טכנולוגיה של זיהוי פנים (צילום: אילוסטרציה)
מי זאת? | צילום: אילוסטרציה

אמצעים לאיתור והשוואה בין תווי פנים של בני אדם אף פעם לא התקשרו לאמנות, אך פרויקט חדש באוניברסיטת קליפורניה שואף להשתמש בטכנולוגיות זיהוי פנים קיימות על מנת לנסות לשייך את הפנים שמתנוססים על ציורים מפורסמים לאנשים אמיתיים.

הפרויקט בשם FACES, קיצור מתוחכם של Faces, Art, and Computerized Evaluation Systems, בהשתתפות סטודנטים, פרופסורים שחוקרים את תקופת הרנסנס וגם מדענים ומומחים בתחום מיפוי וניתוח תמונות ועצמים תלת מימדיים, מתכוון לא רק לזהות את האנשים שעל תמונות אלא בעזרת המידע הזה גם לפתור תעלומות היסטוריות גדולות של אלפי שנים.

בראיון לדיילי מייל הבריטי אמר קונרד רודולף, פרופסור לאמנות ואחד מראשי הפרויקט כי הוא מאמין ש"כמעט כל דיוקן שצוייר לפני המאה ה-19 היה של אדם בעל חשיבות כלשהי. ככל שאותן משפחות מצאו את עצמן בקשיים, רבים מאותם דיוקנים נמכרו והזהויות של האנשים המצוירים בהם אבדו".

טכנולוגיה של זיהוי פנים (צילום: אילוסטרציה)
בתמונה: לא סקרלט ג'והנסון | צילום: אילוסטרציה
איך הם יזהו את האנשים?

התוכנה שתסרוק את התמונות תזהה סימנים כגון גילה של הדמות, זווית בה צוירה התמונה, שיער הפנים, מרחק בין העיניים והתאורה על הפנים. עם זאת, דיוקנים עתיקים לא תמיד זהים למקור ולרוב הם רק פירושים יצירתיים של הדרך בה האמן ראה את פניו של האדם אותו צייר. זהו אחד המכשולים המשמעותיים ביותר עליהם צוות המדענים צריך להתגבר.

קודם כל הטכנולוגיה תנוסה על פסלים או מודלים תלת ממדיים של פסלים או מסכות ואלה יושוו מול תמונות דו ממדיות של אותן פרסונות. לאחר מכן, במידה והטכנולוגיה תעבור את שלב הבדיקות, יושוו גם דיוקנים וציורים מול יצירות אמנות נוספות ותמונות אחרות.

בינתיים, טכנולוגיות זיהוי פנים נמצאות בשימוש בעיקר אצל גורמי ביטחון, כוחות משטרה, שדות תעופה וכמובן גם בגאדג'טים שלנו, כגון אפשרות ה-Face to Unlock שהוצגה בסמסונג גלקסי נקסוס. עכשיו, ואולי לא פחות חשוב מזה, נוכל גם לגלות את ההיסטוריה האמיתית מאחורי הפנים שעל הדיוקנים המפורסמים שכולנו מכירים ואוהבים.

>> אתר שיודע בני כמה אתם והאם אתם שמחים לפי הפנים שלכם

>> האם יש לכם אובססיה לפייסבוק? ענו על 6 שאלות פשוטות ותדעו

the girl with the pearl earring