תמונת עמוד תכנית דרור גלוברמן (צילום: קשת 12)
תמונת עמוד תכנית דרור גלוברמן | צילום: קשת 12

"זה היה די מרגיע לשמוע ממך ש'לא בינה מלאכותית תחליף אותי בעבודה, אלא אנשים אחרים שיודעים להשתמש בבינה מלאכותית', כי זה אומר שגם לי יש סיכוי". 

בהתחלה שמחתי שאנשים יצאו מההרצאה שלי לא בחרדה קיומית. בכל זאת, בינה מלאכותית זה מרתק וגם אופטימי, ויש לנו מספיק חרדות על הראש. ואז נפלתי על הידיעה הזו: דואולינגו, אפליקציית לימוד השפות הפופולרית בעולם, פיטרה ("סיימה התקשרות חוזית") 10% מעובדי הקבלן שלה.

אחת הסיבות המרכזיות לקיצוצים: בינה מלאכותית ייתרה את העבודה שלהם. 

כמעט לפני שנה הכניסה דואולינגו בינה מלאכותית ככלי בלימוד שפות - מי שלומד שפה חדשה יכול לפטפט עם בוט שדובר את השפה הזו כשפת אם על כל נושא שבעולם, מתי שבא לו. אם אתה רוצה ללמוד ספרדית וחולה על ברצלונה, דמיין שיש לך חבר אוהד ברצלונה כמוך וגם ידען גדול שמוכן לפטפט בכל רגע. בספרדית. התכונה הזו, המכונה Max, עוד לא זמינה בישראל. 

אבל דואולינגו לא פראיירים - הם הכניסו בינה מלאכותית גם לעומק החברה. "בינה מלאכותית יוצרת מאיצה את העבודה שלנו ומאפשרת לנו לייצר תוכן חדש במהירות גדולה בהרבה", כתב המנכ"ל לואי וון-אהן למשקיעים, שאהבו מאוד את המסר. ביומיים האחרונים קפצה המנייה ב-5% נחמדים. 

עובדי הקבלן ששוחררו הם בעיקר אנשי תוכן. הבינה המלאכותית תחליף אותם במשימות של יצירת תכנים לקורסים, יצירת רשימות של תרגומים מתקבלים על הדעת ומעבר על דיווחי שגיאה מצד המשתמשים - במטרה לתקן שגיאות מהר יותר. מה יעשו העובדים שנותרו על משמרתם? נכון, יפקחו על הבינה המלאכותית. 

"אנחנו לא מחליפים את המומחיות האנושית בבינה מלאכותית", הטעימה החברה. "בינה מלאכותית היא כלי שנועד להגדיל פרודוקטיביות ויעילות, להוסיף תוכן חדש, ולשפר את הקורסים שלנו מהר יותר כדי שנוכל ללמד שפה ברמת שליטה גבוהה יותר".

Duolingo, דואולינגו (צילום: bangoland, shutterstock)
Duolingo, דואולינגו | צילום: bangoland, shutterstock

דואולינגו ממש לא לבד. 37% מהחברות שנסקרו פה אמרו שכבר החליפו עובדים בבינה מלאכותית במהלך 2023 (זה לא אומר ש-37% מהעובדים הוחלפו, להירגע), ו-44% אומרות שיעשו זאת ב-2024. חברת הלמידה הדיגיטלית Chegg פיטרה 80 עובדים - 4% מכוח העבודה - מסיבות דומות בקיץ, וכולנו זוכרים את מנכ"ל יבמ העולמית, ארווינד קרישנה, שהודיע שלא יגייס 7,800 עובדים למשרות שהוא צופה שימולאו על ידי בינה מלאכותית. 

מה כל זה אומר? 

שכן, גם עם בינה מלאכותית תמיד צריך עובדים אנושיים. אבל פחות. אין אדם שזה לא נוגע לו. 

אבל בכל זאת קצת עידוד. יש כמה תחומי מומחיות שלא יוחלפו בעתיד הנראה לעין - כך לדעתו של אחד מבנקי השקעות הגדולים בעולם, מורגן סטנלי.

המיומנויות שיוחלפו: איסוף מידע, יצירת תוכן, ניתוח דאטה, משימות אדמיניסטרטיביות, קביעת פגישות, ניהול משימות ופרויקטים, הדרכה ואימון, הערכת מידע, תעדוף משימות, הבעה בכתב ושימוש בטכנולוגיה כדי להאיץ מכירות ולהשיג השפעה. מולן, אלה המיומנויות שיהיה קשה להחליף: ניהול משאבי אנוש, פתרון בעיות מורכבות, ניהול מו"מ, התבוננות חברתית, סיוע ואכפתיות לאחר, ניהול משאים, תכנון טכני, הקשבה פעילה, תודעת שירות ויכולת שכנוע. 

זו האחריות של כל אחד מאיתנו - לוודא שהוא בצד הנכון של הרשימה הזאת, ואם לא - אז לזוז לכיוון. כמו שאומרות האמריקאיות, קל יותר להגיד מלעשות. אבל לא באמת יש לנו ברירה. על תפקידה של המדינה במטריקס התעסוקתי הזה, לדאוג לכושר ההתפרנסות של כל אזרח גם בעתיד ולתחרותיות של המשק הישראלי כולו כבר כתבתי כאן מזמן. בינתיים מעסיקים אותנו דברים אחרים לגמרי. בעניין הזה, אין לי בשורות מעודדות, חוץ מאחת: מי שיחליט לקחת את גורלו בידיו, אין מה שיעצור אותו. אישית, אני לגמרי על זה.