מהיום, אם משעמם לכם פתאום ולא מתחשק לכם אף אחד מהמשחקים המיותרים שהורדתם לסמארטפון - תוכלו להעביר את הזמן עם אורן חזן, זהבה גלאון ושאר כוכבי הריאליטי "סגורים במליאה" - או בשמה האחר: כנסת ישראל.

הכנסת השיקה היום כמה חידושים שאמורים לשפר את הגישה של כל אחד מאיתנו למה שקורה בבית המחוקקים.

החידוש העיקרי הוא מערך שידורים חדש מחדרי הוועדות, באמצעות ארבע מצלמות ברזולוציית Full HD שהותקנו בכל חדר ונשלטות מאולפן שידור מרכזי, שבוחר בכל רגע את זווית המבט הטובה ביותר, מוסיף "סופרים" (כתוביות מידע בשליש התחתון של התמונה) עם שם הדובר הנוכחי ותפקידו (בקרוב) ומשלב בשידור מצגות, אם הדוברים משתמשים בכאלה.

בשידורים ניתן יהיה לצפות בזמן אמת או לאחר מכן באמצעות אתר הכנסת או האפליקציה החדשה, שירכזו את כל השידורים שהוקלטו לצד שאר המידע על הכנסת, כמו לו"ז הוועדות, מידע על חברי הכנסת ועוד. האפליקציה כוללת גם אפשרות לקבלת התראות בנושאים נבחרים לפי העדפה אישית, בחלוקה שמבוססת על הוועדות והפורומים הממונים על תחומים שונים.

כמו כן, באירוע ההשקה, ששודר גם הוא בשידור חי, צוינו גם שתי תוספות חדשות לאתר הכנסת: מנוע חיפוש בפרוטוקולי ישיבות מקום המדינה ועד רגע זה, כאשר לצד כל קטע בפרוטוקול אמורה להינתן האפשרות לצפות בהקלטת הווידאו שלו, אם היא נמצאת במאגר; תוספת שנייה לאתר היא עמוד לוביסטים חדש, שבו ניתן יהיה לראות בנוסף לשמות הלוביסטים בכנסת גם את מי הם מייצגים.

יו"ר הכנסת, ח"כ יואל (יולי) אדלשטיין, אמר באירוע כי המצלמות והאפליקציה החדשים הם בעיניו חידוש דרמטי בתחום שקיפות הכנסת: "עבודת הכנסת שקופה וגלויה לציבור יותר מאי פעם, ומהיום, במלוא מובן המילה, גם חדה יותר וברורה יותר. המאמצים הכבירים וההשקעה המשמעותית של הכנסת כדי להציג את העבודה הפרלמנטרית בצורה שקופה, מיטבית ונוחה, היא תוצאה של מדיניות מכוונת. בדרך זו אנו מבקשים לחזק את הקשר עם אזרחי המדינה ולאפשר לציבור לצפות במה שקורה בכנסת באופן שקוף, גלוי ובלתי אמצעי. כך, יכול כול אזרח לראות עד כמה הכנסת רלוונטית ומשפיעה בחקיקה על כול אורחות חיינו, ולגבש את עמדותיו לכול כיוון שיחפוץ".

אלא שלמרות כל החידושים, לא הכל ורוד: באתר כנסת פתוחה מתלוננים לאחרונה כי המידע באתר הכנסת אינו נגיש, מה שמקשה על אזרחים להגיע אליו. "חלק מהכנסת לא נגיש בכלל, חלק עובד שבור וחלק עובד אבל יכול להשתנות מחר בלי שנדע מזה ובלי תיעוד", אומר אלון ניסר מאתר "כנסת פתוחה" בשיחה עם NEXTER.

הפתיחות החלקית הזו מתבטאת בין היתר בכך שמידע רב מאוחסן בצורות ישנות, שקשה להצליב ביניהן, ופריטי מידע דומים לא תמיד זמינים באותה צורה. למשל: מי שרוצה לבדוק את היסטוריית ההצבעות של ח"כ מסוים יצטרך לחפור רבות באתר, מפני שאין מאגר הצבעות מסודר. גם מידע שזמין באתר נוטה להשתנות לאחרונה לעתים קרובות, מה שהופך את ההגעה אליו לקשה עוד יותר ומקשה על עדכון אתר כנסת פתוחה.

פופוליזם או כוונה אמיתית לתרום? (צילום: חדשות 2)
מי צריך האח הגדול כשיש שידורים חיים מהכנסת? | צילום: חדשות 2

"כרגע נמצא פתרון זמני שמאפשר לאתר לעבוד מול הכנסת. מעשית, זה מאפשר לשרת סצפיפי לגשת לכנסת אבל לא ברציפות. זה לא עובד חלק ולא מאפשר להמשיך לפתח. אני לא יכול לעבוד מהמחשב בבית מול הכנסת", אומר ניסר. כך נוצר מצב ש"חלק מהמידע בכנסת פתוחה מעודכן וחלק לא, כמו אירועים בכנסת. כגולש, אי אפשר לדעת מה מעודכן ומה לא, אבל בעתיד זה יסומן.

"הכנסת עדיין לא משחחרת את המידע כמו שצריך, וזה מייצר מצב שמידע פתוח הוא הדבר האחרון שעוסקים בו", מסכם ניסר את הבעיה. "גם אם נותנים פתרון זמני אחרי, זה לא מעלה את העדיפות. אני רוצה שבחשיבה של אנשי הפיתוח באתר הכנסת, המידע פתוח יהיה אזרח סוג א'. צריך שהכנסת תגיד שחלק מהמטרה שלה הוא שהמידע יהיה נגיש לקריאת מכונה".

מדוברות הכנסת נמסר בתגובה: "בעיה טכנולוגית שנוצרה עקב התקנת תוכנות אבטחה חיוניות בכנסת, נפתרה תוך זמן קצר בזכות מאמץ של אנשי הטכנולוגיה בכנסת יחד עם אנשי האתר כנסת פתוחה. הכנסת היא ארגון מורכב וודאי לא יכולה להיות מחלוקת על הצורך בהגנת ובאבטחת המידע בכנסת כאחד מסמלי השלטון של מדינת ישראל.
הכנסת ממשיכה לפעול להנגשת המידע הפרלמנטרי בדרכים רבות, באופן שיטתי, וגם ממש ביום הזה.
והכנסת גם תמשיך לסייע ככול יכולתה לאתרים שונים דוגמת "כנסת פתוחה" - על מנת לאפשר שקיפות מלאה של עבודת הכנסת לציבור, שקיפות שמתפתחת בכנסת כול העת ובאופן המקצועי ביותר".