תמונת עמוד תכנית דרור גלוברמן (צילום: קשת 12)
תמונת עמוד תכנית דרור גלוברמן | צילום: קשת 12

על פניו, אין דבר נורמלי מזה. ראש מדינה שמקדשת טכנולוגיה וקידמה פוגש את החדשן מספר אחת בעולם לשיחה פתוחה לציבור על חדשנות, על יתרונותיה וחסרונותיה. שיחה אינטליגנטית ונגישה לציבור עם תובנות מעניינות וכבדות משקל. במידה מסוימת היא היתה כזו. 

לא הופתעתי מהידענות שהפגין ראש הממשלה נתניהו סביב בינה מלאכותית: "הצדדים החיוביים שלה מדהימים. הארכת תוחלת חיים, המצאת תרופות מהונדסות אישית, מפעלים אוטונומיים, חקלאות מדייקת, סוף לפקקי התנועה", פירט בהתפעלות, מוצדקת לטעמי. נתניהו המשיך גם לצדדים השליליים: ארגוני פשע שמשתמשים בטכנולוגיה הזו - מה שכבר קורה היום; מלחמות שעלולות לצאת משליטה בגלל מעורבות של מערכות לחימה אוטונומיות מופעלות בינה מלאכותית - רק דמיינו את זה; וערעור על הדמוקרטיה, הזהיר נתניהו, באמצעות מניפולציות על המוח האנושי. "קצב השינוי מדהים, זה הדבר הכי מאתגר – ייתכן שיש לנו רק שנים ספורות להתכונן ולהסתגל למהפכה הזאת". 

כל מילה - בול. אם אתם מריחים "אבל" מגיע, תצטרכו לחכות עוד שניה. 

כי לנתניהו יש גם מושג איך צריך לגשת לבעיה הזו. "איך גורמים לקהילה הבינלאומית לשלוט על הדבר הזה? אמנה בינלאומית סביב הבינה המלאכותית. אני מסתכל על נשק גרעיני. מה ששולט על נשק גרעיני ונותן לנו שקט הן הגבלות מחמירות. בלי הסכמה בין המעצמות על הטכנולוגיות הללו - מובטח לנו כאוס עתידי מוחלט. אבל גם אם יש לנו אמנה ששומרת על כללי התנהגות ראויים, איך נדע מה עושים השחקנים הקטנים?"

את ההשוואה הזו כבר שמענו בעבר. מעניין לזכור, שנתניהו מדבר כאן כראש מדינה שבעצמה לא חתומה על האמנה הבינלאומית למניעת נשק גרעיני, אבל דורשת לכפות אותה על אחרים - מסיבות שאני כישראלי מזדהה איתן לחלוטין. 

בובת גרב אנטי-דמוקרטית

עכשיו קליק אחד אחורה - "הערעור על הדמוקרטיה באמצעות מניפולציות על המוח האנושי", כדבריו של ראש הממשלה. זה לא בעתיד. לא צריך הרבה דמיון. מספיק לפתוח רשת חברתית כלשהי. מה שתקבלו שם כבר תואר אינספור פעמים, לא מעט מהן כאן בטור הזה: פיד אלגוריתמי שמונע על ידי בינה מלאכותית כבר מפעיל מניפולציות על המוח האנושי, על ידי הפצת שקרים ושנאה שכבר מערערות על הדמוקרטיה כאן ועכשיו. 

שני האדונים הנכבדים שנפגשו לשיחה אינטלקטואלית מודאגת, מבינים לא מעט גם בתהליך הזה. לא מן הנמנע שהם מרוויחים ממנו לא מעט. האחד במישור הכלכלי, השני במישור הפוליטי. 

הרשתות, בעיקר זו של מאסק, מוצפות באינספור שחקנים לא מזוהים, בוטים, פיקטיביים, בובות גרב, זהויות ללא פרצופים, שמתחזות ליישויות אותנטיות. הן מקדמות תכנים, דעות, האשמות, תגובות, שקרים ותעמולה בוטה. לא קשה לראות את הקשר בין מספר עצום של ישויות בלתי מזוהות ובין האג'נדות של הליכוד ושל ראש הממשלה. מי זה מי? אין לדעת. גם אני נופל שם בטעויות מדי פעם. 

כמו במקרה של הגרעין - גם כאן לנתניהו אין בעיה להיות מודאג מהדבר שהוא בעצמו נהנה ממנו. האם זה עדיין פועל לטובת כלל אזרחי ישראל? שאלה טובה. 

האם נתניהו דרש ממאסק לפעול נגד הרשתות האיראניות והרוסיות המוסוות על גבי טוויטר/X, שמתחזות לאזרחים ישראלים ומנסות ללבות כאן סכסוכים? דבר כזה לא דווח. 

