תמונת עמוד תכנית דרור גלוברמן (צילום: קשת 12)
תמונת עמוד תכנית דרור גלוברמן | צילום: קשת 12

זה היה אחד השבועות הסוערים שאני זוכר. לא שעד כה היה רגוע, אבל השבוע מעלה מחשבות קיומיות שחלק יכנו אופטימיות, אחרים - מלחיצות. אני לא מדבר רק על עתידה של מדינת ישראל, אלא על העתיד שלנו - ושל העולם כולו. 

במדינה שלא עסוקה בלפרק את עצמה מבפנים אלא לבנות את עצמה ואת אזרחיה, היו עכשיו ראש הממשלה, שר האוצר, שר הכלכלה ושר החדשנות מכנסים מסיבת עיתונאים. ראש הממשלה היה פותח ואומר משהו כזה: "אזרחי ישראל, הבינה המלאכותית כבר משנה את העולם. זה לא בעתיד, זה עכשיו. הטכנולוגיות האלה הן הזדמנות אדירה לכל אחד מכם ולכלכלת ישראל יחד - אבל גם איום משמעותי למי שיישאר מאחור. היא משנה את היכולת שלכם לעבוד ולהתפרנס. עורכות דין, רואי חשבון, בעלי עסקים, נשות שיווק או מכירות, מעצבים, ארכיטקטיות, צלמים ועוד אינספור מקצועות, לא תוכלו לשמור על המקום שלכם והמעמד שלכם בשנים הקרובות מאוד אם לא תלמדו להשתמש בבינה מלאכותית באופן יומיומי". 

בדמיוני, היה שר האוצר לוקח את רשות הדיבור וממשיך: "התחרות בישראל ובעולם עלתה מדרגה. כאחראים על מדינת ישראל וכלכלתה, אנחנו רוצים לעשות הכל כדי שאתם, אזרחי ישראל, תוכלו להיות הכי יעילים, יצרניים ותחרותיים – ותחיו ברווחה כלכלית גבוהה. אם לא נעשה את זה – נידרדר במהירות ונפסיד בתחרות, גם בתוך כלכלת ישראל וגם כלפי חוץ. אבל אנחנו רוצים לנצח, ולהפוך למדינת הבינה המלאכותית. לא רק במגזר הטכנולוגיה. בכל המגזרים הרלוונטיים".

"הורינו למערך הדיגיטל הלאומי להכין במהירות האפשרית קורסים שיאפשרו לכל ישראלי להתמחות בכלים כמו ChatGPT, מידג'רני ועוד שמות שגם אני עוד צריך ללמוד", יכחכח בגרונו שר החדשנות. "אנחנו מעודדים אתכם להיכנס החל מהאחד באפריל לאתר קמפוס הממשלתי, שם יחכו לכם קורסים בעברית, אנגלית, ערבית ורוסית, שיאפשרו לכם להבטיח את העתיד המקצועי שלכם כבר עכשיו - ואת עתידה של מדינת ישראל. מעכשיו סטארטאפ ניישן זה לא רק לסטארטאפיסטים, זה כולנו. לכו ללמוד, זה חשוב לכל אחת אחד מכם, זה חשוב למדינת ישראל".

שר הכלכלה יפתח מחשב, ויראה איך גם הוא נעזר ב-ChatGPT כדי להבין טוב יותר את מצבה הכלכלי של המדינה. וראש הממשלה יחזור לפודיום ויוסיף: "במקביל, הקמנו יחד עם משרד המשפטים ומשרד הביטחון וועדה שתפקידה להתמודד עם האתגרים והסכנות של הבינה המלאכותית: שימוש לרעה באכיפת החוק, הפצת של הטיות ושקרים ופגיעה בזכויות יוצרים. אלה אתגרים שמעיבים עכשיו על העולם כולו. מדינת ישראל תציע לכם אזרחי ישראל את ההגנות הטובות והמהירות ביותר מסכנות הטכנולוגיה - במקביל לדרכים ליהנות ממנה באופן אישי - לטובת כולנו". 

