אל תיתנו לאייקונים הצבעוניים והחמודים לתעתע בכם: מאות אלפי אפליקציות ומשחקים בחנות Google Play משתמשות במיקרופון המובנה שבסמארטפון שלכם על מנת להאזין לכם. ליתר דיוק – ההאזנה מתרכזת פחות בכם ובמה שאתם אומרים, ויותר בתכנים והפרסומות אליהם אתם נחשפים בטלוויזיה או בקולנוע.

למה זה קורה? ובכן, אותן אפליקציות משתמשות בטכנולגיה של חברה בשם Alphonso, שאוספת נתוני צפייה בטלוויזיה עבור מפרסמים. באמצעות האזנה לדפוסי הצפייה שלכם בפרסומות וניתוח הנתונים, היא מאפשרת למפרסמים להציג ללקוחות הפוטנציאלים שלהם מודעות רלוונטיות יותר, ולהבין טוב יותר את הקהל שלהם. יתרה מכך, ההאזנה מתבצעת גם כאשר האפליקציות לא נמצאות בשימוש, אלא רצות ברקע.

חלק מהאפליקציות מיידעות על כך

לפי ה-New York Times, חיפוש פשוט של צמד המילים "alphonso automated" או "Alphonso software" מוביל לרשימה מכובדת של אפליקציות שמפתחיהן כותבים במפורש כי הן משתמשות בפלטפורמה של החברה. סביר להניח שזו רשימה חלקית, וקיימות עוד אינספור אפליקציות שפשוט לא מצהירות על כך. גם החברות שכן מציינות זאת לא עושות זאת באופן מודגש, אלא רק בסוף תיאור האפליקציה, אחרי שלוחצים על כפתור ה"קרא עוד". יחד עם זאת, עם התקנת האפליקציות הן מבקשות גישה למיקרופון ולמיקום של המשתמשים, ולמרות שלא מצורף נימוק מדוע זה נדרש – רוב המשתמשים פשוט בוחרים לאשר את הגישה הנדרשת.

תחקיר העיתון גילה כי Alphonso מוטמעת בלא מעט אפליקציות הפונות לילדים, למרות שבהגדרתה היא לא מיועדת לשימוש באפליקציות כאלו. לא תמצאו ברשימה את הלהיטים התורנים – קנדי קראש או קלאש רויאל, אבל משחקים כדוגמת Honey Quest, שלו עשרות אלפי הורדות, או המשחק החינוכי TapTiny Monsters – בהחלט כן. כמו כן, אמנם מרבית האפליקציות שאותרו הן ב-Play Store, אבל גם משתמשי אפל לא חסינים ואותרו מספר אפליקציות iOS שעושות גם כן שימוש ב-Alphonso.

אמנם, לא מדובר במצב אידיאלי, ואף פעם לא נעים לדעת שמישהו יכול להאזין לכם בכל רגע נתון – אבל לפחות על הנייר, אותן אפליקציות לא מאזינות לנו ולדברים שאנחנו אומרים (ראו ערך פייסבוק והפרסומות שהיא מציגה לנו בפיד שנייה אחרי שדיברנו על מסעדה מסוימת), אלא רק לאותות אודיו שהיא קולטת מתוכניות טלוויזיה, סרטים ופרסומות. בכל מקרה, כל אפליקציה שדורשת מכם גישה למיקרופון (או כל הרשאה שאינה דרושה לשימושים העיקריים שלה) ולא ממש ברור למה – ההמלצה שלנו היא לחפש את האותיות הקטנות ולא לפעול על אוטומט, כדי שאחר כך לא יהיו הפתעות (וגם לא ממש יהיה לכם אל מי לבוא בתלונות, כי אתם בסופו של דבר הסכמתם לתנאים).

הכתבה פורסמה במקור באתר Geektime

עוד ב-Geektime:
זהירות: תחנת חלל סינית עומדת להתרסק השנה על כדור הארץ
לקבל כסף על קניות ברשת ולצפות ביוטיוב תוך כדי גלישה: תוספים מומלצים לכרום