אגרת הטלוויזיה בישראל (צילום: החדשות 2)
טלוויזיות | צילום: החדשות 2

"תקשיב לי, זה תנור אפייה טוב", הסביר המוכר בטרקלין חשמל לאחד הלקוחות בחנות ביום חמישי. "היום, עם חגיגת המונדיאל שיש לנו פה, אני לא מסבך אותך בשטויות. בלי הסברים ארוכים, אין לי זמן לזה. תראה כמה טלוויזיות אנחנו מוציאים". מימינו שורה מסודרת של ארגזי ענק עם חשבוניות משלוח. "יש פה מלא טלוויזיות, שים לב שהוא לוקח את הטלוויזיה הנכונה", צעק מאחור עובד אחר לחברו.

המונדיאל הוא הדבר הטוב ביותר שקרה לרשתות החשמל והיבואנים בישראל זה תקופה ארוכה. אחרי חודשים של האטה בצריכה וירידה במכירות, שידורי המונדיאל מעוררים ישראלים רבים להתחדש במסך טלוויזיה גדול ומשוכלל. היבואנים והרשתות מדווחים על גידול של 25%-30% במכירות הטלוויזיות בשבועיים האחרונים.

אף שגל הפרסומות בתחום החל לפני כשלושה שבועות, הגידול במכירות הורגש רק מאז השבוע שעבר. "הישראלים אוהבים לחכות לדקה ה-90, וכך גם הפעם", מסביר צביקה גיור, יו"ר ומנכ"ל ניופאן, יבואנית טושיבה. "אני מעריך שהמכירות יתגברו ככל שנתקרב למשחקים האטרקטיביים יותר של המונדיאל".

עם זאת, בענף חוששים כי הגידול הנוכחי במכירות לא יפצה על השנה הקשה שעוברת על ענף מוצרי החשמל. "יש ירידה של 10%-15% במכירות מוצרי החשמל מתחילת השנה לעומת התקופה המקבילה", אומר בכיר בענף. "ההתעוררות הנוכחית לא מפצה על החודשים האחרונים".

הטכנולוגיה תחכה למונדיאל הבא

חגיגת המכירות הנוכחית חלשה בהרבה מזו של המונדיאל הקודם שנערך ב-2010. לדברי הבכיר, "יש רוויה בשוק המסכים ואנשים כבר לא מתחדשים כמו פעם, כי לרובם יש מסכים שקנו בארבע-חמש שנים האחרונות ואין להם סיבה אמיתית להחליף אותם".

שלומי עמיצור, עורך אתר wisebuy המסייע בקבלת החלטות קנייה באמצעות סקירות מוצרים, מדריכי קנייה והשוואת מחירים, מסביר את העלייה המתונה יחסית במכירות הטלוויזיות בכך שהשנה אין חידוש משמעותי שימשוך את הצרכנים.

"הרעש במונדיאל הקודם היה סביב טכנולוגיית התלת-ממד שברבות הימים לא הוכיחה את עצמה, ובשנתיים האחרונות העניין התחדש סביב הטלוויזיות החכמות, אך כיום הן נהפכו לסטנדרט, ולא לכלי שיווקי", אומר עמיצור. לטענתו, לא נכון לומר שאין חידושים כלל: "יש כיום טלוויזיות שמציגות רזולוציית 4K (או UHD), הגבוהה פי ארבעה מ-HD רגיל, אך לעת עתה הן יקרות מאוד וממילא כמעט שאין להשיג תכנים שעומדים ברזולוציה הזו, כך שהיא תמתין למונדיאל הבא. השיח היום מתרכז, כנראה, בגודל המסך".

עמיצור זיהה נכון. הטרנד העיקרי כיום הוא המסכים הגדולים - החל ב-48 אינץ'. אלעד מרגלית, מנכ"ל אתר RET להשוואת מחירים, אומר כי אם לפני שנתיים הצרכן הסתפק ב-42 אינץ', היום הוא מחפש לפחות 50 אינץ', "גם אם זה אומר שהטלוויזיה איכותית פחות".

אילן גרינבאום, מנכ"ל קבוצת יורוקום, נציגת פנסוניק בישראל, מסכים: "בחודש האחרון אנו עדים להמשך ההתחזקות של מכירת מסכי 50 אינץ' על חשבון ה-42 אינץ'. המכירות של קטגוריית המסכים הגדולים החודש היא כ-25% מסך המכירות של החברה, וניתן לייחס זאת למבצעים האטרקטיביים".

בשקם אלקטריק מדווחים כי כ-60% מהמכירות לקראת המונדיאל הן של טלוויזיות חכמות בגודל 46 אינץ' ויותר. "אנשים קונים בעיקר עד 50 אינץ' ב-5,500-3,500 שקל, וכ-6,000 שקל ויותר ל-55 אינץ' ומעלה", אומר מאיר סהר, מנהל שקם אלקטריק. גיור מניופאן מציין כי רוב המכירות הן עד 50 אינץ', מכיוון שבעקבות העלאת מס הקנייה מ-15% ל-30%, מחירם של מסכים גדולים יותר קופץ בעשרות אחוזים.

