ווינדוס 8 (מטרו)
ווינדוס 8, כך היא נראית

זהו, התאריך נקבע: ב-26 באוקטובר השנה, תצא ווינדוס 8, מערכת ההפעלה המהפכנית והמדוברת של מיקרוסופט, לשוק באופן רשמי. בשבוע שעבר, נחתמה גירסת הפיתוח האחרונה, שזוכה לאותיות המחייבות – RTM, פירושן "מוכן לייצור", באנגלית. זוהי הגירסה האחרונה והמוחלטת של ווינדוס 8, בניגוד לגרסאות ההתנסות שקדמו לה, ולא היו מייצגות של המוצר הסופי.

בשבוע שעבר, שחררה מיקרוסופט גירסת התנסות אחרונה, המיועדת אמנם למפתחים, אבל זמינה גם לקהל הרחב ומייצגת באופן מחייב את מערכת ההפעלה החדשה, המותאמת לעידן של מגע וענן. לקחנו אותה לניסוי, וחיטטנו לה קצת בקרביים.

התקנה

ההתקנה של שמונה בגירסתה הסופית, מהירה יותר מכל התקנת חלונות אחרת בעבר. רבע שעה בלבד חלפה מרגע שהתחלנו את התהליך ועד סיומו. במהלך ההתקנה, שמונה תפעיל את המחשב שלכם מחדש כמה פעמים.

המערכת לא תשאל אתכם יותר מדי שאלות בטרם תחל ההתקנה. כשניסינו אגב להתקין אותה ממדיה חיצונית, כמו כונן USB, לא צלחה המשימה בידינו. אבל כשניסינו להתקין אותה מתוך מערכת ווינדוס פועלת, הכל רץ חלק.

ווינדוס 8 (מסך התקנה)
ברוכים הבאים לווינדוס 8, מסך ההתקנה

ווינדוס 8 מציעה לכם אפשרות לשדרג את המערכת הקיימת (Upgrade) שפחות מומלצת כרגע (ראו גם בסיכום), או להתקין התקנה נקיה, שתאפשר לכם הפעלה כפולה, כלומר Dual Boot ואפשרות בחירה בין Windows 8 החדשה ומערכת ההפעלה הקיימת שלכם. כרגע להתנסות, האפשרות הזו מומלצת יותר.

מילה טובה צריך גם לומר לקפיצת הדרך שנעשתה מבחינת הגרפיקה והממשק של מערכת ההתקנה, שהם כעת ידידותיים הרבה יותר מבעבר וגם מסבירים איך הממשק החדש פועל. נהדר!

תמיכה בחומרה

מבחינת תמיכה בחומרה, ווינדוס 8, דומה מאוד לשבע ואף מבצעת שיפורים קלים לעומת קודמתה. כל ההתקנים במחשב זוהו והותקנו אוטומטית, ללא צורך בשום התערבות מצדנו. זוהי התקדמות נוספת עבור מיקרוסופט, אבל לא משמעותית כל כך לעומת הגירסה הקודמת.

בגדול, גישת ה"התקנים" שולטת כאן, ונקבל רשימה של כל החומרה שמחוברת למחשב, בצורה של מכשירים שלמים וניתנים לשינוי. כדי להתעסק עם "מנהל ההתקנים" הישן,  נצטרך כבר לחפור לעומק – והאמת? אין צורך. הכל עובד מצוין.

ממשק

עבור מי שנתקל בשמונה לראשונה, נציין כי ממשק החלונות, זה שנתן לווינדוס את שמה, החל מהווינדוס 8 עובר לאחור ובמקומו יש ממשק חדש ונוצץ, העונה לשם מטרו, כולו עשוי "אריחים" גדולים ונוחים ללחיצה באצבע, שכן מיקרוסופט, כמו מתחרותיה, מותירה את העכבר מאחור, ועוברת לממשק המותאם למסכי מגע – כמו באייפד, אנדרואיד ועוד.

אין תמונה
ממשק המטרו יפה גם על טאבלט

על הממשק המטרו החדש (שם שכבר הספיק להתבטל), נכתב רבות ולא נתעכב עליו בכתבה זו, שעיקרה בחינת ביצועים. על הממשק החדש והבעיה שיש למיקרוסופט במעבר אליו לעומת התוכנות הישנות, נרחיב בכתבה הבאה, שתוקדש כל כולה לממשק.

