קצת לפני שהתחלתי לסקור את גרמין Fenix X5 Plus (להלן, הגרמין) ראיתי אותו על זרוע של מישהו שנתן לי שירות. בזמן שהוא חיכה למחשב התקוע בשביל להוציא את החשבונית, ואני חיפשתי את כרטיס האשראי, פתחתי סמול טוק ושאלתי אותו באיזה דגם מדובר. זה היה הדגם הקודם, אבל עיניו נצצו ושוחחנו במשך כ-20 דקות על כל הפיצ׳רים של השעון שלו, וכמה השעון עזר לו להפוך מפדלאה לאיש שדואג לכושר ולבריאות שלו.

הגרמינים, ובמיוחד סדרת הפניקס באמת עשירים בפיצ׳רים - ממוזיקה, דרך קריאת הודעות והתרעות, בדיקת השינה, מעקב אחרי ספורט ועד לניווט וטיפוס. לא אעמיס בסקירה זו, וגם לא העמסתי על עצמי בטיפוס ובסקי, אבל כן אגע בתכונות העיקריות של השעון.

עיצוב, שימוש, סוללה

סדרת הפניקס היא די מאסיבית ומגיעה בכמה גדלים. הוא מגיע בקוטר של 42 מ״מ ובעובי של 15.4 מ״מ, קוטר של 47 מ״מ ועובי של 15.8 מ״מ, או הדגם הגדול ביותר, שאותו סקרתי - 51 מ״מ ועובי של 17.5 מ״מ. המשקל בין 78 ל-96 גרם (תלוי בגימור).רצועות הגומי שלו נשלפות בקלות אם תרצו להחליף אותן.

הוא מאוד מורגש על היד - ומאוד בולט כלפי חוץ (וגורם ללקוחות טורדניים לשאול איזה דגם זה). מאוד לא אלגנטי לעומת שעונים אחרים, וזה פשוט כי הוא מצוייד בהרבה חיישנים ובסוללה (עליהם בהמשך).

שעון גרמין Fenix 5X plus (צילום: אהוד קינן, NEXTER)
שעון גרמין Fenix 5X plus | צילום: אהוד קינן, NEXTER

בעיני זה מאוד נוח, אבל זה כן מגביל את התנועה של היד והשעון חוטף מכות מדי פעם. לפחות אצלי הוא עמד בהן ולא נשרט, או הראה סימני מצוקה. המסך הצבעוני שלו די פשוט ולא מרהיב כמו שעונים חכמים אחרים (וספציפית אפל וואץ׳ שנראה מעולה), אך הוא מספיק בהיר וברור בשביל להציג מידע.

שימו לב - לא מדובר במסך מגע - וזה דבר טוב. קשה מאוד לתפעל מסך מגע בזמן שעוסקים בפעילות גופנית ובמיוחד כזו שמתרחשת במים. יש לגרמין חמישה כפתורים גדולים ונוחים לתפעיל - תאורה, שיטוט בתפריטים למעלה ולמטה, אישור וחזרה אחורה.

הממשק של השעון זמין גם בעברית ומציג עברית באופן מלא. בקריאת הודעות מהטלפון (הוא מציג התראות, סמסים, הודעות פייסבוק וכדומה), וגם בשמות השירים בנגן המוזיקה. בוואטסאפ אפשר לראות את ההודעה האחרונה בכל פעם, ולהשיב בהודעות מוכנות מראש (שחלקן כמובן אומרות שאנחנו עסוקים בפעילות גופנית). זה לא משהו טריוויאלי ויש בישראל שעונים עם תמיכה חלקית עד תמיכה אפסית בעברית.

