תמונת עמוד תכנית דרור גלוברמן (צילום: קשת 12)
תמונת עמוד תכנית דרור גלוברמן | צילום: קשת 12

בניגוד לעליצות המלאכותית של רוב סיכומי השנה, השנה זה משהו אחר לגמרי. האוויר יצא מכל כך הרבה מניות, טרנדים, חלומות ובעיקר אנשים מנופחים מדי - שאין ברירה אלא לנסות לכבוש את השמחה לאיד - ולסכם בקור רוח את התנפצות הקריפטו, התרסקות ה-NFT, אכזבת המטאוורס, וכמובן אילון מאסק. הכל נכון ל-2022 - בהמשך דברים עוד יכולים להשתנות. אבל תגידו מה שתגידו, נכון לסוף 2022 אילון מאסק מתנהג פחות כמו מנכ"ל של כמה מהחברות החשובות בעולם ויותר כמו אמיר חצרוני. טרול תקשורת חסר מעצורים.
סיכמנו בשבילכם את השנה - כולל פריצת הגבולות של הבינה המלאכותית וקריסת היי-טק - בפרק האחרון לשנה של "בזמן שעבדתם"

ואם אהבתם, ממש ממש נשמח אם תצביעו לנו בתחרות פודקאסט השנה של גיקטיים. עושים את זה כאןזה יעשה לנו את השנה.

התו הכחול לבן 

"עלינו על מוקש", צעק אז הפצוע. "אתה סטרייט או להט״ב?" ענה לו החובש.

זה אחד הפוסטים הכי פופולריים השבוע. פוגע בול באיך עידוד אפליה מאיים לפרק את החברה הישראלית.
אפלייה חוקית לא רק תפריד אותנו זה מזה - היא גם תפריד אותנו מהעתיד שלנו. אם תסתכלו על מדינות העולם, תזהו מיד שחופש אישי, שיוויון וקבלת האחר - הולכים יד ביד עם קידמה ושגשוג. זה כמעט תנאי בסיסי לחדשנות, יזמות, השקעות והייטק. במילים אחרות: אפלייה היא לא רק פגיעה חברתית חמורה, היא גם פגיעה כלכלית חמורה. היא תיקח אותנו אחורה. 

אז אנחנו בנקסט יוצאים היום ביוזמה חדשה - לא חרם ולא הפרדה, הפוך. הכירו את התו הכחול-לבן, שאנחנו הולכים להעניק לכל עסק שמתחייב לכבד ולשרת את כל הישראלים כולם, ללא הבדל דת, גזע, מגדר או נטייה פוליטית. 

היוזמה הזו באה בטוב כדי להגיד: כאן את ואתה יכולים להרגיש בטוחים - שאף אחד לא ישאל קודם אם אתה דתי, חילוני, ערבי, חרדי, אישה, סטרייט או להט"ב, לפני שיתן לכם שירות. פעם זה היה מובן מאליו. היום כבר צריך להגיד את זה. אז התו הכחול לבן יישלח פיזית לבתי עסק, וכלוגו לאתרי החברות. עד כה הצטרפו אלינו בין היתר: דיזנגוף סנטר, רשת כפר השעשועים, רשת מלונות סלינה, רשת ריקושט ועוד בתי עסק רבים אחרים שיתלו את התו בכניסה - הרשימה המלאה נמצאת כאן. אם גם אתם רוצים להצטרף - כיתבו לנו למייל.

ישראל עוד משקשקת

קנסות ענקיים ממשיכים להכות בענקיות הטכנולוגיה. כל העולם מעניש אותן - חוץ ממדינת ישראל. אולי כי רק בזכויות שלנו הן לא פוגעות. ואולי כי מדינת ישראל עדיין משקשקת מפחד גוגל, פייסבוק ומיקרוסופט?

נתחיל: נכון הכפתור הזה שאתם לוחצים עליו כשאתם נכנסים לאתר? כן, הזה שאתם לא קוראים אלא מאשרים מהר. אז למרות שאף אחד מאיתנו לא מתייחס לפופ אפים האלה, מסתבר שכשחברות מתעלמות מהכפתור הזה, הן משלמות, וביוקר.

צרפת קנסה השבוע את מיקרוסופט על הפרות חוק בטענה שהחברה אישרה יצירה של קובצי Cookie ממודעות, ללא הסכמת המשתמש. הקבצים האלו הם פיסות נתונים קטנות המאוחסנות במכשיר שלנו, ומשמשות למעקב אחרי התנהגות מקוונת, כדי לשלוח לנו את הפרסומות שהכי סביר שנרצה להוציא עליהן כסף.

צרפת גילתה שמיקרוסופט לא סיפקה מספיק מידע למשתמשים על העוגיות ולא נתנה להם את האפשרות לבטל אותם. כתוצאה מכך, מיקרוסופט תיפרד מ-60 מיליון יורו.

מי עוד תשלם קנס? פייסבוק - מטא - תיפרד מ-725 מיליון דולר בעקבות פרשת קיימברידג' אנליטיקה שנחשפה ב-2018. למי שלא זוכר, פייסבוק אפשרה לאתרי צד שלישי לגשת לנתונים האישיים של משתמשי פייסבוק ללא הסכמתם, וחברת קיימברידג׳ אנליטיקה ניצלה זאת כדי לאפשר למפלגות לבצע קמפיינים מניפולטיביים במיוחד. לפי ההסדר המוצע, מטא לא תודה בכלום ולא תתנצל. היא רק תידרש להעניק פיצויים לקבוצה של משתמשי פייסבוק שהנתונים שלהם נחשפו.

מארק צוקרברג (צילום: Drew Angerer, getty images)
מארק צוקרברג | צילום: Drew Angerer, getty images

הקנסות הללו מצטרפים לשורה של קנסות שהוטלו על מטא, גוגל וענקיות אחרות השנה מסביב לעולם. כל עוד מדינת ישראל לא מתעוררת להגן גם על הזכויות שלנו שנפגעות באותן דרכים, אנחנו הולכים והופכים לחצר האחורית של העולם.

וכדי להשלים את התמונה: באוזלת היד של ישראל בהגנה על ריבונותה וכלכלתה מפני הענקיות אשמים המחוקקים שהזניחו חוקי פרטיות וזכויות דיגיטליות; הח״כים שעברו מ"לא להבין בזה" ל-להבין רק את האינטרס הפוליטי שלהם על חשבון הציבורי"; תקשורת שהתמכרה ללייקים וחושבת שאפשר לנצח את המונסטר במשחק שלו; בחירות חוזרות; צופים מכורים שעושים עליהם מניפולציות בלי שירגישו. ממדינות אחרות אני מנחש שהפלטפורמות פוגעות גם כאן בקטינים; בטוהר הבחירות; בתחרות ובחדשנות; בפרטיות ובחוקי לשון הרע; במתן שירות ללקוחות; בשיח הפוליטי וביכולת העיתונות להתקיים. שם קונסים בטירוף. פה למי אכפת.