מערכת קבצים

מערכת הקבצים בווינדוס 8 לא עברה שינויים מהותיים לעומת שבע. עדיין סידור התיקיות ולעומתן ה"ספריות" שהופיעו בשבע, שכותב שורות אלה הפך אותן לכלי הסיור העיקרי שלו, עדיין כאן. ככל הנראה, מיקרוסופט גם בגירסה הזו לא תעבור למערכת קבצים חדשה, ותישאר עם NTFS הישנה והטובה.

מה שכן זכה למתיחת פנים, הוא סייר הקבצים. בדומה לאופיס, תמצאו כאן עכשיו את ממשק ה"סרט"-Ribbon, שכולל כלים ופעולות נפוצות. משימוש קצר, הוא נוח וכולל פעולות שבעבר היינו זקוקים לכמה וכמה קליקים כדי לבצען.

משקל וביצועים

שמונה מגיעה בכמה גירסאות. לראשונה,  ווינדוס עומדת לתמוך גם במעבדי ARM, אותם מעבדים ששולטים בשוק המחשוב הנייד ומופעלים כיום בידי מערכות ההפעלה של אפל וגוגל – וזה שוק שמיקרוסופט בהחלט רוצה לעצמה.  הגירסה למעבדי ARM תיקרא Windows 8 RT.

הגירסה ה"מסורתית" למעבדי אינטל, תיקרא Windows Pro, ואם לשפוט לפי גירסאות ההתנסות הזמינות, היא תהיה זמינה, עדיין, גם ל-32 ביט וגם ל-64 ביט.  

בדקנו את הביצועים בכמה היבטים: חתימת זיכרון (כמה מקום תופסת מערכת ההפעלה עצמה בזיכרון), שימוש במעבד,  מבחן ה-RIP , שבו בדקנו כמה זמן לוקח למערכת להמיר לקבצי מוזיקה תוכן של תקליטור בן 62 דקות (האלבום השחור של מטאליקה) בפורמט MP3 ובקצב דגימה של 192 Kbps וכמובן – בדקנו כמה זמן לוקח למחשב להידלק ולהיכבות.

חתימת הזיכרון שלה, נמוכה להפליא, למעשה היא נמוכה יותר מזו של שבע. למערכת נקיה מספיקים רק כ-680 מ"ב של זיכרון – מה שאומר שנשאר יותר זיכרון פנוי ליישומים ולעבודה.

מבחינת ביצועי מעבד, המערכת מתנהגת בצורה קצת משונה. ברגיעה ובזמני עבודה רגילים,  צריכת המעבד שלה נמוכה מאוד. לא יותר מעשרה אחוזים, אבל עם עליית המערכת, הבחנו בצריכה גבוהה יחסית של משאבי מעבד, ש"נרגעה" אחרי כמה דקות.  בסך הכל, ניהול המעבד והמשאבים של שמונה חכם מאוד – והמשמעות: לא תרגישו בתוכניות שנתקעות.

גם כאן, צריך לומר מילה על תצוגת המשאבים, ששופרה לאין ערוך, וכעת ווינדוס 8, מציגה את הצריכה המדוקדקת של כל יישום. ככה תוכלו תמיד לדעת איזה יישום "שותה" לכם משאבי מערכת ולסגור לו את הברז.

במבחן ה-RIP, מראה שמונה שיפור קל לעומת שבע – היא מגלחת עוד עשר שניות, ומבצעת את המשימה תוך שתי דקות ו-17 שניות, לעומת שתי דקות ו-27 שניות בשבע.

זמן העלייה של ווינדוס 8 הוא פנטסטי, בוודאי עבור מערכות הפעלה של מיקרוסופט: 16 שניות לעלייה. זמן הכיבוי זהה, וגם הוא, מהיר מבעבר.

