יותר ויותר כרטיסים היום מגיעים עם לוגו דומה לזה של ווייפיי, שאומר שיש בהם שבב מיוחד שמאפשר לשלם בלי לגהץ אותם - מספיק לקרב אותם למסוף תומך והתשלום עובר. זה נקרא Contactless, וזה מהיר יותר, נוח יותר - אבל גם מסוכן יותר.

סרטון שמסתובב לאחרונה ברשת, ובטח קיבלתם לוואטסאפ שלכם, מראה איך אפשר לגנוב לכם כסף מכרטיס האשראי באמצעות הצמדת קורא כרטיסי Contactless לכיסים שלכם - ומכיוון שרובכם מסתובבים עם הארנק בכיס האחורי אין סיכוי שתשימו לב שזה קורה, ולא תדעו בכלל שגנבו מכם.

אפשר לגנוב ככה אשראי? מצמיד מכונה לכיס
מתוך סרטון מלחיץ שמסתובב ברשת

אבל דן סופר, מנכ"ל חברת קופות התשלום וריפון ישראל, רוצה להרגיע. לדבריו, זה "לא באמת תרחיש סביר", הוא מסביר. טכנית, זה יכול לקרות. אבל מאחר שמי שמחזיקים מסופים שיכולים לקרוא את הכרטיסים הם בעלי עסקים, שזהותם מקושרת עם המסופים, קל מאוד לעלות על הגנב. אם מישהו ינסה לגנוב מסוף כזה מחנות - הכסף ממילא יעבור לבעל החנות ולא אליו, כך שאין לו סיבה להתאמץ בכלל. במילים אחרות - אם יש לכם חיוב שאתם לא מכירים - פנו לחברת האשראי והיא תגיד לבעל העסק שיוכיח שהייתה עסקה. אם הוא יגנוב מיותר מדי אנשים - הוא פשוט יסתבך.

בכל אופן, יש שתי דרכים להימנע מהמצבים האלה (מלבד שימוש בכרטיסים ללא הטכנולוגיה): הראשונה היא לשים לב לחיובים בחשבון האשראי ולדווח מייד לחברה על כל חיוב חריג; השנייה היא לרכוש ארנק או כרטיס לארנק שחוסם את התקשורת של הכרטיס עד שמוציאים אותו בחנות.

סופר מזכיר כי כרטיסים ללא מגע הם רק השלב הראשון של השימוש בטכנולוגיה הזו, וכבר היום קיימים ברחבי העולם שימושים מתקדמים יותר, כמו תשלום בעזרת הסמארטפון או שעון חכם בעת קירובם למסוף התשלום.