נוקיה לומיה 920 מול סמסונג Ativ S (צילום: ניב ליליאן)
סמסונג Ativ S מול נוקיה לומיה 920 | צילום: ניב ליליאן

השבוע נחתו על שולחננו שניים מתוך שלושת טלפוני הווינדוס פון 8 החדשים המשווקים בישראל – הסמסונג ATIV S והנוקיה לומיה 920. שניהם, בנים למשפחות אצולה. ה-ATIV S הוא בעצם טלפון גלקסי S3 במארז דק וכסוף, ואילו הלומיה 920 הוא טלפון הדגל החדש של נוקיה, שמנסה בברית אמיצה עם מיקרוסופט לשוב למשחק בשוק הסמארטפונים, שוק שממנו כמעט ונעלמה. אז מבין הצמד ראוי לכספכם?   

לסקירות נוספות קליק   

נוקיה לומיה 920 מול סמסונג Ativ S (צילום: ניב ליליאן)
ועכשיו מאחור | צילום: ניב ליליאן

עיצוב וממשק

במראם, הסמסונג והלומיה הם טלפונים שונים מאוד, ומייצגים של פילוסופיות עיצוב שונות לחלוטין. לסמסונג יש גוף דק ומתכתי, עם גב אלומיניום מוברש. הגב, לצערנו ובאופן כמעט מרגיז בטלפון כה יקר, הוא דק ושברירי. אין ספק שבאחד המפגשים מהסוג הלא נעים עם הקרקע, גב שכזה יכול להסדק או להישבר. אין לנו ספק שבהפעלת כוח מכוון – אפשר לשבור אותו לשניים, בלי הרבה מאמץ. בנפילה אחת שהחליק לנו הטלפון מהכיס, נוצר שפשוף קל אך מרגיז באחת הפינות המעוגלות.

הלומיה, לעומת זאת מציג גוף חסון בהרבה (ולטענת נוקיה גם חסין יותר לשריטות, הודות לצביעה עמוקה), ולטעמנו, גם מרהיב וייחודי בהרבה מהאלומיניום הסתמי לבית סמסונג.

נוקיה לומיה 920 מול סמסונג Ativ S (צילום: ניב ליליאן)
מבט אחורי קרוב על הנוקיה | צילום: ניב ליליאן

נוקיה בחרו לבנות את הטלפון שלהם מפוליקרבונט (סוג של פלסטיק עמיד), שמגיע בחמישה צבעים לבחירה (בחלקנו נפל טלפון לבן), והמראה הכללי שלו מבריק וחלקלק, גם בזכות גוף סגלגל (אליפטי) במקצת עם דפנות מעוגלות, כאשר החזית והגב חלקים לחלוטין (חזית המכשיר היא כולה מסך ש"נתפר" לתוך הגוף וכפתורי מגע, בניגוד לסמסונג שכפתור הבית שלו הוא כפתור חומרה), והעדשה והמבזק בגב גם הם אינם בולטים מהגוף. התוצאה סופית מהממת (אם כי במבחן בית הקפה, יש לציין שהלומיה לא משך תשומת לב מהיושבים...). מה שכן, הנוקיה הוא מכשיר יחסית כבד ביד, כבד ב-50 גרם יותר מהסמסונג ומשמעותית ממתחרים ישירים כמו האייפון 5.

הכפתורים בנוקיה נקבעו בדפנות. כפתור הפעלה שממוקם באופן חריג ממש במרכז דופן המכשיר, כפתור מצלמה וכפתורי ווליום, כולם בדופן אחת, שקע המיקרו USB בתחתית, ושקע האוזניות בראש המכשיר. הנוקיה גם מורכב עם ברגים זעירים השקועים אל תוך הגוף, ולטעמנו דווקא מוסיפים לו חן.

