בשורה העליונה: עושה את העבודה, אבל לא כל מה שמקרר הוא סקסי
מדד הבעסה בכיס: זול, אבל לא כל מה שזול שווה קנייה

“עיצוב המושפע מן הטבע,” היה המשפט שלכד את תשומת ליבי כשהבטתי בקופסה חסרת הייחוד שניתנה לי לבדיקה: משטח קירור של לוג'יטק, מדגם N100, היה כתוב עליה. “מה זה?” שאלתי וקיבלתי הסבר מעורפל כלשהו על "משטח, נו. משהו ללפטופ. אה, וזה מקרר".

הגעתי הביתה, פתחתי את הקופסה, שלפתי את חתיכת הפלסטיק וחזרתי להרהר במשפט שעל הקופסה: “עיצוב המושפע מן הטבע”. ניסיתי להביט בחתיכת הפלסטיק שבידי מזוויות שונות בניסיון לראות את הטבע המתפרץ, אבל הרגשתי שאני מסתכל על פסל במוזיאון לאומנות מודרנית. החלטתי לעבור הלאה למשפט הבא: “משטח מחורץ, זרימת אוויר שקטה”. המשטח אכן היה מחורץ. זרימת האוויר סביבו הייתה שקטה, לפחות בזמן שהצמדתי את האוזן לחריצים וניסתי להקשיב לאוויר. החלטתי שאולי זו לא הייתה הכוונה וחיברתי את ה-USB אל המחשב.

אין תמונה
N100 של לוג'יטק

תשמעו, המכשיר עובד. המחשב שלי, שהקיץ הזה נראה כאילו הוא נחוש לגרום לי לכוויות מדרגה ראשונה, התקרר בצורה דרסטית אחרי כמה דקות בלבד; הוא היה קריר למגע, למעט האזור בו המטען מחובר אליו. אז את המבחן הבסיסי ביותר המוצר עבר: הוא אכן משטח, והוא אכן גורם לקירור.

למה צריך בכלל לקרר את המחשב?

משטחי הקירור נולדו כדי לפתור את בעיית החום של המחשבים הניידים. בגלל המעבדים החזקים שנמצאים היום בלפטופים, כמות החום שעולה מהם היא אדירה. החום רב כל כך עד שהוא יכול לגרום, בשימוש מוגזם, לעקרות. הרבה מהחברות המייצרות מחשבים ניידים מקפידות לומר שזהו Notebook ולא Laptop – כלומר מחשב נישא אבל לא מחשב שמניחים בחיקכם – בדיוק מהסיבה הזאת. אבל האם לפתור את בעיית החום זה מספיק? לפני כמה שנים יכול מאוד להיות שהתשובה הייתה כן, אבל היום זו כבר לא התפיסה השולטת בתודעה הצרכנית.

חווית המשתמש הלא שלמה

הרעיון הוא פשוט: אם כבר מוסיפים משטח, אז צריך לדאוג שהוא ייראה טוב – כי זה לא לעניין להניח מחשב נייד שנראה כמו מיליון דולר על משטח שמזכיר צעצוע זול. ופה, לצערי, לוג'יטק נפלו: משטח הקירור N100 של לוג’יטק פשוט מוזיל את החוויה. אני רוצה משטח שמעביר בי את התחושה שיש לי משהו יוקרתי ביד, והמשטח של לוג’יטק לא רק שלא נראה כזה, הוא גם לא מרגיש ככה: הפלסטיק ממנו הוא עשוי מרגיש זול ולא נעים. החזקתי צעצועים ממקדונלדס שהרגישו יוקרתיים יותר. יש תחושה שאם המשטח יחליק לי הוא ייסדק, ושאם אפעיל עליו לחץ הוא ישבר מייד.

אולי הדבר שהרגיז יותר מכל דבר אחר בזמן בחינת המוצר, היה העובדה שכניסת USB אחת הייתה משותקת. בתוספת לא גדולה של עלות ייצור ניתן היה להוסיף לפחות עוד כניסה במשטח כדי להפוך אותו לאטרקטיבי. כניסת USB אחת טובה רק כאשר עובדים עם המחשב על הברכיים – אבל מה קורה כאשר רוצים ליהנות ממחשב קריר תוך כדי שימוש בעכבר וחיבור לכונן קשיח? במקרה הזה המשטח הופך להיות בעיה ולא פיתרון; ממתקן שהיה מקרר לי את המחשב הוא עכשיו חתיכת פלסטיק שמציקה לי ולא מאפשרת לי לבצע עבודה אמיתית.

בסופו של דבר הכל עניין של מחיר, ובתמורה ל-180 שקל כנראה שלא ניתן לצפות ליותר מדי. אם אתם צריכים משטח קירור כי אתם עובדים עם המחשב בעיקר על הברכיים או צופים בסרטים כשאתם שורצים על הספה, אז המשטח טוב לכם. אם אתם מתכוונים לעבוד בצורה רצינית חפשו אלטרנטיבה אחרת.