בעשור האחרון הושקו סמארטפונים מהפכניים, טלוויזיות חכמות ומוצרי מחשוב לביש, שחלקם נחשבו עד כה עתידניים, ואנחנו ניצבים בפתחו של עשור שיביא את בשורת הבינה המלאכותית והרכב האוטונומי. אלה הגאדג'טים שבעינינו בלטו בכל שנה.

2010: Microsoft Kinect

אם עד פתיחת העשור הקודם היינו בטוחים שהדרך ההגיונית היחידה לשחק במשחקי וידאו היא באמצעות בקרי משחק פיזיים, כשאנחנו רכונים על ספות, ונותנים לפירורי חטיפים ללכלך אותנו, חברת מיקרוסופט דאגה להוכיח לנו שטעינו. קינקט התבסס על פיתוח ישראלי במרכזו מצלמה היקפית שמוקמה בסמוך למסך וכללה כמה חיישנים. כל שהשחקנים היו צריכים לעשות הוא להזיז את גופם ולהשתמש בקולם, וכך לשלוט על המשחקים השונים. קונסולות ה-Xbox 360 הפופולריות באותה תקופה תמכו בחיבור לקינקט, וזה הפך לפופולרי בשימוש במשחקי ספורט, ריקוד והרפתקאות. 

ב-2017 הודיעה מיקרוסופט כי תפסיק לייצר את חיישני הקינקט, אך בשנים שהם היו בשוק הם גם עניינו את חוקרי הרפואה, אנשי הרובוטיקה והתעשייה. הטכנולוגיות הבסיסיות המשיכו ללוות את מיקרוסופט ואחת הדוגמאות לכך הם משקפי מציאות הרבודה של החברה – ההולולנס. ובכלל, עולם משחקי הווידאו הפנים שלא חייבים בקרים פיזיים בכל משחק, וכדאי לחשוב מחוץ לקופסה כשרוצים לשלוט על המשחקים השונים. סוני ונינטנדו גם הציגו קונסולות משחקים שגרמו לנו לזוז.

 

2011: Nest Thermostat

בתים חכמים הוא מושג שעורר התעניינות רבה במהלך העשור האחרון, בעיקר כי זה הפך ממשהו מורכב שמצדיק חיווטים והתקנות של מערכות מסובכות, למשהו שאפשר פשוט להזמין באינטרנט ולהרכיב לבד, או לכל היותר להזמין חשמלאי שיעשה את זה ב-10 דקות. השליטה על הכל היא לא באמצעות שלט עמוס כפתורים וייחודי, אלא אפליקציות - מהפכה שהתאפשרה מאז הולדת האייפון והאנדרואיד בסוף שנות ה-00.

אחד הרכיבים הבסיסיים בבתים אלה הם וסתי הטמפרטורה. Nest Learning Thermostat הוצג ב-2011 על ידי שני מהנדסים לשעבר באפל. אחד מהם בנה בית נופש וגילה שמרבית מווסתי הטמפרטורה שזמינים בשוק – לא מסוגלים לעבוד באופן עצמאי כפי שציפה. הבקר של Nest מתחבר לאינטרנט באמצעות רשת ה-Wi-Fi שבבית ובאמצעות מנגנוני למידת מכונה הוא לומד את העדפות המשתמש ומגלה את הזמנים בהם אין איש בבית.

מאוחר יותר רכשה גוגל את החברה, ולצד מוצרי הבית החכם האחרים שהציגה גוגל, היא המשיכה לפתח את וסת הטמפרטורה שכבר זכה לארבעה דורות.

 

2012: Philips Hue

טרנד הבית החכם כיכב לאורך כל העשור, אך הפיתוחים אליו הגיעו לאט לאט. פיליפס הציגה את הנורות החכמות שלה Hue, ולאורך השנים זכתה הסדרה למעט שדרוגים. בזכות חיבור לסמארטפון, אפשרה הסדרה לשלוט על עוצמת האור, צבע האור, שימוש בטיימר והדלקת האור מרחוק. היום מתחרים על השוק הזה שחקנים רבים, כולל שיאומי הענקית מסין, ועל כן גם ירדו המחירים שבתחילה היו גבוהים - ואפשר להשיג נורה חכמה באזורי ה-80 שקל.

