אפליקציית המלחמה הבאה
לא רוצים להלחיץ, אבל כדאי להיות מוכנים

הדיווחים האחרונים על תקיפה של ישראל בגבול סוריה-לבנון מעלים שוב את אווירת החירום בארץ, שלמעשה מעולם לא באמת נעלמה - בזירת האפליקציות והשיתוף החברתי יש לא מעט פיתוחים חדשים שנועדו לעזור לכם להתמודד בצורה קלה יותר בשעות חירום ומלחמה: החל ממעקב אזעקות ברחבי הארץ, דרך דיווחים בזמן אמת על מפגעים שונים ועד לפנס בסיסי.     

נקסטר גם בפייסבוק

1. לדעת מתי יש אזעקה

"צבע אדום" היתה האפליקציה הכי פופולרית בימי מבצע "עמוד ענן", כאשר גם התל אביבים וגם הצפוניים הורידו אותה כדי להבין מה עובר על תושבי הדרום ולהזדהות איתם.

האפליקציה מתריעה בכל פעם שנשמעת אזעקת צבע אדום ברחבי הארץ עם הודעות פוש וגם עידכונים על יירוטים ונפילות. מלבד התפקוד הבסיסי של התרעות, יש בה עוד מגוון אפשרויות של התאמה אישית, ביניהן  שינוי צליל ההתרעה, בחירה ממוקדת של יישובים שאתם מעוניינים לשמוע את האזעקות שנשמעות רק בהם, מצב מיוחד לשינה ועוד. האפליקציה קיימת לאייפון ולאייפוד טאצ' בחינם. בעלי אנדרואיד יוכלו להוריד את "צבע אדום לייב", אפליקציה שמספקת שירות זהה. 

 

הנה הסבר מפורט על הפיצ'רים של אפליקציית "צבע אדום":  

  

 

2. לפני כולם: מעדכנים ומתעדכנים מהשטח בזמן אמת 

הבחנתם בבור על כביש? זיהיתם צינור שהתפוצץ? נתקלם במפגע אחר? באתר pancher.org שהוקם כחלק מפרויקט "אושהידי", תוכלו לעדכן ולהתעדכן.

אושהידי ("עדות", בתרגום מהשפה הסווהילית) הוא אחד מהפרויקטים המסקרנים בנושא מוכנות לשעת חירום. מדובר באתר שמטרתו לעזור לציבור לדווח ולקבל דיווחים ולשמש כמקור חדשותי בזמן אסונות או מפגעים.

מדובר בפרויקט בינלאומי, אשר בימים אלה עובר עדכון גם לגירסה העברית על ידי טל גלילי, סטטיסטיקאי ואקטיביסט רשת, ונעשה בתמיכת איגוד האינטרנט הישראלי. "בימי השריפה בכרמל מצאתי בפייסבוק את התמונה הראשונה של השריפה שהועלתה לרשת", סיפר גלילי, "הבן אדם הזה דיווח דרך האינטרנט, לפני שכולם ידעו. וזה נתן לי את ההשראה לטפל בנושא הזה". 

המשתמשים יוכלו לדווח או לבדוק מפגעים דרך אפילקציית האייפון של אושהידי אפליקציית האנדרואיד שלה או דרך דפדפן במחשב

 

סרטון המסביר באנגלית את החזון הבינלאומי של אושהידי:

 

 

3. איפה המקלט הכי קרוב? 

התקן ה-GPS של הסמארטפונים עוזר לנו למצוא מסעדות קרובות, קופות חולים באזור, להימנע מפקקים וסתם להגיע למקום הנכון בדרך הכי יעילה וקצרה. אבל בשעות חירום ה-GPS של המכשירים יכול לשמש גם למציאת מקלט.

"מרחב מוגן" היא אפליקציה שפיתחה חברת i-apps והיא מקבלת מידע על מקלטים ציבריים פתוחים בזמן חירום ועוזרת למשתמש לדעת איפה המקלט הקרוב אליו ואפילו איך להגיע אליו במהירות האפשרית. נכון לרגע זה, רק עיריות בודדות כמו אשדוד ובאר-שבע מספקות מידע לאפליקציה. "מרחב מוגן" קיימת רק בגירסה חינמית לאייפון. משתמשי אנדרואיד יוכלו להוריד אפליקציה בשם "רשימת מקלטים בת"א לפי מיקום", גם היא חינמית, וכפי שברור משמה, היא כוללת מקלטים רק בתל אביב. 

4. שלא נדע: "קיט המלחמה" שלכם באפליקציה אחת

אפליקציית "המלחמה הבאה" (כרגע רק לאייפון ובחינם), כוללת רדיו מובנה, רשימת מקלטים מידע על עזרה ראשונה ואפילו מספקת למשתמשים פנס, לכל מקרה שלא יהיה. אם אתם מוכנים לסמוך על אפלקציה אחת שתספק לכם הכל, זו האפליקציה.

"זה התחיל מהתחרות של עיריית תל אביב שמאפשרת להשתמש במאגרי המידע שלה לצורך תחרות אפליקציות", הסביר יובל טיסונה שפיתח את האפליקציה. "החלטנו שאנחנו רוצים לטפל במקלטים במקום משהו בנאלי כמו מיחזור ואחרי כמה ימים התחיל מבצע 'עמוד ענן'". הוא מוסיף: "הגענו למסקנה שיש בארץ צורך מהותי להשתמש באפליקציה כזו עבור תושבי כל הארץ ולא רק תל אביב. התחלנו לחפש מאגרי מידע של ערים נוספות וכך פיתחנו את ה'המלחמה הבאה'".  

*בעוד שבועיים ייערך כנס של איגוד האינטרנט הישראלי שייעסוק באינטרנט בשעות חירום. אחד מהנושאים שיידונו הוא כיצד נעשה שימוש במדיה החברתית בזמן מבצעים כמו "עמוד ענן". בנוסף, יתקיים פאנל העוסק באפליקציות ופיתוחים לשעות חירום, ואיך האזרחים משתלבים בתחום שעד כה היה שייך לגופי הממשלה. הכנס יתקיים ביום רביעי, 13 בפברואר, בבית ציוני אמריקה.