אבטחה ותחזוקה

בשמונה, מיקרוסופט עושה קפיצה גדולה בענייני התחזוקה והידידותיות שלה. המחשב איטי מדי? רוצים לחדש ימיו כמקדם? לא צריך לפרמט ולא צריך להתקין דברים מחדש. מיקרוסופט מציעה בשמונה הליך "רענון" שיחזיר למחשב ולמערכת ההפעלה את נעוריהם, מבלי לאבד את הקבצים שלכם או התוכניות המותקנות.

ווינדוס 8 (מסך FAIL)
המסך הכחול המפחיד, התחלף במסך כחול קצת יותר ידידותי

במידה ושדרגתם משבע, ויש לכם תוכנות ישנות – אותן כן תצטרכו להתקין מחדש, אבל שמונה עושה לכם שירות גם כאן. בסיום ההליך תחכה לכם על שולחן העבודה רשימה מדויקת של איזו תוכנות הוסרו ואיפה אפשר להשיג אותן מחדש. בכל מקרה, התהליך הוא פחות טראומטי מבעבר.

אתם רוצים להיפטר מהמחשב? למסור אותו לאחיינית שלכם או לתרום אותו לצדקה? אין בעיה. שמונה כוללת גם אפשרות למחיקה כוללת של המחשב, ולהחזיר אותו למצב כאילו הרגע יצא מהקופסה עם התקנה נקיה לחלוטין. האפשרות הזו, מן הסתם, כן תשמיד סופית את כל הקבצים שלכם.

בתחום האבטחה, מיקרוסופט הוסיפו כאן את ססמת התמונה, שאמורה להיות בטוחה יותר מצירופים

אלפא-נומריים, אבל אולי מבלבלת קצת יותר. ברם, היא מאוד חמודה.  בנוסף, בזכות האינטגרציה החזקה עם חשבון ה-Live המקוון שלכם, ניתן כאן גם להפוך את המחשבים שלכם ל"בעלי אמון" :

כל מחשב שתתקינו עליו את שמונה, יכול להיות מקושר לחשבון שלכם ומאומת מולו – באמצעות הודעת סמס עם קוד מספרי שתקבלו ישירות לסלולרי שלכם, אם הזנתם את המספר שלכם לחשבון ה-Live. מגניב.

גלישה

אקספלורר 10, הדפדפן הסטנדרטי של Windows 8, היה דפדפן מהיר להחריד בגירסת ההתנסות הראשונה, והותיר עלינו אז רושם עז. מהתרשמות סובייקטיבית, המהירות שלו וחוויית הגלישה הנקיה מסרגלים – לא נפגמה. אמנם קשה להאמין שניתן להגיד זאת על דפדפן מבית מיקרוסופט, אבל הוא ממש דפדפן נעים.

ווינדוס 8 (אינטרנט אקספלורר 10)
אינטרנט אקספלורר 10, יעמוד בציפיות?

סיכום

ווינדוס 8, מבחינת ביצועים, היא התקדמות נאה לעומת ווינדוס 7, ומכילה עוד כמה שיפורים חדשים לגירסה הקודמת של חלונות, אם כי לא מהפכניים. המהפכנות האמיתית והעיקרית מבחינתה של מיקרוסופט טמונה הפעם בחזית – בממשק החדש, בהתאמה למסכי מגע ובשילוב החזק עם שירותי הענן של מיקרוסופט.

כרגע גירסת ההתנסות מוצעת ל-90 יום, והתקנה של גירסה רשמית תחייב את הסרתה. האם לשדרג? תלוי במחשב שלכם. אם כבר יש ברשותכם מחשב עם מסך מגע – השדרוג  מומלץ בגלל החוויה והממשק שמותאמים למגע באופן חלק, מה שאי אפשר לומר על ווינדוס 7.

אם יש לכם כבר מערכת עובדת ועמוסת התקנות של ווינדוס 7 – לא חייבים לרוץ ואפשר לחכות לאוקטובר. למי שבכל זאת רוצה להתנסות, אפשרות ה-Dual Boot, תאפשר לכם גם להתנסות בשמונה וגם לחזור למערכת ההפעלה הישנה והחמימה בשעת הצורך.

קליק להורדת ווינדוס 8 בגרסת הניסיון ל-90 ימים.

>> חלון בלהות. מה יציל את מיקרוסופט מקריסה?