מהירות באנדרואיד
מהירות באנדרואיד

אחת הבעיות העיקריות ממנה סובלים מכשירים רבים מבוססי אנדרואיד היא שעם הזמן המכשיר נוטה להיות איטי יותר ויותר. לרוב זה בא לידי ביטוי במכשירים 'ישנים' שלא זוכים לעדכון, אך בדומה למחשב – ככל שהשימוש רב יותר כך המכשיר הופך לאיטי יותר. אם גם המכשיר שלכם התחיל להראות סימני עצלות, השתמשו בטיפים האלה כדי לשפר את הביצועים התגובתיות שלו.

וודאו שהמכשיר מעודכן לגרסה האחרונה ביותר

מדי כמה חודשים נוהגת גוגל לשחרר עדכוני גרסה ליצרניות השונות על מנת שיתאימו אותן למכשיריהן. מלבד שינויים ויזואליים כאלו ואחרים ותיקונים קלים שמביאה עמה עדכון הגרסה, עדכון המכשיר לגרסה האחרונה תורמת לשיפור מהירות המכשיר באופן ניכר. ברוב המכשירים קיימת האפשרות לעדכון הגרסה באמצעות תכונת ה-OTA (עדכונים מהאוויר), אך גם ניתן לבצע זאת בעזרת התוכנה הייעודית למכשיר. באופן כללי, אותו כלל חל גם על אפליקציות ושרותים אחרים.

הסירו אפליקציות שאין בהן צורך יותר

קיים קשר ישיר בין מקום האחסון הפנוי במכשיר לבין מספר האפליקציות המיותרות המותקנות בו. אפליקציות שאינן בשימוש או השימוש בהן מזערי ואינו תמידי, גורמות להכבדה מסוימת על המכשיר לאור העובדה כי הן תופסות נפח שמירה מיותר. לכן, מומלץ מדי זמן מה מוגדר לעבור על רשימת האפליקציות המותקנות במכשיר ולמחוק את אלו שאין בהן צורך יותר. אופן מחיקת האפליקציות משתנה בין מכשיר למכשיר, אך ניתן גם לבצע הסרה של האפליקציה ישירות מהדף ב-Google Play ממנה הותקנה.

נקו את זיכרון המטמון של האפליקציה

כל האפליקציות כמעט יוצרות בזמן השימוש זיכרון מטמון עצמאי משהלן. תפקידם של קבצים אלה הוא בין היתר לאגור מידע בזיכרון הפנימי של האפליקציה על מנת שתוכל לתפקד בצורה תקינה יותר, ובנוסף גם כדי לזכור את פעילותיו של המשתמש באפליקציה עד לכל נקודת זמן נתונה. לאורך זמן, קבצי זיכרון המטמון האלו גורמים להעמסה על האפליקציה, וכפועל יוצא הן מתחילות להגיב באיטיות, דבר שגורם בסופו של דבר לאיטיות של המכשיר כולו. לכן, מומלץ מדי פעם לנקות את קבצי המטמון של כל האפליקציות על ידי כניסה לתפריט ההגדרות של המערכת ומשם לרשימת האפליקציות. ניתן לבצע ניקוי כללי שיחול על כל האפליקציות עם אפליקציה כדוגמת  App Cache Cleaner, או לבצע ניקוי לכל אפליקציה בנפרד.

בטלו סנכרון אוטומטי

הסנכרון עובד באנדרואיד 'מאחורי הקלעים' באופן קבוע ורציף. בזכות תכונה זו, אנשי הקשר מגובים ומתעדכנים באופן אוטומטי לחשבון הגוגל שלכם, התמונות מגובות באופן אוטומטי לחשבון הגוגל פלוס (+Gggogle) ו/או חשבון הדרופבוקס (Dropbox). יש גם מספר אפליקציות מסוימות שפועלות באופן קבוע ועוד מספר חשבונות שמטרתם לגבות נתונים ולשמור על מידע מעודכן כל הזמן. אומנם, תכונה זו היא חשובה מאין כמוה, אך יחד עם זאת גורמת למכשיר האנדרואיד לסבול מאיטיות מסוימת לאור העובדה כי הסנכרון רץ ברקע באופן קבוע. כמובן, ניתן לבטל לחלוטין את הסנכרון האוטומטי (דבר שאינו מומלץ במיוחד), אך יש גם אפשרות לבטל מספר חשבונות סנכרון שמבצעים עבודה כפולה או שאין בהם צורך כלל. בנוסף, מומלץ גם לשנות את תדירות הסנכרון, כך שהוא יבוצע רק בימים ספציפיים בשבוע. את הגדרות הסנכרון נמצא תחת הגדרות המכשיר > חשבונות.