בסמסונג הלכו על סידור הגלקסי המסורתי: כפתור הפעלה ברום דופן ימין, כפתור מצלמה מעט מטה, כפתורי הווליום בשמאל, שקע המיקרו USB בתחתית, שקע האוזניות בראש והמצלמה והמבזק בגב המכשיר, מעט מורמים משטח הפנים.

נוקיה לומיה 920 מול סמסונג Ativ S (צילום: ניב ליליאן)
מבט אחורי קרוב על הסמסונג | צילום: ניב ליליאן

עוד הבדלים חשובים: בסמסונג תמצאו את הסוללה מתחת למכסה הגב הדק, שקע לכרטיס מיקרו SD ושקע ה-SIM. לנוקיה סוללה פנימית, אין חריץ ל-SD ובאופן כללי הגוף סגור ואטום – למעט מגש המיקרו SIM שמצוי בראש המכשיר (סיכת שליפה מסופקת בערכה).

הממשק בשני המכשירים הוא ממשק Windows Phone 8, למעשה ביסודו זהה לחלוטין, אבל ישנם הרבה הבדלים קטנים בהטמעה שלו בשני הטלפונים, ראו עוד בהמשך הסקירה, בסעיף המולטימדיה והתוכנה.

תצוגה

גם בתצוגה ניכרים הבדלים בתפיסות השונות של נוקיה וסמסונג. שלא תבינו לא נכון – לשני הטלפונים החכמים הללו יש מסכים מצויינים, שגם קריאים בצורה סבירה באור שמש ישיר. ברם, סמסונג בחרו בבחירה המסורתית שלהם במסך AMOLED, המפיק צבעים עזים יותר, ואילו נוקיה הלכו על מסך IPS, שמספק בעיקר חדות טובה יותר ולטעמנו צבעים יותר טבעיים ונאמנים למציאות (נוקיה מייחסים את זה לסידור תת-פיקסלים שונה מהמקובל. שיהיה). במסך של נוקיה יש גם צפיפות גבוהה יותר של פיקסלים לאינץ' ובכלל, 324 פיקסלים לעומת 306 בסמסונג, שלו יש גם מסך מעט יותר גדול – 4.8 אינץ' לעומת 4.5 בנוקיה. שניהם מוגנים בזכוכית גורילה דור 2.

חומרה וביצועים

ומה מתחת למכסה המנוע? שני הטלפונים משתמשים באותה חומרה בדיוק. אותו מעבד גרפי (Aderno 225), אותו מעבד ראשי (סנאפדרגון של קוולאקום במהירות 1.5 גיגההרץ) וגיגהבייט אחד של זיכרון. מבחינת ביצועים, לא הבחנו בבעיות באף אחד מהטלפונים, שנים מגיבים היטב ומהירים מאוד. מבחינת חוויה ותגובה ניכר אולי יתרון קטן לנוקיה, אבל מדובר בהבדל מזערי. מהבחינה הזו שני הטלפונים ישרתו אתכם היטב, גם עם מטלות כבדות שתזרקו לעברם.

תוכנה ואיכות שיחה
נוקיה לומיה 920 מול סמסונג Ativ S  (צילום: ניב ליליאן)
ושוב הם ראש בראש | צילום: ניב ליליאן

הבעיה העצובה המשותפת לשני המכשירים, כמו קודמם שסקרנו כאן לפני מספר שבועות של HTC, היא Windows Phone. עם כל מאמציה הכנים והרבים של מיקרוסופט, גם בגירסה שמונה הנוכחית, המערכת הזאת עדיין אינה חפה ממחלות ילדות, וחוסר הבגרות שלה מורגש, ובדברים הקטנים. 

ממשק הטלפוניה לא אינטואטיבי כלל, ועל אף אינטגרציה מצוינת של רשתות חברתיות, פון 8 מתעקשת להוסיף אזכור שלכם עצמכם בכל תגובה בטוויטר (באג מעצבן), לצד באגים קטנים נוספים בממשק, כמו חוסר ההעברה של שיחה נכנסת ישירות לדיבורית בלוטות' שכבר מחוברת למכשיר, לעתים שיחות נכנסות כשלחיצה על כפתור "ענה" אינה עושה דבר, בעיית קידוד במיילים של ג'ימייל ועוד כהנה וכהנה בעיות קטנות – אך מעצבנות.

