אולי שמעתם, מכל מקום אפשרי בבאנרים, פרסומות וכתבות, על יום שישי כלשהו המכונה יום שישי השחור, שבו יש מבצעים באתרי קניות. ובכן, זה קורה בסוף השבוע הזה, ואנחנו פה לעזור לכם לוודא שהמוצר שאתם רואים הוא באמת בהנחה, ולא סתם רוכב על המותג הזה.

בלאק פריידיי (Black Friday) הנו מסורת אמריקאית המתקיימת מדי שנה ביום שישי שלאחר חג ההודיה, ומהווה את יריית הפתיחה של עונת המכירות לקראת חג המולד, שממשיכה בסייבר מאנדיי ביום שני הקרוב. לישראל חג הקניות הזה הגיע בשנים האחרונות, אבל בדרך מארה"ב הרשתות הישראליות הפכו אותו למשהו קצת אחר. במקום יום מכירות בודד, הרשתות בארץ מושכות אותו מספר ימים ואפילו חודש, חלקן מציעות בו מבצעים רגילים כמו בכל יום אחר, חלןם מציעות מבצעים טובים יותר אבל על סחורה ישנה שנתקעו איתה במלאי. חלק קטן יותר מהחנויות מציע מבצעים אטרקטיביים אמיתיים. 

via GIPHY

איך תגלו את המחיר האמיתי?

אחת הדרכים לבדוק אם המבצעים אטרקטיביים באמת, ולא מדובר בהורדת מחיר קטנה ממה שהאתר טוען, היא באמצעות תוספים לדפדפן. כלומר, אם פתאום מוצר עולה 7 דולר וכתוב שהוא בדרך כלל עולה 670, אפשר לברר אם זה קשקוש או אמת.

התוסף AlieXpress Assistant מציג היסטוריית מחירים באתר עלי אקספרס וגם התראות על הורדת מחיר.

עבור אתר אמזון יש תוסף דומה, המאפשר להשוות מחירים מאתרים אחרים מול המבצעים הקיימים אצלם בחנות.

האתר קמל קמל קמל מציע גם הוא מעקב אחר היסטוריית מחירים באמזון. בנוסף, יש אפשרות לקבל התראות על הורדת מחירים במוצר מסוים.

אם תגגלו Price Track, תמצאו שלל כלים נוספים שיעזרו לכם להבין מה המחיר המקורי של כל מוצר ברשת.

via GIPHY

השוו מחירים למה שיש עכשיו בחנויות

באופן כללי, חלק מהמבצעים שנשלחו אלינו התגלו כהגזמות. החברות פרסמו מחיר מחירון גבוה מזה שבו הן מוכרות את המוצר ביום-יום, על מנת להציג הנחה גבוהה יותר מהמקור. בפועל ההנחה הייתה נמוכה, כך שלא היה שווה לרוץ לחנות בגללה.

כדאי מאוד להסתכל באתרים כמו זאפ על מחירי המוצרים שרוצים לקנות. שם אפשר לראות את המחיר הרגיל בחנויות, אבל כדאי לבדוק שמדובר ביבואן רשמי, או לכל הפחות יבואן מוכר שמציע אחריות ושירות מלאים.

במקרה של סמארטפונים, שימו לב שמאחר שמדובר במוצרים שחדשים מהם יוצאים מדי מספר חודשים - המחירים שלהם תמיד יורדים כאשר יוצא דגם חדש. אל תפחדו לפספס מבצעים כאלה.

 

via GIPHY

נו, תבדקו את המוכרים

זו נראית כמו עצה ברורה ומיותרת, אבל בכל זאת נזכיר. מוכרים באיביי, עלי אקספקס או כל חנות אחרת צריך לבדוק. גם בקניות באמזון, שימו לב שלא תמיד אמזון עצמה היא המוכרת, אלא מתווכת. לכן בדקו מי המוכר, מה הדירוג שלו וכמה דירגו אותו.

