חשבתם פעם למה הסמארטפון שלכם מראה רק את רמת הקליטה ולא את זו של השידור? הסיבה העיקרית נעוצה בעובדה שעוצמת השידור קשורה לרמת הקרינה שפולט המכשיר. ככל שהוא מתאמץ יותר לשדר, כך רמת הקרינה גבוהה יותר. ואת המידע הזה, היצרנים לא רוצים שתדעו.

"טלפון סלולארי משדר ומקבל אותות ובתהליך זה נפלטת קרינה שנקראת קרינה בלתי מייננת", אומר גיל פרידלנדר המייסד והמנכ"ל של חברת Tawkon שפיתחה אפליקציה שמודדת רמת קרינה בטלפון סלולרי. "היישום שאנו מפתחים נולד מתוך העמימות של היצרנים בנושא. המטרה שלו היא להראות את עוצמת הקרינה של הטלפון הנייד".

טלפון סלולרי (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
האם הקרינה הסלולרית מסוכנת? החוקרים עדיין לא הגיעו למסקנה חד משמעית | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

ההצלחה של היצרניות לשמור עד היום בסוד את נתוני הקרינה של המכשירים, קשורה לעובדה כי הקהילה המדעית חלוקה לגבי הסיכונים של השפעות קרינה זו. חלק מהמחקרים בעולם טוענים כי לא מדובר בסיכון ואילו אחרים טוענים שיום אחד נשלם על כל השעות בהן הסמארטפון היה צמוד לאוזן.

יחד עם זאת, נראה כי ככל שהזמן עובר, היצרנים נדחקים עם הגב לקיר בנושא ובארצות הברית ואירופה יצאו בשנים האחרונות תקנים המגבילים את רמות הקרינה תחת המונח SAR (קצב ספיגה סגולי). ארגון ה-FCC האמריקני קבע כי רמת הקרינה המירבית המותרת ממכשיר סלולארי היא 1.6 W/kg ואילו ארגון ה-IEEE האירופאי קבע את רף קרינה של 2 W/kg. יש לציין כי שני התקנים מודדים אחרת את רמת הקרינה ואם משווים בין מכשירים, יש להשוות נתונים על פי אותו תקן.

בארץ הנהיג המשרד לאיכות הסביבה את 'עיקרון הזהירות המונעת' המבוסס על תקנות הקרינה הבלתי מייננת התשס"ט-2009. על פי תקנות אלו מחוייבים המשווקים של המכשירים לכתוב את נתוני הקרינה בעלון המצורף לכל מכשיר חדש.

איך מודדים קרינה סלולרית?
האנטנות הסלולריות מסוכנות לילדים (צילום: חדשות 2)
הידעתם? המשווקים מחוייבים לכתוב את נתוני הקרינה בעלון המצורף לכל מכשיר חדש | צילום: חדשות 2

נתוני הקרינה הסלולארית שמדווחים על ידי היצרנים לרשויות המדינה נלקחים מתוך בדיקות הנעשות בתנאי מעבדה. הבעיה היא שסוג בדיקה זה יכול להטעות. "נתוני הקרינה מושפעים ממספר פרמטרים כמו תקופת השימוש, האם המכשיר נפל או קיבל מכה וגם המרחק של המכשיר מהאנטנה הקרובה משפיע. את הפרמטרים הללו קשה לדמות בתנאי מעבדה", אומר פרידלנדר. "מעבר לכך, גם תהליך הבדיקה עצמו מורכב מאד ודורש מיומנות גבוהה שאין להרבה חברות. היישום שלנו מפשט את התהליך ומאפשר לכל משתמש לדעת את רמת הקרינה ברגע נתון".