בגדול, ניכר שהאינטגרציה, השילוב של מערכת ההפעלה בנוקיה טובה יותר מזו של סמסונג. ה-ATIV S, קפא לנו פעם אחת, ברמה שנאלצנו להוציא סוללה, ואפליקציית המצלמה לאחר עדכון, יצאה לפתע מכלל פעולה. בנוקיה זה לא קרה. ועדיין, המצב כאן טוב יותר לאין ערוך מאצל ה-HTC Windows Phone 8X.

איכות השיחה בשני המכשירים טובה, אם כי הרמקול של סמסונג פחות מוצלח מזה של נוקיה, ובשני המכשירים לעתים בני שיחנו התקשו לשמוע אותנו כשהשיחה נוהלה ברמקול. עוד, עוצמת השמע הכללית ב-Windows Phone 8 – נמוכה מדי לטעמנו.

בסוף החודש שעבר נפוצו דיווחים על "אפולו פלוס", השדרוג הגדול שמיקרוסופט מתכננת ל-Windows Phone 8. לפי מצב התוכנה בטלפונים, כדאי שעדכון זה יגיע מוקדם מאשר מאוחר.

מולטימדיה וצילום

בכל הקשור להאזנה למוזיקה, שני המכשירים מספקים חוויה הגונה, אבל אצל נוקיה יש גם עיבוד דולבי מוצלח מאוד לאוזניות, שהופך את ההאזנה למהנה. גם נגן המוזיקה של Windows Phone 8 – מצוין.

אבל אין ספק שגולת הכותרת כשמדובר בלומיה, היא יכולות הצילום. בשעתו, ניסינו בעצמנו כאן בנקסר את יכולות צילום הלילה של הלומיה, והופתענו לטובה. מייצבי התמונה האופטיים המשולבים בלומיה מאפשרים חשיפה ארוכה, ומשאירים את המצלמה של סמסונג הרחק מאחור, בכל הקשור ליכולות צילום, על אף שעל הנייר מדובר בשני המקרים במצלמת שמונה מגהפיקסל עם מבזק LED. מבזק ה-LED  של סמסונג, אגב, בהיר מדי לטעמנו ו"שופך" יותר מדי אור.

החשיפה הארוכה ומפתח הצמצם הרחב של הלומיה, אם מצלמים ללא מבזק – למעשה, מכניסים אפילו יותר מדי אור לתמונה. דווקא הפעלת המבזק מייצרת תמונות יפות עם תאורה רכה יותר מהחשיפה הארוכה ללא מבזק.

מה שכן, צריך לזכור בכל המקרים שמדובר, עדיין במצלמות סלולר. יכולות כמו מאקרו או צילום אמנותי יותר כמו חשיפה ארוכה ממש, הס מלהזכיר. חיסרון נוסף של הלומיה בצד הצילום, דווקא בגלל מפתח הצמצם הרחב, הוא היעדר עומק שדה. רוב התמונות נראות שטוחות להחריד מבחינת העומק שלהן.

אבל עדיין, יכולות ייצוב התמונה, בתוספת הגימיקים החמודים של העריכה שהוסיפה נוקיה, לצד אפשרויות צילום פנורמי, מספקת כאן חוויית צילום טובה מהרגיל. של סמסונג סתמית למדי, למעט יכולות צילום מהיר לא רעות ווידאו הגון.