2013: Google Glass

המשקפים החכמים של גוגל הושקו ב-2013. אלה מבוססים על תצוגה עילית, מעל עין ימין, המציגה נתונים במציאות רבודה ושעליה ניתן לשלוט באמצעות טפיחות על הידית. המשקפיים יצאו כמשהו ניסיוני שמיועד בעיקר למפתחים שרוצים לראות אם שווה להם לפתח תוכנות למוצר כזה, אך הוצגו בפרסומים של גוגל עצמה ובתקשורת כגאדג'ט על מטורף.

בדיעבד, יתכן שההייפ היה מוגזם, והוא קצת דעך. אבל גוגל גלאס, עדיין קיים היום כמוצר למגזר העסקי-תעשייתי, ולא כמשהו שאתם יכולים להזמין הביתה .כך או כך, חברות אחרות גם קפצו על התחום של מציאות מועשרת (שרואים מידע על מסך שקוף על גבי הסביבה), כאשר מיקרוסופט בולטת עם ההולו-לנס שלה שגם מיועד לשימושים תעשייתיים וצבאיים.

 

2014: מוט הסלפי

כמה פשוט – ככה חכם: אם הזרוע שלכם לא מספיק ארוכה, או סתם לא אכפת לכם מה אנשים סביבכם חושבים, ודאי השתמשתם לא פעם במוט סלפי - אותם מוטות טלסקופיים שבקצה שלהם מחובר הסמארטפון, ומסייעים

אמנם המוטות האלה קיימים כבר כמעט מאה שנים, מאז שאנשים הבינו שאחרי שהמציאו את המצלמה אפשר לתלות אותה על מקל, אך אפשר לשים את 2014 כנקודת שיא של התופעה. המצלמות הקדמיות של סמארטפונים כבר הפכו לראויות מספיק בשביל לצלם מרחוק, והמונח "Selfie Stick" זינק בחיפושים בגוגל.

באותה שנה דיווחים על מקרי פציעה ואפילו מוות החלו להתפרסם בתקשורת העולמית, מה שגרם למוסדות רבים לאסור את השימוש בכלי זה בשטחם. גם מוזיאונים רבים בארה"ב אסרו את השימוש בו מחשש לשלום יצירות האמנות ושלום המבקרים.

חלפו השנים ומצלמות הסלפי החדשות כבר כוללות זוויות רחבות במיוחד שמאפשרות צילום איכותי מבלי להרחיק את המכשיר כל כך מהאובייקט המצולם. והמוטות המוזרים? עליהם ישאלו הילדים שלנו בעוד כמה שנים ואנחנו נסביר להם שפעם היינו מצטיידים במוט כזה לקראת כל טיול. 

 

2015: Apple Watch

שעונים חכמים היו לפני האפל ווטש והם גם ממשיכים להתחרות בו, אך נראה שהשילוב בין הממשק הנוח לבין החומרה שמשתפרת עם השנים גורמים לשעון החכם של אפל לבלוט מעל לאחרים ולחרוך את מצעדי המכירות.

בשנים האחרונות השעון כולל תכונות למעקב אחר מדדי בריאות, ואין כמו אביזר אופנה שגם בודק מפעם לפעם אם אנחנו בריאים מספיק (או מזהה אם אנחנו נופלים). גם הדיווחים שמתפרסמים מעת לעת על כך שהוא הציל אנשים ממוות – תורמים רבות לתדמית השעון.

2016: Apple AirPods

יציאת ה-3.5 מ"מ עבור אוזניות היא אולי המצאת העשור של אחד מהעשורים במאה הקודמת, והייתה חלק בלתי נפרד ממהפכת צריכת המוזיקה החל מהווקמנים שיצאו בשנות ה-70 ועד לסמארפונים של היום. אלא שבעשור הזה, השקע הזה הולך ונעלם.

אפל החליטה לוותר עליו הזה כשהציגה את ה-iPhone 7 במהלך שהוגדר כ"אמיץ". ובהוגדר אני מתכוון שאפל הגדירה את המהלך של עצמה בעצמה. על אף היוהרה שלה, יצרניות אחרות הלכו בעקבותיה, וסמארופונים רבים היום נמכרים ללא שקע אוזניות, אלא רק שקע טעינה שאפשר לחבר לו מתאם. אפשרות אחרת היא לחבר אוזניות אלחוטיות.

