ככל שמדפסות התלת ממד הופכות להיות זולות, כך הן הופכות למוצר שגרתי ובשנתיים האחרונות הן צברו תאוצה ומתחילות להיכנס לבתים. אבל הדפסה של פריטי פלסטיק קטנים וגדולים היא רק ההתחלה. בעתיד הקרוב נראה מדפסות שמדפיסות לנו מזון, אפודים, תותבות ואפילו איברי גוף.

אשכולות המזון

מדפסות מזון עומדות לשנות את האופן שבו אנו מבשלים ואוכלים וגם בצורה של האוכל. תשכחו ממקרר. לא עוד שאריות משבת, קופסאות מאמא או קופסת "קרמיסימו" של שרודינגר שמכילה גם גלידה וגם קציצות ברוטב עד שתפתחו את המכסה. מה שתרצו – תוכלו להדפיס ולאכול בו במקום. קצת כמו המשכפל של מסע בין כוכבים. 

צבא ארצות הברית עושה ניסויים ראשוניים במדפסת המשתמשת בגלים על קוליים המוקרנים על חלקיקים וגורמים להם להיצמד יחדיו. בינתיים הם הצליחו לייצר בשיטה זו רק מזונות פשוטים כמו פיצה, אבל הם מקווים לפתח אותה כדי ליצור מזונות מורכבים יותר. מנות קרב אחידות עם לוף השם יקום דמו או טונה יהפכו להיות נחלת העבר, ובמקומם יהיו לנו חיילים מפונקים שייקחו מדפסת מזון לשטח וכל חייל ידפיס לעצמו ארוחה. חיילי שוקולד, תרתי משמע.

 

 

סטודיו חדשנות מקיימברידג'', אנגליה בשם Dovetailed הציג מדפסת בשם nufood ליצירת מזון באמצעות כדוריות. מדובר ב"אשכולות" של כדוריות קטנות העשויות ממיצי פירות, רטבים או כל נוזל אכיל אחר שמעורבבים עם נתרן, נטבלים באמבטיה של סידן כלורי לצינון מהיר, וכעת הם מנסים לשווק את זה לשפים ולמסעדות ככלי עזר לבישול גורמה מתקדם. גם ענקית המזון נסטלה, מנהלת פרויקט מחקר גדול בשם "איש הברזל", בניסיון לעקוב אחרי חוסרים בחומרים תזונתיים בגוף. המטרה הסופית של הפרויקט היא ליצור מדפסת מזון אישית, שתדפיס לכל אדם ארוחה שתכיל בדיוק את הצרכים התזונתיים שלו ותשלים לו את החוסרים. 

 

פלסטיק חזק כפלדה

סיבי פחם הם אחד החומרים הקלים והחזקים ביותר בעולם. הם מספקים חוזק של פלדה, אבל בלי המשקל העודף, ולכן הפכו להיות חומר מועדף בתעשיות האווירונאוטיקה, החלל, הרכב ועוד שתופס את מקום המתכות המסורתיות כמו אלומיניום. שימושים נוספים שלהם הם בתעשיית האלקטרוניקה ויש גם יישומים שבהם משלבים סיבי פחם (או סיבי פחמן) גם בלבוש. לפני כמה שבועות הושקה בישראל מדפסת סיבי פחם, שזה דבר די מטורף.

המדפסת של Markforged משלבת סיבי פחם לתוך פלסטיק, מה שהופך אותו לתרכובת, חומר חדש בעצם, פלסטיק שהוא יותר חזק ממתכת. הצוות שמאחורי המדפסת מתארים כל מיני שימושים עתידיים למדפסת שלהם: משרשראות חוליות שיחליפו את שרשראות המתכת המוכרות, כנפיים של מכוניות עתידניות וקלות, דרך אופנועים, להבי מטוסים ועד תותבות לגפיים.

 

חומר נוסף ש-Markforged מאפשרת להדפיס איתו, הוא קוולאר. זהו חומר סינתטי, שהומצא בידי חברת הענק דו פונט. קוולאר הוא סוג של פלסטיק קל משקל אבל כל כך חזק שהוא יכול לעצור כדורי רובה. בגלל זה אגב, במדינה כמו שלנו אנשים מכירים את קוולאר מהקשר של אפודים חסיני כדורים, אבל קוולאר גם משמש בייצור של סירות, צמיגים ורפידות בלמים בכלי רכב.

הוא חזק פי חמישה מברזל במשקל זהה. המדפסת של Markforged יכולה כבר עכשיו להדפיס רכיבים עם קוולאר לתעשיות השונות, שהוא גם עמיד בטמפרטורות קיצוניות, ולא מן הנמנע שבעתיד תוכל גם להדפיס אפודים חסיני כדורים או פריטי לבוש המשלבים קוולאר וסיבי פחם.

מדפסת עורקים

אבל את הדבר שהכי יפוצץ לכם את המוח, שמרנו לסוף. בשנים האחרונות מדענים הצליחו להדפיס כלי דם באופן מלאכותי. לפני שנתיים, הצליחו כבר ליצור כלי דם מלאכותיים ביולוגיים משלד שעשוי מאגר (סוכר בסיסי המופק מאצות) שעליו נבנתה יציקה של ג'ל מים. אבל פיתוח של השנה החולפת שהוצג בידי המעבדה הלאומית לורנס ליברמור שבברקלי קליפורניה, מדפיס כלי דם מתאים אנושיים.

הרעיון הוא להדפיס מבנה ראשוני מתאים וחומרים אורגניים נוספים, ואז להעשיר אותו עם דיו ביולוגי וחומרים נוספים הידידותיים לגוף האדם. עם הזמן, הכל מתחבר בעצמו ויוצר כלי דם של ממש, בדיוק כמו אלה שמצויים אצלנו בגוף. הבעיה – שכרגע עוד אין שליטה מכוונת על גידול העורקים והנימים, ומה שמתקבל זו "קערת ספגטי" של כלי דם. אם יצליחו המדענים "לעשות סדר" באופן הגדילה ולכוון אותו, בעתיד נוכל להשתיל כלי דם אמיתיים, מבלי שנצטרך לקחת אותם מתורם או להעביר אותם מחלק גוף אחר.