האייפון הבא כבר יראה אחרת? (צילום: רויטרס)
אפליקציות: מה הן רוצות מאיתנו? | צילום: רויטרס

כל מי שיש לו סמארטפון עשה זאת פעם, פעמיים או קצת יותר: ראיתם אפליקציה מגניבה אצל חבר או ברשת - והחלטתם להתקין אותה. מיהרתם לחנות האפליקציות, מצאתם את האפליקציה, לחצתם "התקן" ואישרתם בחצי-מבט משהו על הרשאות. מזל טוב - בזה הרגע נתתם לעוד אפליקציה גישה למידע האישי הנמצא במכשירכם. לא היה נחמד אם יכולתם לפעמים לבדוק בדיוק אילו הרשאות דורשת כל אפליקציה? עם האפליקציה הישראלית MyPermissions – Online Privacy Shield, זה אפשרי.

עוד ב-Geektime:
>> הכירו את הישראלים שכבר מייצרים לעצמם חפצים
>> תוספים לכרום שיעזרו לכם במענה למיילים וריכוז בעבודה

אז איך זה עובד? לאחר שתורידו את האפליקציה מחנות האפליקציות לאנדרואיד, היא תציע לכם לבצע סריקה של המכשיר שלכם.

הסריקה אורכת בין כמה שניות לשתי דקות, ואחריה תוצג בפניכם רשימת קטגוריות ההרשאות השונות וכמה אפליקציות דורשות כל הרשאה. כך למשל תגלו שלאפליקציות רבות, יש הרשאה לפעול בשמכם (לפרסם סטטוס בפייסבוק למשל); לשמור ולשלוח מידע על מיקומכם (אין לנו בעיה עם Waze, אבל Fruit Ninja?); לגשת לדואר הנכנס ולאנשי הקשר שלכם (גם כאן תמצאו משחקים שבוודאי לא צריכים את הנתונים הללו לתפעול השוטף); גישה לקבצים ולתמונות שלכם ומידע אישי נוסף.

לאחר שתלחצו על קטגוריה מסויימת, תקבלו את רשימת האפליקציות שמשתמשות בהרשאות מסוג זה - למשל, תחת אפליקציות שיכולות לבצע בשמכם פעולות תוכלו לראות את GetTaxi ו-Moovit, שיכולות לאחסן נתונים על כרטיס הזיכרון ולמנוע מהמכשיר לעבור למצב "שינה" כל עוד היא דלוקה; ואפליקציות פייסבוק, שרשימת ההרשאות שלהן ארוכה כמעט כמו הסכם השימוש שלה.

אם תלחצו על אפליקציה מסויימת, תוכלו לבחור Revoke - כלומר: להסיר אותה; Trust - כלומר: להכניס אותה לרשימת האפליקציות עליהן אתם סומכים; או Report - לדווח עליה כמועמדת ל"רשימה השחורה" בבסיס הנתונים של מפתחת האפליקציה.

האפליקציה הזו היא מעין הרחבה לשירות המקורי של MyPermission, שמטרתו לאפשר לכם לנטר את כמות היישומים בעלי הגישה לחשבונותיכם בשירותי רשת כמו פייסבוק, גוגל, דרופבוקס ואחרים. נכון לרגע זה היא לא מאפשרת לבטל הרשאות ספציפיות, אלא רק להסיר את האפליקציה בשלמותה, בשל הגבלות בתנאי השימוש של גוגל.

עם זאת, יש לזכור כי רוב האפליקציות אינן נוזקות, וגם אם משחק מבקש גישה למידע כמו מיקום ואנשי קשר הוא עושה זאת בדרך כלל כדי להתאים את הפרסומות שיציג לנו למדינה ולשלוח בקשות עזרה והזמנות תחרות לחברים.

הכתבה התפרסמה במקור באתר Geektime