כאן אפל שוב נכנסה לתמונה כאשר את האוזניות האלחוטיות שלה – האיירפודס, שהמיוחד בהן הוא שהןא לא מחוברות אחת לשניה. שוב, אפל לא היחידה או הראשונה שחשבה על זה, אבל היא מספיק חשובה בשביל לגרור את כל המתחרות שלה להתסער על התחום.

יכולות הצימוד המהירות, נוחות ההפעלה ואיכות הסאונד של האיירפודס הפכו אותן לאוזניות מבוקשות, וגם גרמו למתחרות להשקיע בעשור האחרון באין-ספור דגמים מתחרים.

בשנה האחרונה הציגה אפל דור נוסף, עם מתאמי סיליקון שהפכו את האוזניות למתאימות לכל אוזן, כמו גם מנגנון ביטול רעשים שיסנן את רעשי הסביבה הסואנת. ומה לגבי המראה המוזר של אנשים שהולכים עם צינוריות מוזרות בתוך האוזניים ומדברים לעצמם? הגיע הזמן להתרגל.

 

2017: Nintendo Switch

את השנים היפות של העשור האחרון הקדשנו גם למשחק. אך מתוך הבנה שפעמים רבות הטלפון החכם לא יחליף את קונסולות המשחקים, השיקה נינטנדו את ה-Switch, טאבלט המשחקים שלה הכולל גם שני בקרים ייעודיים המתחברים אליו. בקונסולה ניתן לשחק גם בבית, בחיבור למסך חיצוני, וגם בדרכים.

עם ההשקה ב-2017 הושקו גם כמה כותרים מוצלחים שהעסיקו את ילדי העולם במשך שעות רבות. The Legend of Zelda: Breath of the Wild ו-1, 2, Switch הן כמה דוגמאות למשחקים שיצאו מבית נינטנדו והפכו ללהיטים. ב-2019 הושקה גרסת Switch Lite.

2018: DJI Mavic 2 Zoom

רחפנים אמנם ליוו אותנו לאורך כל העשור, אם כי ככל שהתקדמנו בשנים הם הפכו מכלי שמיועד למקצוענים בלבד לצעצוע יוקרתי אבל נגיש. אם בתחילה הם היו כבדים, מסורבלים ורק מפעילים מנוסים הטיסו אותם – היום הם קומפקטיים, נכנסים לכל תיק ואפשר לתפעל אותם בקלות או לתת להם לטוס לבד.

ה-Mavic 2 Zoom הוא אחד הדגמים של החברה שמבטא את השינוי הזה. לצד הקופקטיות שלו ויכולות קיפול הלהבים, הוא כולל חיישנים רבים ולא מתפשר על יכולות הצילום הגבוהות שלו. יכולות שקודם לכן היו מוטמעות ברחפנים של עשרות אלפי שקלים – עכשיו הן ברחפן בעלות של אלפי שקלים בודדים.

2019: Boston Dynamics Spot

ספרים של פיליפ קיי דיק, סדרת סרטי שליחות קטלנית, רובוקופ, מראה שחורה, ועוד שלל יצירות שעוסקות במדע בדיוני מבוהלות מאוד מרובוטים שיודעים להתנהל באופן עצמאי, וכל מה שמפריד ביניהם לבין לחסל את בני האנוש זה חוק שהמתכנת האנושי שם בהן.

 

אנחנו עדיין לא קרובים ליום שהרובוטים יקומו עלינו, אבל בהחלטי מסתובבים בינינו כבר יצורים ממוכנים שיודעים לבצע משימה מתחילתה ועד סופה די לבד - כמו ללכת לצלם אזור מסוכן, לבדוק חפץ חשוד, או להוביל חפצים ממקום למקום.

מה שמסמל יותר מהכל את הדיסטופיה הזו הם הרובוטים של חברת בוסטון דיינמיקס, שערוץ היוטיוב שלה נראה אשכרה כמו סרט מדע בדיוני, אלא ששם הרובוטים די אדיבים. ספציפית, דגם ה-Spot של החברה שהוא רובו-כלב, הפך למוצר אמיתי שהחברה משכירה (ולא מוכרת, בשביל למנוע שימוש לרעה). אחד הלקוחות הראשונים הוא משטרת מדינת מסצ'וסטס בארצות הברית שמפעילה אותו בשביל לנטרל פצצות, ומעלה חששות - האם השימוש בו ישמור על זכויות, בטחון ופרטיות של בני אנוש שייתקל בהם.