האינטרנט הוא לא תמיד האופציה הזולה

איפה הכי משתלם לרכוש טלוויזיה? ביקרנו בצומת הרחובות יגאל אלון ונח מוזס בתל אביב, שבו מרוכזים כמה סניפים של רשתות חשמל - בהן שקם אלקטריק, טרקלין חשמל, מחסני חשמל וביג אלקטריק. הקרבה ביניהם מאפשרת ללקוח להשוות מחירים בקלות, ואז לחזור לחנות ולקבל הצעת מחיר נוספת. קשה לפספס את העובדה כי מדובר במיקום תחרותי במיוחד.

בסיור פגשנו לקוחות נוספים שאחזו בעטים ובמחברות וערכו השוואת מחירים, ונדמה שהמוכרים מורגלים בסקירות האלה ואף מעודדים אותן. לא אחת הם הדגישו כי ישוו את המחיר לזה של המתחרים אם נרצה "לסגור עסקה". משפט שכיח מפי כמה אנשי מכירות היה "חבל שאתם לא מגיעים אלי בסוף". למעשה, התחושה היא שלא קיים "מחיר אמיתי" למוצר, אלא הוא דינמי ומתעדכן בהתאם למידת החריצות של הקונה.

כך למשל, כשהצבענו בפני המוכר בשקם אלקטריק שדגם הטלוויזיה של פנסוניק (50EM6), שעליו הוא ביקש 4,000 שקל, הוצע לנו בטרקלין חשמל ב-310 שקל פחות, ירד המחיר באחת ב-400 שקל. כשאמרנו לביג אלקטריק שדגם סמסונג (46F6400) שביקשו למכור לנו ב-5,500 שקל, נמכר במחסני חשמל ב-5,140 שקל, התערב המנהל ואמר: "אז זה יהיה המחיר שלך גם אצלנו".

בטרקלין חשמל עצרנו לחפש את המחיר הנמוך ביותר שמוצע באינטרנט לדגם פיליפס (5,509 שקל ל-48 אינץ'), וקיבלנו הסבר מפי המוכר: "אנחנו מביאים בחשבון שכל לקוח שנכנס לפה עשה סקר, לכן להשוות בזאפ זה מצחיק - יש פה שש חנויות במרחק הליכה, אנחנו נלחמים פה בשיניים". ואכן, המחיר שהציעו לנו היה נמוך ב-600 שקל מההצעה האינטרנטית הזולה ביותר.

ככלל, הרגשנו כי התחרות האמיתית מתקיימת בין שתי רשתות בלבד - טרקלין חשמל ושקם אלקטריק. תחושתנו אומתה בסיומו של איסוף המחירים: שקם אלקטריק היתה הזולה ביותר בשלושה מתוך שישה מקרים (סמסונג, LG ופנסוניק), טרקלין חשמל בשניים נוספים (פיליפס, טושיבה), ורק בדגם אחד (סוני) ניתנה לנו באינטרנט הצעה נמוכה יותר בהשוואה לאופציה הזולה בחנויות הפיסיות.

מותגים מקודמים 
לפי הבעלים

רשימת הטלוויזיות שנדגמו הורכבה מהמלצות המוכרים, והרשתות הראו נטייה לקדם מותגים שונים. בשקם אלקטריק קיבלנו המלצות חמות על טלוויזיות פיליפס, בטרקלין שיבחו דווקא את סוני ובא.ל.מ פיארו את סמסונג.

לא תמיד מדובר בדעה פרטית של המוכרים, אלא בקשר ישיר בין בעלי הרשת למותג המומלץ. אלקטרה, למשל, שאוחזת בשקם אלקטריק, היא גם יבואנית המותג פיליפס. שאול זילברשטיין, הבעלים של טרקלין חשמל, הוא גם בעלי ישפאר יבואנית סוני; ומיני-ליין, בעלת א.ל.מ, מייבאת באמצעות החברה הבת סמ-ליין את המותג סמסונג.

בטרקלין חשמל פגשנו בצוות מוכרים רחב שגילה ערנות ותזזיתיות, ליהטט בין כמה קונים ומיהר לסגור עסקות. האווירה היתה מלחיצה מעט והקשתה עלינו לברור בין דגמי הטלוויזיות. לשירות האיכותי ביותר זכינו בשקם אלקטריק, שבה המוכר גילה סבלנות, ולאחר שהתעניין בדרישות שלנו מהמסך הציג כמה אלטרנטיבות עם הסברים ברורים, ולא דחף למכירה, כך שיכולנו לקבל החלטה בצורה נינוחה.