נקו את מסך הבית שלכם

יש שיאמרו כי אחד הגורמים שתורמים לתחושת הכבדות במכשירי האנדרואיד היא העובדה שניתן להוסיף ווידג'טים למסכי הבית ללא הגבלה, וכן להשתמש ברקע 'חי' למכשיר. אומנם תכונה זו משפרת את חווית השימוש במכשיר, אך יחד עם זאת גורמת לתחושת איטיות מסוימת, וזאת לאור העומס הרב שנוצר על מסך הבית. באופן כללי, מומלץ להשתמש ברקע סטטי למכשיר, וכן להשתמש רק בווידג'טים הכרחיים כדי למנוע עומס מיותר.

מהירות באנדרואיד
מהירות באנדרואיד

 

הפחיתו במהירות האנימציות

מערכת האנדרואיד שופעת באנימציות. אומנם תכונה זו תורמת לחוויית השימוש במכשיר, אך אנימציות אלו גם גורמות להשתהות קלה בתגובה של המכשיר, כי באופן טבעי יש להמתין עד שהן מסתיימות לפני שהמכשיר מבצע את הפעולה הבאה. יש אפשרות לשנות את מהירות האנימציה עבור כל המופעים שלהן, כמעט. חשוב לציין שייתכן שתצטרכו להפעיל את הגדרות המפתחים במכשירכם. עם הפעלת הגדרה זו ניתן יהיה לקבוע את משך האנימציה באמצעות מחוון בחירה  פשוט או אף לבטל אותה לגמרי כאמור.

בצעו איפוס כללי למכשיר

יש לציין כי איפוס המכשיר חזרה לברירת המחדל הינו הצעד הקיצוני ביותר, אך יחד עם זאת גם היעיל ביותר במקרים קיצוניים של איטיות. פעולת האיפוס מחזירה למעשה את המכשיר הסורר למצב ברירת המחדל מן הקופסא, כך שהמשתמשים יזכו למכשיר חדש (בערך). חשוב לציין שפעולת האיפוס מוחקת את כל נתוני ויישומי המכשיר לרבות אנשי קשר, אפליקציות, מוזיקה ושאר נתונים. לכן, חשוב מאוד לבצע גיבוי כללי למכשיר לפני פעולת האיפוס.

נקו קבצים זמניים/קבצי מטמון

מערכת האנדרואיד כידוע מורכבת משלוש מחיצות עיקריות השונות אחת מהשנייה בתפקודן ופועלן. אחת מן המחיצות הללו נקראת Cache Partion, או בעברית: קבצי מטמון. תפקידה של מחיצה זו זהה לקבצי המטמון הנאגרים באפליקציות השונות, אך להבדיל ממנה, אפליקציות שקיבלו הרשאה "קריאה" למחיצת זיכרון, ניגשות על מנת לשפר את ביצועיהן כמו גם  לאסוף מידע שיסייע בהמשך תפקודה. לאורך זמן, נוצר לחץ על המחיצה, דבר הגורם, כמובן, לאיטיות והכבדה על המכשיר. מומלץ ואף רצוי לבצע מדי פעם ניקוי קבצי זיכרון מטמון שמסייע במהירות תגובה טובה יותר של המכשיר. ניתן לעשות זאת בעזרת שלל אפליקציות הניתנות להורדה מחנות ה-Play כמו Clean Master הפופולרית.