הרכבת דוהרת

אבל איפה אנחנו ואיפה העולם. העולם רץ קדימה. בקרוב יועשרו הג'ימייל והגוגל דוקס בבינה מלאכותית, שתתמצת התכתבויות ארוכות במייל, תייצר בשבילנו רעיונות לכתיבה, תשדרג את הניסוחים שלנו, תהפוך אותן למצגות והכל בהינף כפתור. גוגל הציגה את כל אלה ויותר ביום שלישי אחרי הצהריים. גוגל תפיץ בימים הקרובים את הכלים לבודקים בארה"ב. מה עם העברית? לגוגל עוד אין תשובה. מבטיח להמשיך לעדכן.

כעבור כמה שעות, בשלישי בערב, השתדרגה המתחרה: הבינה המלאכותית המדוברת בעולם, ChatGPT. בין הנסים שגירסה 4 יודעת לחולל - אם תציירו עם עיפרון ודף רעיון כללי מאוד לאתר אינטרנט, היא תיתן לכם אתר אינטרנט פועל. תבקשו שתכין לכם תוכנה – היא תעשה את זה מיד וגם תתקן אותה. היא מבינה תמונות לעומק, מסכמת ומשפרת טקסטים ארוכים. גם העברית שלה קפצה כמה בליגות, מה שהופך אותה לכלי שמתחיל להיות רלוונטי גם עבורנו. אבל בעולם זה כבר נהיה מנוע עסקי מרכזי.

גם העברית מתחילה להשתפר

קאן אקדמי מכניסה את GPT-4 כמורה פרטי לתלמידים בכל תחום שתכלו לדמיין. אפליקציית לימוד השפות דואלינגו כבר נעזרת בו כדי לעודד שיחה עם התלמידים על הנושאים שמעניינים אותם – בשפה שהם מבקשים לרכוש. סיילספורס הכניסה בינה מלאכותית לאפליקציית התקשורת הארגונית סלאק, כדי שתסכם שיחות ארוכות, ותכתוב הודעות. בנק ההשקעות הענק מורגן סטנלי נעזר בבינה המלאכותית כדי ללעוס ולעבד מאות אלפי עמודים של ניתוחים פיננסיים ואנליזות השקעה, ולשרת את לקוחותיו האמידים מאוד מאוד במיטב התובנות הכלכליות על השקעות ברחבי העולם. ועוד לא אמרתי כלום על תמונות, אודיו ווידאו.

אם יש לכם רעיון לשירות או אפליקציה שמבוסס על בינה מלאכותית, מעולם לא היה קל יותר לרתום אותה לטובת העסק שלכם. אפילו לא צריך להיות מתכנתים.

קורא המחשבות

ואם כל זה מלחיץ אתכם יותר מאשר מרתק, עדיף שתדלגו על החלק הזה, כי הוא טריפי ברמות. גם קריפי ברמות.

חוקרים מיפן גילו דרך לגרום לבינה מלאכותית ליצור תמונות המבוססות על *מחשבות אנושיות*. החצי העליון של התמונות שאתם רואים הן התמונות שהראו למשתתפי הניסוי. התמונות בחצי התחתון הן התוצאה שהבינה המלאכותית יצרה על פי סריקות המוח של המשתתפים בזמן שצפו בהן .

צוות החוקרים השתמש בטכנולוגיית fMRI כדי לסרוק את המוח של המשתתפים בזמן שצפו בסדרת התמונות. הסריקות הוזנו לאחר מכן לרשת נוירונים שהצליחה לפענח את פעילות המוח וליצור מהן תמונות בחזרה. התוצאות פשוט מטורפות: התמונות שנוצרו על ידי מנוע ה-AI הצליחו לשקף בדיוק של 80% את המחשבות של המשתתפים.

אז מה עושים עם זה? יישום פוטנציאלי אחד הוא בטיפול במחלות נפש. היכולת ״לראות״ מחשבות של מטופלים יכולה להיות כלי שימושי עבור מטפלים, שיאפשר להם להבין טוב יותר את תהליכי החשיבה של המטופלים שלהם ולהתאים את תוכניות הטיפול בהתאם.

הטכנולוגיה יכולה לשמש גם כדי לעזור לאנשים עם מוגבלויות או הפרעות תקשורת לבטא את עצמם בצורה מלאה יותר.

זה לא אומר שיהיה אפשר לקרוא את המחשבות שלכם. הבינה הזו אומנה במהלך מחקר על מוחם של אנשים ספציפיים למטרות ספציפיות. אז קריאת מחשבות - לא מחר בבוקר. אבל מחרתיים? לא הייתי פוסל.