תמונת עמוד תכנית דרור גלוברמן (צילום: קשת 12)
תמונת עמוד תכנית דרור גלוברמן | צילום: קשת 12

תחזיקו חזק. ככה נראית רעידת אדמה. 

אשתי רוצה לנסוע לחו"ל עם חברה. אשתי כמו אשתי, יודעת בדיוק מה היא רוצה ומה היא לא רוצה. חופשת חורף באירופה, בלי סקי, עם נסיעה קצרה ככל האפשר, תרבות וטבע. היא דיברה עם חברים, העלתה פוסט בפייסבוק, חיפשה בגוגל. התוצאה הראשונה הייתה "חופשת סקי בשוויץ וצרפת: לאן כדאי לנסוע?". באמת גוגל? רוב התוצאות היו רלוונטיות עוד פחות. 

ואז היא הפנתה את אותה שאלה ל-ChatGPT. קיבלה רק תשובה אחת. וזה כל מה שצריך: "אפשרות טובה לשתי חברות שמחפשות לנוח וליהנות מהטבע בסיציליה בפברואר ללא סקי תהיה העיירה טאורמינה. ממוקמת במרחק של כשעה נסיעה מנמל התעופה הבינלאומי של קטניה, אליו יש טיסות ישירות מישראל. טאורמינה מציעה סביבה טבעית יפה, לרבות הנופים המדהימים של הר אתנה והים התיכון, מגוון אטרקציות תרבותיות והיסטוריות, לרבות התיאטרון היווני העתיק וטירת נורמן". 

בום. 

תחזיקו חזק, כי רגע כזה לא קורה הרבה בהיסטוריה. שיסוד עולם מתערער. הבטון נסדק, ובין הסדקים מהבהבות קרני אור חדשות. גוגל כבר רבע מאה כמעט שומרת על מעמד מדהים, חסר תקדים, בלתי ניתן לערעור, של שער הכניסה לאינטרנט. הארגון וההנגשה של כל הידע בעולם - ישר אלי. אנשים מתחת לגיל 35 לא מכירים בכלל אופציה אחרת. והנה היא באה.

זו לא תשובה 

שני תהליכים לא קשורים קרו בשנה האחרונה. האחד - צעירים רוצים לראות וידיאו, לא טקסט. ולכן הם מחפשים ישר ביוטיוב (ששייכת לגוגל), אבל עכשיו יותר ויותר בטיקטוק. במקום לקרוא כתבה על אתר הנופש שהם שוקלים לאביב, הם צופים בכמה וידיאוז של החוויה. ניסיתי. זה יותר מועיל ממה שזה נשמע. 

השני - כמובן - הבינה המלאכותית שעונה לשאלות, מסכמת כל נושא, כותבת מכתבים ועושה פלאים באופן כללי. ופתאום אתה קולט כמה השירות של גוגל נחות. כשאני שואל מה לעשות בברצלונה 4 ימים, איפה יש מתכון לפאי לימון או איך טס מסוק - גוגל לא נותן לי תשובות. הוא שולח אותי ל-15 מיליון אתרים שבהם אולי התשובה שחיפשתי נמצאת, והבינה המלאכותית שלו יודעת רק לסדר את הרשימה בסדר אופטימלי. אולי. כשאשתי שואלת אותו שאלה מפורטת, הוא מאבד את הצפון. 

אבל ChatGPT סגר לה את הפינה ברגע. בניגוד לגוגל, היא לא מפוצצת אותך בהפניות היכן לחפש הלאה - היא מרכיבה בשבילך בדיוק את התוצאה שביקשת.
זה כיוון כל כך יותר מוצלח. למרות שכרגע זה רק כיוון. ChatGPT עדיין לא מספיק טובה כדי להחליף את גוגל. היא לא יודעת מספיק, לא מעודכנת, לא מדויקת ולא בינלאומית מספיק. את הדיאלוג איתה אשתי ניהלה באנגלית, כי העברית שם רחוקה ממשהו שימושי. את התשובה תרגמתי בעזרת גוגל טרנסלייט כמובן, וגם את המידע שהיא חילקה - אימתי בגוגל. כדאי לוודא שהעיירה הזו באמת קיימת, שיש שם טירה, ושהבינה הזאת לא המציאה את הטיסה לישראל ממוחה הקודח. אולי העיירה הזו בכלל נסגרה בקיץ האחרון ורק GPT עוד לא מעודכן. 