התפריטים עצמם ברורים, אבל עומס הפיצ׳רים בשעון (ובאפליקציה) לפעמים גורמים ללכת לאיבוד. נעזרתי לא אחת במדריכים שגרמין עצמה מפרסמת באתר שלה, אבל לעתים הם לא הספיקו. לשמחתנו, האינטרנט הוא מקום נפלא שלא מלא רק בפורנו שחברי כנסת ממהרים לחסום או בבדיחות עלובות על "חמותי" שמשום מה אף אחד לא מסנן, אלא גם בשלל מדריכי יוטיוב שמובילים תפריט-אחרי-תפריט, כפתור-אחרי-כפתור - איך מגיעים לכל פונקציה בשעון.

חיי הסוללה שלו מצוינים - הוא החזיק בערך שבוע בין הטענה להטענה, ויעמוד בקצב הזה פלוס מינוס יומיים בהתאם לכמה אתם משתמשים בו לפעילות גופנית. אבל זה לחלוטין לא שעון שאחרי יום וחצי צריך לזרוק למטען לכל הלילה. החסרון - כבל הטענה ייעודי ולא USB C או מיקרו כמו בסמארטפונים - אז צריך לזכור לקחת אותו אתכם ולא לאבד אותו.

מוזיקה והתרעות

כמו כל שעון חכם\כושר שמכבד את עצמו, הגרמין מאפשר לשמוע דרכו מוזיקה מקומית או בשירותים בתשלום. הדרכים העיקריות שרלוונטיות לכם הטענת שירים ב-MP3 כפי שהיו עושים אבות אבותינו, מה שמאפשר לצאת לרוץ או ללכת או להעמיד פנים שעושים את זה, בלי הטלפון. יש 16 גיגה של זכרון, והגרמין תומך באופן מלא בעברית, וחלוקה לפי אמנים ואלבומים.

יש בגרמין אפשרות להתחבר גם לשירותי מוזיקה בסטרימינג. עד כה, דיזר היה השירות היחיד בשעון, שרלוונטי לקהל הישראלי - ודיזר הוא שירות מוזיקה אחלה בפני עצמו. אך ממש מאמש (ד') זה התרחב וגם ספוטיפיי זמינה בשעון. יותר מכך - אפשר להוריד שירים מספוטיפיי ישירות לשעון ולשמוע אותם גם בלי לקחת את הטלפון. היתרון של זה על פני שיטת ה-MP3ים, הוא שלא צריך לנבור בדיסקים ולהעביר שירים למחשב, אלא פשוט לגשת למאגר של עשרות מיליוני שירים ולבחור.

את השעון אפשר לחבר ישירות לאוזניות בלוטות׳, ואז אפשר לשלוט בשירים דרך תפריטי השעון (מה שפחות נוח, אבל עם אפשרויות מגונוות יותר כמו בחירת אלבומים או השמעה אקראית. דרך נוחה יותר היא לשלוט במוזיקה דרך הכפתורים שיש לכם באוזניות - לעבור בין שירים, לעצור ולנגן. הצלחתי לחבר אוזניות בשניות בודדות בקלות ולשמוע מוזיקה. אך משום מה היו פה ושם קטיעות קלות בשירים.

שחיה, מדידת צעדים, שינה וניווט

הגרמין יודע להגיד לכם כמה צעדים הלכתם - די בסיסי בשעונים כאלה, וכמה קומות טיפסתם. האפליקציה כמובן מבקשת גובה ומשקל ובתמורה מעניקה מידע מאוד מפורט על כל הפעילות שלכם, כולל לוח שנה של כל מה שעשיתם, הישגים ושיאים אישיים. כל המידע מאוד קריא ומאוד ברור.

בגרמין יש גם GPS שמציג מפה על מסך השעון. המפה לא הצליחה לרדת לרזולוצית הרחוב שבו צעדתי, אבל כן אפשר לי לצפות אחר כך באפליקציה באופן מדויק במסלול ההליכה שלי (שסופר כמובן זמן, מרחק ומחשב קלוריות שנשרפו). בשעון יש גם מד גובה, מצפן וברומטר, אם אתם נוהגים לבצע את ההליכות שלכם במקומות שבהם באמת מאתגר ללכת, והם קצת יותר גבוהים מרחובות תל אביב.