קרינה לפי סוג מכשיר 

בטבלה הבאה ריכזנו נתוני קרינה למכשירים נפוצים בישראל. במידה והטלפון שבידכם לא מופיע ברשימה, ניתן לחפש נתונים לגביו באתר sarshield.com

רמת קרינה (SAR)

דגם המכשיר

1.55 w/Kg

בלקברי בולד  9700

1.19 w/Kg

אייפון  3GS

1.17 w/Kg

אייפון 4

1.18 w/Kg

אייפון 4S

0.35 w/Kg

סמסונג גלקסי S

1.40 w/Kg

נוקיהE71

1.39 w/Kg

נוקיה E72

1.13 w/Kg

HTC Magic

0.3-0.36 w/Kg

סמסונג גלקסי S2

1.48 w/Kg

HTC Desire

0.34 w/Kg

Huawei Ideos X5

0.51 w/Kg

סוני אריקסון Xperia Arc

0.927 w/Kg

LG Optimus

ירוק, צהוב, אדום. לדעת מתי הקרינה מסוכנת

על מנת לדעת בזמן אמת מתי הקרינה של הטלפון עוברת את הרמה המותרת יש להתקין יישומים כמו tawkon שיודע להתריע על כך. "אנחנו כמו הריח שהוסיפו לגז", מסביר פרידלנדר. "עם היישום שלנו המשתמש יכול לעבור בכל חדר בבית או במשרד ולראות מה רמת הקרינה באותו מקום. לאחר מכן הוא יכול להחליט האם ברצונו לדבר ממקומות מסוכנים או לא. חשוב לציין כי דקה אחת של שיחה באזור בו יש רמת קרינה אדומה, שוות ערך לשלוש שעות ברמה הירוקה. הרמה האדומה גבוהה פי 300 - 400 בעוצמה שלה מזו הירוקה".

אחת התכונות השימושיות של tawkon היא היכולת של היישום להתריע בזמן שיחה על שינוי ברמת הקרינה, כך שתמיד המשתמש יכול לכוון את עצמו למקום יותר בטוח. "המטרה העיקרית של היישום היא להעלות את המודעות לקרינה שפולט המכשיר. כמו שמחיר הקוטג' ירד בעקבות המחאה החברתית, כך היצרנים יכולים לייצר מכשירים יותר בטוחים עם פחות קרינה. הכל מתחיל במודעות של הצרכנים לבריאות שלהם", מסכם פרידלנדר. תכונות נוספות של היישום מאפשרות לראות על המפה של גוגל משתמשים אחרים של היישום ואת רמת הקרינה שלהם ונתונים סטטיסטיים על היסטוריית השימוש במכשיר.

אין תמונה
באייפון 4S יש פי ארבע יותר קרינה מאשר בסמסונג גלקסי S2

נציין כי היישום לא קיים בחנות האפליקציות של אפל, זאת למרות הבקשות הרבות של פרידלנדר שאפילו קיבל מייל אישי מסטיב ג'ובס ובו ג'ובס השיב "לא מעוניין". האם זה בגלל שרמת הקרינה של אייפון היא גבוהה יחסית למכשירים אחרים?

דרכים להפחתת החשיפה לקרינה

למרות חילוקי הדעות לגבי השפעת הקרינה הבלתי מייננת, עם העובדה שטלפונים סלולאריים פולטים אותה אי אפשר להתווכח ואחת הדרכים להמשיך לדבר (ולנסות) להישאר בריאים היא להפחית את החשיפה לקרינה. איך עושים זאת? לפניכם מספר צעדים פשוטים.

קנו מכשיר עם רמת קרינה נמוכה לפי התקנים השינלאומיים. גם אם עדיין לא הוכח כי אותה קרינה שנפלטת מהטלפונים הסלולריים מסוכנת תמיד כדאי להיזהר. 

תרחיקו את המכשיר מהגוף. אחד הגורמים העיקריים המשפיעים על רמת הקרינה הוא הקירבה של המכשיר לגוף. כדי להפחית חשיפה לקרינה אפשר להרחיק את המכשיר באמצעות אוזניה אלחוטית או רגילה ודיבור ברמקול הפנימי.

תהיו קשובים לרמת הקרינה. יישומים כמו tawkon מספקים מידע בזמן אמת לגבי הקרינה של המכשיר ועושים זאת בחינם. תתקינו ותדברו רק ממקומות עם קרינה נמוכה.

>> סערת פסק זמן: "העם החליט - לא קונים שטראוס עלית"