בחיפוש מוצרים מקוריים חפשו את המילה Genuine (מקורי), למשל Genuine Leather (עור אמיתי), genuine HTC charger (מטען HTC מקורי). האם זה מבטיח ב-100 אחוז שלא יסבנו אתכם? לא. אבל ככל שמדובר במוכר עם מוניטין טוב יותר, גדל הסיכוי שהוא לא ירצה להרוס אותו על ידי מכירת זיופים.

via GIPHY

מוצרים כללים ומותגי מדבקה

כשאתם בוחנים מוצר, ובמיוחד בתחום האביזרים לסלולר כמו אוזניות, כיסויים וכולי, אם הוא לא מיוצר על ידי חברה גדולה ומוכרת, אלא שם שלא שמעתם עליו, יתכן שהוא מותג מדבקה. אם אתם מחפשים אותו בגוגל ומוצאים רק תוצאות בעברית ולא עולה אף ביקורת מחו"ל, יתכן שמדובר במיתוג מקומי, או במוצר גנרי שמיוצר במפעל עלום, שהיבואן המציא לו את השם והצמיד במדבקה.

אפשר פשוט לחפש באתרים בחו"ל מוצר מקביל ולחסוך לא מעט כסף. האם המוצרים הגנריים האלה פחות טובים? לא בהכרח. לא תמיד אפשר לדעת. האם יש יתרון בכל זאת בלקנות מוצר כללי מספק ישראלי? כן. עשוי להיות קל יותר לקבל שירות ואחריות, אם התגלתה תקלה מספר חודשים אחרי הקנייה.

ובכל זאת, שימו לב שלא כל שם מפוצץ באותיות באנגלית הוא באמת מוצר איכותי של חברה בינלאומית.

היזהרו ממיילים שקריים

בלאק פריידיי, כמו כל יום מכירות אחר, הוא גם חגיגה לנוכלי הרשת, אשר מנצלים את התנועה הרבה כדי להפיל קונים בפח. אתם עשויים לקבל הצעות מפתות במייל, לאחר שהצליחו לעקוף את מנגוני הספאם.

ההונאה מגיעה בדרך כלל מכתובת שדומה לאחת מחברות הענק המוכרות כמו אמזון, רק עם שגיאת כתיב או החלפה של אות בתו שמאוד דומה לה. נניח "אמזו|" (שמתם לב שזו לא נו"ן סופית?). הכותרת בסגנון "המשלוח לא ניתן לשליחה", או "מבצע מטורף אייפד ב-12 דולר", בצירוף לינק בגוף המייל. הלינק יעביר אתכם לעמוד הונאה שנראה כמו העמוד הרשמי של החברה.

הכללים הרגילים חלים כאן, פשוט הסיכון גובר - תמיד תעדיפו לגלוש בעצמכם לאתר שממנו אתם רוצים לקנות מאשר להקיש על דברים במייל. אם יש הנחה - היא תופיע גם באתר. אם קיבלתם מייל חשוד מאתר שלא קניתם ממנו או שלא הכרתם - פשוט מחקו אותו והמשיכו האלה עם חייכם.

via GIPHY

ממה עוד כדאי להיזהר?

 "מומלץ לוודא שהקנייה מתבצעת כאשר יש חיבור WiFi אמין", אומר לנו בן זילברמן, מנהל שיווק בחברת רדוור העוסקת בפתרונות אבטחת סייבר, "בניגוד ל-WIFi ציבורי, דוגמת קניונים, בתי קפה ותחנת רכבת, בהם קיים סיכון מוגבר לחשיפה או דליפת פרטי המשתמש". למה הכוונה? כשאתם בקניון, מישהו בקלות יכול לפתוח רשת ווייפיי בשם זהה, למשוך אתכם לגלוש וליצור לכם אתרים מזוייפים. גלשו מהחיבור הביתי שלכם.

לקנות גם מאתרים שלא שולחים לישראל

לא כל האתרים האמריקאיים מציעים משלוחים לישראל וכמובן שיש דרכים לעקוף את זה. מספר אתרים מציעים כתובת אמריקאית אליה נשלח המוצר מהחנות. לאחר מכן, אותו מוצר נשלח לארץ. אתר USHOPS מציע לרוכשים דרך שירות התשלומים פייפאל הנחה של 35 שקל על המשלוח. אתר שילוח אחר הוא Dealtas, המציע לרגל הבלאק פריידיי 25% הנחה על שירות שילוח אקספרס, כולל שליח עד הבית.  אתר מסטופ מציע הנחה של 6 דולר שילוח. עקבו גם אחרי המחירים ב-TNT.

via GIPHY

הקנס, כלומר מס, למדינה

כאשר מזמינים מוצרים מחו"ל, צריכים לזכור שיש קנס שצריך לשלם על זה שניסיתם לחסוך כמה שקלים. קוראים לו מסים. המדינה פוטרת לחלוטין ממסי יבוא עד 75 דולר (בניגוד ליבוא עצמי המתבצע כאשר חוזרים פיזית מחו"ל, שם הפטור הוא עד 200 דולר).