חיי סוללה ופליטת חום

לשני הצעצועים מופעלי ה-Windows Phone יש סוללות של אלפיים ו-2,300 מיליאמפר/שעה לנוקיה ולסמסונג, בהתאמה. שתיהן מספיקות ליום פעולה ממוצע ויותר, אבל דווקא נוקיה הצליחו למשוך את הסוללה עוד ועוד, וכעת, על אף המסך הגדול ושתיין הזרם, הטלפון הזה מסוגל להחזיק קרוב ליממה מחוץ למטען, שזה מצוין בהתחשב בהיצע הנוכחי של השוק, כמובן, נזכיר גם את אפשרות הטעינה האלחוטית של הלומיה, על אף שכרגע אין הרבה אפשרויות להשתמש בה – זה ישתנה בעתיד.

מה שכן, וזה לרעת הלומיה – המכשיר הזה מתחמם בצורה מורגשת, אולי בגלל מארז הפלסטיק הכבד. בסמסונג גם הרגשנו התחממות מסוימת בפעולה, אבל לא באותה צורה כמו בנוקיה.

סיכום

הן נוקיה והן סמסונג הוציאו שני טלפונים מוצלחים לשוק. נוקיה, כרגע התלמידה החלשה בכיתה, השקיעה במיוחד – והוציאה תחת ידיה פלא הנדסי קטן, שמצויד בכל טוב טכנולוגי מודרני אפשרי. ברם, נקודת התורפה של שני המכשירים, היא מערכת ההפעלה החצי אפויה, Windows Phone 8. על אף עיצוב מרשים, יכולות סנכרון מובנות עם מחשבי Windows 8 עברות מוצלח ולא מעט תוספות חכמות, היא נופלת בדברים הקטנים אך החשובים: בעיות ממשק קלות עד בינוניות, ועוני יחסי של חנות האפליקציות.

כשמשווים את מצבה של Windows Phone 8 לחלופות אחרות בשוק, בוגרות יותר כמו אנדרואיד או iOS, אין אלא לצקצק בלשון בצער. מיקרוסופט צריכה להתעשת, ולתקן במהירות את הבאגים האלה, כמו גם להעשיר את חנות היישומים שלה ולמלא את המדפים.  זמן חסד של גדילה הדרגתית הוא לא מותרות שהיא יכולה להרשות לעצמה בעידן הנוכחי והרצחני של התחרות בשוק הסלולר. לא היא ולא שותפותיה בצד החומרה.

ומילה אחרונה על המחיר של הסמרטפונים הללו. התמחור של ה-ATIV S, הוא כ-3,500 שקלים, תמחור סביר אם כי קצת גבוה בהתחשב בעובדה שאפשר להשיג טלפונים מוצלחים כמו הגלקסי S3, ב-2,800 שקלים "בלבד".

הלומיה לעומת זאת, הוא הגזמה פראית. עם תג מחיר של יותר מ-4,000 שקלים, כמחצית ממשכורת ממוצעת במשק, יורוקום הורגת את הלומיה בעריסה, וחבל. בשוק הסלולר הישראלי העכשווי אליו מנסה נוקיה באמצעות יורוקום לשוב ולהתחרות, שם המשחק הוא מחיר, ומחיר כזה יבריח קונים פוטנציאליים לחיקן של חלופות שפויות יותר. מה שכן, לפחות אחת מספקיות הסלולר הגדולות, סלקום, מוכרת את ה-920 ב-3,600 שקלים, שזה כבר תמחור תחרותי יותר. במחיר כזה, הלומיה הוא דווקא השקעה כדאית, בהנחה שמחלות הילדות של Windows Phone 8 יחלפו מהעולם.

 

עדכון: לאחר הביקורת שספגה יורוקום על מחיר ההשקה הגבוה של הלומיה, הוציאה החברה עדכון למחירים של דגם ה-920 וה-820. מחיר דגם 920 שנסקר כאן, יעמוד על 3,850 שקלים לתשלום במזומן (ניתן לחלק לעד שלושה תשלומים).

 

סמסונג ATIV S  - ציון נקסטר: 8.1

נוקיה לומיה 920 – ציון נקסטר: 8.3