שעון גרמין Fenix 5X plus (צילום: אהוד קינן, NEXTER)
שעון גרמין Fenix 5X plus | צילום: אהוד קינן, NEXTER

קצב הלב נמדד במנוחה ובפעילות, ונשמרת הסטוריה שמוצגת על המסך ובאפליקציה (אבל צריך להוסיף רצועת חזה ולהתחבר אליה בשביל שחיה למשל), אם זה לא מספיק לכם - תוכלו גם למדוד רווית חמצן למקרה שאתם עוסקים בטראקים - המדידה היא בזמן אמת ותוכלו לראות הסטוריה בשעון ובאפליקציה, בתנאי שאתם דואגים לסנכרון יום יומי עם הטלפון. כל המדדים האלה מאפשרים לשעון ולאפליקציה לספק לכם מידע על חריגה מהנורמות הספציפיות שלכם במהלך אימון.

הגרמין מציע למדוד 38 ענפי ספורט שונים כמו הליכה, רכיבה, סקי גולף, וגם את אחד מענפי הספורט האהובים בעולם - שינה (שבה הוא גם לוקח לכם מדדים ועוזר לכם להבין אם ישנתם כמו שצריך). מעבר להליכות שלי שהוא מדד, לקחתי את הגרמין לשחיה בבריכה (הוא יודע גם להתמודד עם שחיה בים) - סיפרתי לו מה גודל הבריכה, והוא משם מתחיל למדוד כמה בריכות עשיתי, כמה תנועות עשיתי ובאיזה סגנון שחיה, כמה זמן זה לקח לי, מה הייתה הטמפרטורה, מה קצב הלב שלי והאם שברתי שיאים של עצמי - אגב כן.

שעון גרמין Fenix 5X plus (צילום: אהוד קינן, NEXTER)
שעון גרמין Fenix 5X plus | צילום: אהוד קינן, NEXTER

למי שעושה הרבה ספורט

Garmin Fenix 5X Plus הוא שעון ספורט חכם מצוין. למעט כמה גיהוקים קטנים פה ושם בפיצ'רים ספציפיים, וממשק עמוס וקצת מבלבל, הוא בהחלט עושה את העבודה ומקיים את ההבטחות שלו. על כל הדבר הזה צריך לשלם. בארצות הברית המחיר של הגרמין 800 עד 1150 דולר, כאן הוא עולה סביב 3,800 שקלים - תלוי בדגם. כן. יש אייפונים בדגמים היקרים, שמחירם נמוך מהשעון הזה.

שעון גרמין Fenix 5X plus (צילום: אהוד קינן, NEXTER)
שעון גרמין Fenix 5X plus | צילום: אהוד קינן, NEXTER

מדובר בהוצאה לא קטנה, וזה ממש לא שעון לכל אחד. אם אתם מחפשים משהו להליכות או ריצות בוקר, או סתם לחדר כושר מדי פעם - הפניקס לא מיועד לכם - יש דגמים זולים יותר של גרמין כמו ה- Vivo, או דגמים זולים יותר של מתחרות. אם אתם צריכים שעון חכם במיוחד להודעות - יש אפל וואץ׳ לאייפוניסטים, ושעוני סמסונג ואחרים לבעלי אנדרואיד.

גרמין מיועד למי שעוסק באופן יום יומי בספורט - וביותר מענף אחד שלו, וסופר את מה שהוא עושה בטווחים של שעות ושל עשרות קילומטרים. עבור אלה - הוא בהחלט נותן את התמורה למחיר. אני בדקתי אותו ספציפית על שחיה, אבל ממליץ בחום לחפש ביקורות נוספות עליו ביוטיוב, למגוון הענפים האחרים שאתם עוסקים בהם, בשביל להבין את הניואנסים והפיצ׳רים הספציפיים שהוא נותן.