אבל GPT תשתדרג. ואת זה יודעים גם בגוגל, שהתעוררה אחרי שנרדמה בשמירה, ושלחה צוותים בבהילות לפתח את הבינה המלאכותית שלה. GPT שייכת ל-OpenAI, שבעצם נשלטת על ידי מיקרוסופט, זו תשלב אותה במנוע החיפוש שלה, בינג, שמתחרה בגוגל. לי לא משנה מי ינצח, אבל בפעם הראשונה, אולי תהיה קצת תחרות.

מיקרוסופט בינג Bing Microsoft אילוסטרציה (צילום: chrisdorney, shutterstock)
מיקרוסופט בינג Bing Microsoft אילוסטרציה | צילום: chrisdorney, shutterstock

‏ראיתם כבר את הקסם הזה?

מפנים אליו הודעה קולית ארכנית ומתישה שקיבלתם בוואטסאפ, ו-Callee לא רק מתמלל, הוא גם מתמצת את המסר. תנסו גם - פשוט שלחו הודעה קולית למספר 053-7750144.

כל שבוע מתגלה עוד דבר מטורף שאפשר לעשות עם ‏בינה מלאכותית. לקצר הודעות קוליות מעייפות, לכתוב שיר ברכה מחורז ליום הולדת או מאמר מפורט בלחיצת כפתור, להכין מצגת שלמה או להקים אתר חדש מאפס, לתכנן 4 ימים מפורטים בפריז, לעצב מחדש את הבית, להלחין מוסיקת רקע, ליצור סרטון של בעלך אומר דברים שמעולם לא אמר, להמציא הסכם משפטי ועוד ועוד.

זה הדבר הגדול של 2023: בינה מלאכותית מתפרצת לחיים שלנו. עורכי דין, מעצבים, אנשי שיווק, כותבים, בשלנים, תלמידים. יש פה הזדמנות - ‏וגם איום: ‏אם לא תשתמש בזה אתה ישתמשו בזה אלה שיחליפו אותך. 

הבעיה שלפעמים זה מועיל - ולפעמים בדיוק להיפך. הבשלן בן שי הכין מתכון לפאי דלעת. איך נאמר? עדיף היה לו הבינה המלאכותית הייתה טועמת קודם מהמתכונים שהיא מפזרת.

View this post on Instagram

A post shared by Ben Shai | בן שי (@ben.shai)

מקסים מיליאבסקי הוא חוקר שמחפש איזה מחקר כבר המון זמן, ופתאום הבינה המלאכותית כותבת לו ״המחקר הזה קיים, הנה". מקסים בהלם, וואלה? איפה? והבינה המלאכותית אומרת לו ״תפתח את הז'ורנל המדעי 'פסיכולוגיה חיובית' בעמוד 504".

הוא פתח - וגילה שם משהו אחר. אין מחקר כזה. הבינה המלאכותית פשוט שיקרה בלי למצמץ והנפיצה מחקר שלא קיים. כשהוא התעמת איתה, היא גם התנצלה לפניו.

לפני כמה חודשים דיברתי על דוקטור למה (doctorllama.org), האתר שעושה שיעורי בית עבור התלמידים, ואז הדגמנו כמה זה מדהים - ועד כמה צריך להיזהר מהטעיות אקראיות כאלה. זה נכון גם למבוגרים. כולנו הולכים לחיות עם הבינות האלה צמוד מאוד, וחשוב להתנסות וללמוד את המיומנות הזו כבר מעכשיו. להרגיש בדיוק מתי הזוגיות הזו טובה לנו, ומתי היא מסוכנת.