אין תמונה
משתמשי אייפון, תבדקו את עצמכם: מכשיר לבדיקת ראייה בעזרת הסלולרי

מהסניף השכונתי של קופת חולים, דרך סריקות מוח ממחושבות ועד טלרפואה אין ספק שהטיפול במערכות הביולוגיות שלנו עובר תהליך של מודרניזציה מואצת. אפשר לקרוא לזה אפילו מהפכה רפואית. הטכנולוגיה היום מאפשרת ליישם מכשירים ותהליכים שהיו נחלתם הבלעדית של סופרים ותסריטאים מז'אנר המדע הבדיוני. בדיקות ממוחשבות מאפשרות לאנשי רפואה לאבחון מחלות בטרם עת, מכשירים ביתיים מודדים סימני חיים קריטיים ורובוטים עושים ניתוחי לב פתוח. נראה שהשמיים הם הגבול ובכל זאת מדענים בשר ודם כובשים אותם שוב ושוב. אנחנו בחרנו להביא בפניכם מקבץ מייצג מאותם פיתוחים מדהימים שיגרמו לכם לחגוג יותר ימי הולדת ממה שאתם מתכננים (120 זה פאסה).

בדיקת ראייה בדולר

צוות מדענים עלה על רעיון שיאפשר למיליארדי אנשים בעולם לבדוק את הראייה שלהם באמצעות הטלפון הסלולרי שברשותם. קיימים כיום שני מכשירים (יקרים מאד) לבדיקת ראייה כאשר באחד מהן המטופל מסתכל דרך התקן גדול מלא בעדשות שונות הנקרא phoropter ומנסה לקרוא מספרים בגדלים שונים ואילו למכשיר השני קוראים aberrometer והוא מודד את הראיה באמצעות שימוש בלייזר.

המכשיר שהמציאו בMIT הוא התקן פלסטיק פשוט שעולה 2 דולר לייצר אותו והוא מותקן על מסך הטלפון הנייד. המטופל מסתכל דרכו על המסך ובאמצעות קווים ירוקים ואדומים תוכנה מיוחדת בודקת לו את הראיה, שמונה פעמים לכל עין. הבדיקה נמשכת סך הכל שתי דקות ולאחריה תוצאות הבדיקה מופיעות על המסך. פרופסור קן פרלין מאוניברסיטת ניו יורק אמר לאחר שימוש במכשיר כי "אני חושב שהם פיתחו תוכנה נכונה היכולה לאפשר ללקוח בדיקת ראייה מדויקת, כזו שבעבר נדרש עבורה ציוד מאד יקר".

זריקה בלי כאבים

אין תמונה
בקרוב, הביטוי "כואב כמו זריקה" ייעלם מהלקסיקון

שאלה לחובבי סטאר טרק: זוכרים את מכשיר ה-hypospray, זה שהיה מרסס תרופות לתוך גופם של מטופלים במרפאה של ד"ר מקוי על האנטרפרייז? אז הגיע הזמן שתתחילו להתרגש כי מעכשיו תוכלו למצוא אותו במרפאות ובתי חולים גם על כדור הארץ. P.L.E.A.S.E הוא שמו המקצועי והוא מוגדר כמזרק תת עורי ללא מחטים, המשתמש בלייזר כדי להכניס את חומר הריפוי דרך חורים זעירים בעור. פשוט , יעיל ולא כואב.

העיצוב המיוחד של המזרק נותן תחושה מטעה כאילו אתה בדרך לפגוש את פיקארד על הגשר העליון כאשר במציאות אתה בתור לקבלת חיסון בסניף של קופת חולים. אבל מלבד העיצוב היפה ספק מטעה, יש למזרק הזה תכונות חיוביות כמו מסך מגע המאפשר לכל איש רפואה להשתמש בו בקלות והוא גם פותר את המטופלים מהצורך לחשוב על מחטים. וזה רבותיי וגבירותיי, לא עניין של מה בכך.

בובת ניסוי לרופא שיניים מתחיל

אם פעם ישבתם על הכסא של רופא השיניים ותהיתם איך הוא למד את העבודה, אז עכשיו יש לכם תשובה – Hanako Showa. הרובוט הזה פותח על ידי מדענים באוניברסיטת Showa שביפן והוא מציע תסריטים אמיתיים של טיפולי שיניים מלווים בצעקות כאב כמו "אחחחח" ו-"אי, זה כואב". הבובה הרובוטית הזו גם יכולה לתקשר עם הסטודנטים ולענות לשאלות פשוטות כמו "האם את בסדר?".

תרחישי הלימוד כוללים מקרים של הקאות ובנוסף הלחיים המלאכותיות של הבובה מייצרות נוזל דמוי רוק המאפשר לסטודנט לדמות שימוש במכונת השאיבה כמו במטופל אמיתי. אם אתם רוצים אחת כזאת לעצמכם, יש לכם למה לחכות: המפתחים של הבובה מתכננים לשווק אותה בצורה מסחרית בעולם ולכם נותר רק לקוות שהם יעשו זאת כמה שיותר מהר.

הבריאות שלנו בידיים של מכונות

אין תמונה
ככה התחיל המטריקס, בערך. מכונות שיבדקו אותנו וידברו עם עצמן

דמיינו לעצמכם שאתם יושבים מול המחשב, מכשירים רפואיים מודדים את פעילות הגוף שלכם ובצורה אוטומטית באמצעות רשת האינטרנט הם שולחים את הנתונים לשרתים מרוחקים – המנתחים את הנתונים ומחזירים תשובה למחט הרובוטית שנמצאת לכם בתוך העור: איזה חומר יש להזריק לכם ובאיזו כמות. נשמע הזוי? לא כל כך. חוקרים בברית הרפואית continua שבארה"ב פיתחו שפה חדשה אשר באמצעותה יוכלו מכשירים רפואיים לדבר ביניהם ברשת והכול ללא התערבותם של בני האדם.