עד 500 דולרים - פטור מתשלום מכס בלבד, וחייב בתשלום מע"מ ומס קנייה אם חל (מס קנייה חל לדוגמא על טלוויזיות וסמארטפונים); בין 500 ל-1000 דולר - חייבים בתשלום מע"מ וכן במכס ובמס קנייה (אם חלים), על פי הקבוע בצו תעריף המכס; מעל 1000 דולר או משלוח של טבק, סיגריות, כוהל, ומשקאות משכרים – חייב בתשלום מע"מ וכן במכס ובמס קנייה (אם חלים) כפי שמשולם על ידי יבואן שמייבא בייבוא מסחרי.

שימו לב שהמס מחושב גם על דמי המשלוח. שימו לב עוד כי אם חברת הבלדרות נאלצה להעביר את החבילה לבדיקה במכס תצטרכו לשלם היטלים ומסים נוספים.

אפשר להיעזר במחשבונים כמו  "קנה-לי", בשביל לקבל הערכה או סדר גודל של המחיר הסופי.

via GIPHY

כמה דוגמאות למבצעים

בימים האחרונים תיבות המייל שלנו הוצפו במבצעים שונים. כל יבואן, רשת, חנות ואדם שיש לו יותר משני כיסויים לסמארטפון מציעים מבצעים. קצרה יריעת האינטרנט מלהכיל את כולם, אז אספנו מספר דוגמאות בולטות כדי שתבינו במה מדובר. בכל מקרה, רכשו חכם, בדקו כל דבר פעמיים ואל תקנו אוטומטית שום דבר.

רשת האופניים RECYCLES מציעה הנחות בגובה של 30-60% על אופניים ואביזרים. לדוגמה: אופניים חשמליים דגם Mini E-bike, במשקל של 13.5 ק״ג בלבד כולל הסוללה, עם מנוע 180W ב-3,899 שקל במקום 6,500.

ברשת באג יציעו הנחות על צמידי מדידת הצעדים של חברת FitBit. למשל, דגם Surge HR ימכר ב-550 שקל במקום 650; קונסולת אקס בוקס One עם כונן חצי טרה-בייט ומשחק פיפ"א 2017 תימכר ב-1,550 שקל, כאשר הלקוח יוכל לבחור בין שלט נוסף, משחק או מנוי לשנה לשירות הלייב מתנה; הסמארטפון מייזו MX6 ימכר ב-1,280 במקום 1,500.

עוד ב-Mako על בלאק פריידיי

רשת ניופאן מציעה מבצעים בחנויות האאוטלט שלה. ניתן לקנות את האוזניות של חברת Bose מדגם QC25 (הדור הקודם) במחיר של 1,000 שקל במקום 2,000 שקל.

באתר וואלה שופס תמצאו את קונסולת המשחקים אקס בוקס One בגרסה הכוללת חצי טרה-בייט ואת מצלמת הקינקט במחיר של 1,650 שקל במקום 2,100.

ברשת בסט מובייל מציעים את הסמארטפון מוטו איקס סטייל של מוטורולה ב-1,800 שקל במקום 3,000; גם הסמארטפון זנפון לייזר של אסוס נמכר במחיר של 600 שקל במקום כ-900; המשחק מאפיה 3 לפלייסטיישן 4 נמכר ב-150 שקל במקום 280.

אוזניות בלוטות' סטריאופוניות של המותג NOA מדגם 888 נמכרות על ידי היבואן ברקום ב-75 שקל במקום 190.

בחברת פלאפון מציעים מבצעים על מותג הסמארטפון הביתי שלהם, ג'יני. הפאבלט E6 נמכר ב-1,300 שקל במקום 1,500 ודגם S4 במחיר של 550 שקל במקום 700. פלאפון גם מציעה את המוטורולה איקס Play ב-1,750 שקל במקום 2,150.

אתר צ'יינה ביי מציע קומקום חשמלי מנירוסטה ב-100 שקל לאחר הנחה של 50% ורמקול עמיד למים ב-30 שקל לאחר הנחה של 50%.