בחנות מחסני חשמל, של אותם הבעלים (אלקטרה מוצרי צריכה), נהגו בדיוק ההפך. אף שבילינו זמן ממושך בחנות, אף לא אחד משלושת המוכרים הפנויים, ששוחחו ביניהם, פנה אלינו. גם כשהתעניינו במחירים הם ניתנו לנו ללא המלצות או הסברים נלווים.

גם בסניף א.ל.מ בקניון רמת אביב, שאליו הגענו מאוחר יותר כדי לסקור את מחירי הרשת שנעדרה מהמתחם ביגאל אלון, זכינו ליחס קר. ההתייעצות התקיימה כשהמוכר יושב מאחורי צג המחשב, ולא ברחבת הטלוויזיות.

בסניף ביג אלקטריק התיישבנו עם המנהל כדי לבדוק מחירים של הדגמים השונים, וזכינו לכמה הערות ממוכרים שעמדו בצד וטענו שאי אפשר לסגור עסקות כשהוא תופס את עמדת המחשב.

כך בדקנו

הבדיקה בוצעה בחנויות טרקלין חשמל, מחסני חשמל, ביג אלקטריק ושקם אלקטריק ברחוב יגאל אלון בתל אביב, ובחנות א.ל.מ שבקניון רמת אביב.

המחירים המוצגים כוללים את אחריות היבואן הרשמי, וגם המחירים שנלקחו מהאינטרנט כוללים אחריות זהה. הטלוויזיות נבחרו בהתאם להמלצות המוכרים לדגמים של מסכי 50-46 אינץ', ולפי רשימת הדגמים הפופולריים ביותר באתרי זאפ ו-RET, תוך הקפדה על הצגת מותגים שונים ורבים ככל האפשר.

כך תבחרו את המסך הטוב ביותר עבורכם

אם בעבר היתה התלבטות בין סוגי המסכים, הרי שכיום מסכי LED כבר כבשו את הבכורה ומרכיבים את מרבית ההיצע של החנויות. מסך LED זול יותר לייצור ובעל איכות טובה.

דגמי פלזמה כבר כמעט אינם מתחדשים בשל עלות הייצור הגבוהה, והצרכנים אינם מעדיפים אותם בשל נטייתם להיצרב על תמונה סטטית שנשארת לאורך זמן (למשל, לוגו של ערוץ מסוים).

1. בחרו את המסך בהתאם לאיכות השידורים שבה אתם צופים: לפי כלל האצבע הישן, שמוכרים עדיין משתמשים בו, יש להכפיל את מרחק הצפייה בסלון ב–10 כדי לבחור את גודל המסך. התעלמו מהכלל הזה, במיוחד אם אתם מרבים לצפות ב–HD, ואל תחששו לקחת טלוויזיה גדולה. ממרחק של 3.5 מטרים, אפילו טלוויזיה גדולה מאוד של 60 אינץ' תעשה עבודה נהדרת. שידורים באיכות רגילה ייראו מן הסתם פחות טוב, ולכן אם רוב הזמן אתם צופים בשידורים כאלה - העדיפו טלוויזיה קטנה מעט יותר.

2. לא תוכלו לחזור אחורה אחרי שתצפו במסך עם החלקת תנועה: זהו שיפור ניכר באיכות הצפייה, ולכן כדאי לשלם עליו. מנגד, אל תתרשמו מנתונים מנופחים שמציגים המוכרים (כמו 400Hz ,800Hz). ההבדל המשמעותי הוא בין 50Hz ל–100Hz, ומעל 100 העין כבר תתקשה להבחין בשינוי. חשוב לדעת גם שדווקא בשידורי ספורט התכונה הזו פחות חשובה, מאחר שהשידורים מצולמים לרוב בקצב של 50–60 פריימים בשנייה, לעומת סרטים וסדרות שמצולמים ב–24 פריימים בשנייה - ושם החלקת התנועה מורגשת בהרבה.

3. חושבים להרשים את החברים עם צפייה במונדיאל בתלת־ממד? לכו על טלוויזיה עם תלת־ממד פסיבי, כלומר שהקיטוב נעשה במסך עצמו, ולא במשקפיים. כך תוכלו לקנות כמה וכמה זוגות משקפיים לכל הצופים בעלות נמוכה מאוד. הטלוויזיות כיום יודעות לעשות המרה כלל לא רעה של תכנים רגילים לתלת־ממד, ומניסיוננו זה עובד היטב בשידורי ספורט.

4. אל תתרשמו מצבעים בוהקים ביחס לטלוויזיות אחרות בקיר התצוגה: לטלוויזיות יש "מצב חנות" שגורם להן לבלוט ולהיראות מושכות במיוחד, אבל צפייה בבית במצב זה תהיה מייגעת. בקשו להעביר למצב תמונה רגילה לפני שאתם מקבלים החלטה.

הטיפים באדיבות אתר WiseBuy

לכתבה המקורית ב-TheMarker

עוד מ-TheMarker:
>> בלעדי: יו"ר גוגל מגיע לביקור בישראל
>> חברות הטכנולוגיה מנסות להתחמק מהריגול