צביעות צינית

מאז שרכש את טוויטר והפך אותה ל-X, ניסה אילון מאסק לקדם "חופש ביטוי אבסולוטי". הוא ביטל את המגבלות על הפצת תכנים, מה שהוביל להגדלה משמעותית של כמות השנאה, הגזענות והאנטישמיות על גבי הרשת החברתית שלו. זה הוביל לסכסוך הגלוי בינו לבין הליגה נגד השמצה, ה-ADL - כנראה הארגון הכי חשוב בעולם במלחמה נגד האנטישמיות. 

כל מי שעקב אחר צעדיו של מאסק, יודע ש"חופש ביטוי אבסולוטי" זו סיסמא חלולה, צבועה וצינית. למה חלולה? כי מאסק הגביל בהוראתו האישית צייצנים ועיתונאים מוכרים שהשתמשו בחופש הביטוי כדי להפיץ תכנים אמיתיים שהרגיזו אותו. 

ראש הממשלה נתניהו בכנס עם אילון מאסק (צילום: אבי אוחיון, לע"מ)
צילום: אבי אוחיון, לע"מ

לו היה מאסק כל כך מודאג, היה יכול להחזיר את המגבלות על התכנים למקומן ואף להחמירן, אבל הוא העדיף פגישה מיוחצנת עם ראש הממשלה של מדינת היהודים. 

מצד שני, אחת הכותרות שיצאה מהפגישה היא הרמז ששיגר מאסק בדבר רצונו לגבות תשלום מכל המשתמשים, מה שיקשה על השימוש במשתמשים פיקטיביים. אגב, אם גביית התשלום תבוא על חשבון הפגיעה בפרטיות והיקפי הפרסום הממוקד והמניפולטיבי - אני בעד.

ואיפה אזרחי ישראל?

נתניהו מכיר בחשיבותה של בינה מלאכותית לעתיד העולם, האנושות, ואזרחי ישראל. אילו פעולות הוא נוקט כדי לשפר את מצבם של אזרחי ישראל? 

בטכנולוגיה: התוכנית הלאומית שנרקחה במאמץ רב לפני שלוש שנים במטרה להבטיח את עליונותה של ישראל בתחום מבחינה טכנולוגית, זכתה לתקצוב זעום. 

במשפטים: ישראל מפגרת שנות אור ברגולציה טכנולוגית בכלל ושל בינה מלאכותית בפרט. אזרחי ישראל מופקרים לכל גחמה של ענקית טכנולוגיה, בבינה מלאכותית ולא רק. איך מגנים עליהם? כבר לא צריך להתאמץ הרבה. אפשר להתחיל בקופי-פייסט חכם של חוקי האיחוד האירופי. 

בשירות הממשלתי: לפני חודש נולדה יוזמה לשילוב בינה מלאכותית בשירות הממשלתי. שזה מעולה. חבל שזה מתחיל רק עכשיו, באיחור של שנים אחרי מדינות אחרות כמו איחוד האמירויות. 

בחינוך: חוזר מנכ"ל מה-31 באוגוסט האחרון הורה לכל המורים ולכל בתי הספר להשתמש בבינה מלאכותית. מה זה שווה? הניחוש שלכם טוב כמו שלי. 

בתעסוקה: ייתכן שאנחנו לקראת מהפך תעסוקתי אדיר, שלא לומר משבר. ככל הידוע, המאמצים להקנות לאזרחי ישראל כלים לשימוש בבינה מלאכותית ולהתמודדות עם המהפכה שמגיעה - אפילו לא בחיתוליהם.

צפו בשיגור ההיסטורי (צילום: spacex)
צילום: spacex

נתניהו היה יכול להציע למאסק לבחון שיתוף פעולה כלכלי-טכנולוגי בין מפעלותיו ובין הכלכלה הישראלית. למשל בין חברת החלל ספייס אקס לבין התעשייה האווירית. בין טסלה ובין שלל חברות הסטארט-אפ הישראליות בתחום כלי הרכב. אפילו בין ניורולינק ובין המומחיות הישראלית האקדמית במדעי המוח. לפי הדיווחים, בקשה כזו לא הועברה, ושום הבטחה לא ניתנה. 

בשורה התחתונה: נתניהו יצא עם קצת יותר לגיטימציה בינלאומית; מאסק הרוויח לגיטימציה מהעם היהודי בדיוק ברגע הנכון; ואזרחי ישראל קיבלו וידיאו יפה של ראש הממשלה מדבר על בינה מלאכותית.