התקינו משגר צד שלישי

משגר (Launcher) הוא סוג של אפליקציית צד שלישי שמטרתה לבצע שינויים ויזואליים ותפקודיים בממשק המשתמש, כולל אפשרויות שאינן כלולות בממשק ברירת המחדל של המכשיר. יש אומרים שהתקנת משגר יכולה לחסוך במקרים רבים התקנת רום מבושל שדורש מטבע הדברים פריצת רוט – דבר שאינו מומלץ לבעלי ידע מועט או למשתמשי הקצה. השימוש במשגר חיוני מכמה סיבות: ראשית, הוא 'דורס' את ממשק ברירת המחדל של היצרנית, ובכך מבטל חלק רב מהפונקציות שעלולות לגרום לאיטיות המכשיר. יתרה מכך, הסרת המשגר זהה להסרת אפליקציה רגילה, כך שהמשתמש אינו נאלץ להסתבך עם פריצות למיניהן. ב-Google Play ניתן למצוא לא מעט משגרים, כשהיותר פופולריים הם NOVA ו-GO Launcher.

מהירות באנדרואיד
מהירות באנדרואיד

 

למתקדמים: הסירו אפליקציות מערכת

אחד הדברים המרגיזים ביותר במכשיר שנרכש זה עתה הוא לגלות כי ישנן מספר לא מועט של אפליקציות שאין אנו זקוקים להם. אם המכשיר נרכש מאחת מהמפעילות המקומיות, יש סיכוי סביר כי נמצא אפליקציות נוספות של שירותים שונים שלעיתים מכבידים על המכשיר ופועלים ברקע. את אלה שניתן להסיר, וודאי כבר הסרתם, אך מה עם אלו שנשארו תקועים בלי אפשרות הסרה? מי שיש לו הרשאות רוט (Root) למכשיר (מהו רוט? כאן המדריך), יכול להשתמש באחת מהאפליקציות הבאות כדי להסיר דרכן את אפליקציות מערכת שאין הוא זקוק לו: System app removerRoot App Delete וגם הגרסה בתשלום של Titanium backup. נזהיר ונאמר מראש – התהליך אמנם אינו מסוכן וניתן בחלק מהאפליקציות לחזור ולשחזר, אך עדיין חשוב לוודא כי אתם לא מסירים תהליך או אפליקציה קריטית למערכת.

למתקדמים: החליפו רום

נתחיל מהסוף: לעתים, אחד הגורמים המרכזיים שהופכים מכשירים לאיטיים הוא ממשק שאינו מתאים למכשיר עצמו ו/או ממשק כבד ומסורבל במיוחד. אחת הדוגמאות המובהקות לכך היא המכשירים השונים של סמסונג (Samsung) השונים בעלי הרום המקורי ובעלי ממשק ה-TouchWize,  שידוע כממשק מהכבדים ביותר בין כל מכשירי האנדרואיד השונים, וזאת בגלל שלל התוספות שסמסונג עצמה מוסיפה לממשק.  קיימים מספר לא מבוטל של רומים מבושלים שגם תורמים להאצת המהירות, וגם מוסיפים פונקציות ואפשרויות שאינן כלולות ברום המובנה. בין שלל הרומים המגוונים ניתן למצוא את - CyanogenMod ואת ה-AOKP הפופולריים והאהובים במיוחד על משתמשי אנדרואיד. בנוסף, תמיד ניתן לגשת ל-XDA המאגד בתוכו רשימה של רומים מכל הסוגים המתאימים כמעט לכל מכשיר ולפורמים באתר iAndroid הישראלי.

הערה: חשוב לציין שביצוע פעולת הרוט כמו גם החלפת הרום המקורי, מבטלות את האחריות הניתנת למכשיר אצל חלק מהמפעילות הסלולריות – כך שיש לקחת צעד זה בחשבון לפני ביצוע הפעולה.

עד כאן אוסף טיפים להאצת מכשיר אנדרואיד סורר. חשוב לציין כמובן שחלק מהפעולות שצוינו אינן מומלצות למשתמשים חדשים במערכת האנדרואיד, אלא אך ורק למשתמשים מנוסים הבקיאים בנבכי מערכת ההפעלה. יש לכם עוד טיפים מעניינים להאצת המכשיר? שתפו אותנו ואת הגולשים  בתגובות.

הכתבה פורסמה במקור ב-TGspot