המטרה של הסטודנטים המפתחים את השפה הזו היא להשתמש ברשתות הסלולר והאינטרנט הקיימות כדי לספק רפואה 24/7. כל יום, כל היום. אין ספק שהעתיד נכון לספק רפואה טובה יותר, מהירה יותר ומדויקת יותר. אך האם נסכים להפקיד את תקינות המערכות הביולוגיות שלנו בידי מכונות עצמאיות? זו כנראה שאלה שבקרוב נצטרך להתמודד איתה.

טלפון ו-א.ק.ג במכשיר אחד

אין תמונה
שוב, טוב שיש אייפון: א.ק.ג בסלולרי שלכם

מחלות לב הן אחד הגורמים העיקריים למוות בעולם וכמות המקרים הלא צפויים של אובדן חיים כתוצאה מאירוע לב נמצאת בעליה מתמדת. מכשיר ה-EPI הוא טלפון סלולרי חדשני הבא לתת מענה לאנשים הנמצאים בסיכון והוא מאפשר קריאה רצופה ומדויקת של קצב הלב בכל מקום ובכל זמן. נתוני המדידות משודרים בצורה אוטומטית לחמ"ל רפואי העוקב אחר התנהגות הלב של הלקוח; בעת הצורך יכול להפנות אותו לבית החולים הקרוב ואם המצב חמור גם להזמין עבורו אמבולנס.

רשת עולמית של רופאים מקצועיים מאפשרת לכל אדם עם בעיית לב לטייל בעולם בבטחה כאשר הוא יודע כי הוא מנוטר כל הזמן. בנוסף, יוכל הלקוח להיכנס לאינטרנט ולבדוק באופן עצמאי את ההיסטוריה הרפואית שלו בצורה מוצפנת ובטוחה. ה-EPI מסוגל למדוד בנוסף לקצב הלב גם לחץ דם, רמת סוכר וכולסטרול.  

מצלמה דיגיטלית לגילוי סרטן

אין תמונה
רק 2,000 דולר. מצלמה לגילוי סרטן

חוקרים מאוניברסיטת Rice שבארה"ב חברו לקולגות שלהם במכון "אנדרסון" לחקר הסרטן והצליחו להפוך מצלמת dSLR דיגיטלית רגילה למיקרוסקופ המזהה תאים סרטניים. התוצאה היא מצלמה המאפשרת גילוי פשוט ומהיר של מחלת הסרטן באמצעות צילומים ברזולוציה גבוהה של רקמה אנושית. במסגרת הניסוי שערכו החוקרים נלקחה דגימה מאזור השפה הפנימית של מטופל החולה בסרטן וכן נלקחה דגימה ממטופל בריא כקבוצת ביקורת. הצילומים הראו בבירור את ההבדלים בכמות התאים הסרטניים בין שני הנבדקים.

צריך לזכור כי מערכות קיימות לגילוי מחלת הסרטן כמו CT,ה-PET ו-MRI הם יקרות ולכן קיימות רק בבתי חולים ומכונים רפואיים היכולים להרשות לעצמם לרכוש מכונות אלו. לעומת זאת, העלות הכוללת של המצלמה המיוחדת הזו נאמדת בסך הכל בכ-2,000 דולר, עובדה שתאפשר למרפאות דלות תקציב לספק שירות יעיל ומהיר לגילוי המחלה ובכך לשפר את רמת השירות הרפואי שמקבלים תושבי הפריפריה.

ג'וקים למען פרוטזות

bug robot
ידענו שיש סיבה לקיומם של הג'וקים

ג'ון שמיט מאוניברסיטת אורגון שבארה"ב חשב שג'וקים ותרנגולות יעזרו לו לשפר את יכולות התנועה של הרובוטים אותם הוא מפתח. נראה היה לו כי הג'וקים רצים על פני תוואי שטח קשה ללא הפרעה ובלי לחשוב על כך, בצורה שמאוד טבעית להם. תוסיפו לזה את העובדה כי ג'וקים יכולים לעבור מכשולים פי 3 מגובהם והם עושים זאת תוך כדי האטה של עשרים אחוזים בלבד בקצב הליכתם – ותקבלו מודל שמהנדס כמו ג'ון חייב לחקות. "בתור מהנדס אתה צריך לרכוש את הידע המתמטי שיסביר מדוע רכיבים עובדים כמו שהם עובדים ואיך אתה יכול באמצעות הידע הזה להפוך אותם ליותר טובים", אומר ג'ון.

ואכן, ג'ון וחבריו יצרו מודל ממוחשב של רובוט המסוגל לדמות את יכולת ההליכה של הג'וק ובהמשך המחקר שלהם אף הגיעו לאותה רמה של שימור אנרגיה בעת מעבר מכשולים. הם נחושים בדעתם לבנות יום אחד דגם אמיתי ובעזרתו, כך הם מקווים, יוכלו לשפר את הפרוטזות העוזרות לחסרי גפיים לקיים חיים נורמאלים. ולכל אלו הנמנים על שונאי הג'וקים, הנה לכם עוד סיבה מספיק טובה מדוע הם נחוצים (מלבד היכולת שלהם לשרוד מלחמות גרעיניות כמובן).

>> הגאדג'טים שאתם צריכים כדי לשרוד את סוף העולם