נתפס במצלמת הסמאטפון (צילום: KateRiep_Godbye)
הסטטוס שפירסם עדי כהן. החשוד מודה שזה הוא בתמונה, אך מכחיש שגנב את הטלפון | צילום: KateRiep_Godbye
תופעת גניבות הטלפונים הסלולריים כבר מזמן הפכה למכת מדינה. בשני סטטוסים שפורסמו בימים האחרונים פונים קורבנות גניבה לחבריהם ברשתות החברתיות ומבקשים עזרה בזיהוי הגנב. התמונות הגיעו אליהם דרך אפליקציות שמצלמות את הגנב כשהוא מנסה לפתוח את הסמארטפון הנעול. האפליקציה מצלמת אותו ושולחת את התמונה ישירות למייל של הבעלים.

"הגשתי תלונה במשטרה ביום חמישי", מספר עדי כהן, שמכוניתו נפרצה בחוף הצוק ומספר פריטים נגנבו ממנה, כולל מכשיר אייפון ותכשיטים, "פרסמתי את התמונה שלו בפייסבוק. קיבלתי המון תגובות ויש לי לפחות 10 שמות של אנשים שחשודים בגניבה. חלקם עם פרטים כל כך מעטים שבאמת אין שום דבר לעשות עם זה, 'קוראים לו שמשון והוא שכר אצלי פעם דירה'. כל מיני כאלה. לא העברתי פרטים של אף אחד מהם למשטרה חוץ מאחד, כי כל בנאדם שמן ומקריח בסביבות גיל 30 שמצטלם עם משקפי שמש בפייסבוק אוטומטית נהיה חשוד".

עדי העביר שם אחד למשטרה, לטענתו מדובר באדם שדומה מאד לאדם בתמונה. "הקישור לאיש בתמונה נעשה דרך אחותו - היא הגיבה לפוסט וכתבה ש'יש מידע, נא להשאיר מספר טלפון'. עוד אנשים שלחו לי לינקים לפרופיל שלו. לפני שרצתי עם המידע למשטרה ביקשתי ממישהי שתשלח לו הודעה בפייסבוק. היא שלחה לו משהו בסגנון 'היי מה קורה מאיפה אתה?' והוא פשוט ענה לה, אז היא חסמה אותו".

"בפעם השנייה שבה הייתי במשטרה, בשישי בלילה - החוקר כבר ידע מי אני וכשנכנסתי לחדר שלו הוא אמר לי 'זה אתה מהפייסבוק? עשיתי לך שיתוף'. הוא ניסה ליצור קשר עם מי שחשבנו שהוא האיש מהתמונה והתקשר אליו הביתה, אבל אמא שלו ואחיו לא הסכימו לתת את מספר הטלפון שלו".

במשטרת תל אביב הקימו צוות חקירה מיוחד לטפל בתלונתו של כהן. החוקרים איתרו את החשוד בגניבת האייפון, תושב לוד בן 39. החשוד, לא אותו אחד אליו פנה כהן, הודה בחקירתו שהתמונה שנשלחה מהאפליקציה היא שלו, אך הכחיש שפרץ לאוטו וגנב את המכשיר והתכשיטים. מחר הוא יובא להארכת מעצר בפני שופט.

"אין כמעט יום שלא מוגשות תלונות על גניבת סמארטפונים"

נתפס במצלמה של האייפון (צילום: KateRiep_Godbye)
צולם כשניסה לפרוץ את קוד הנעילה | צילום: KateRiep_Godbye
מקרה נוסף פורסם בימים האחרונים. גם כאן נגנב אייפון, הפעם בחוף ירושלים, יחד עם כסף, תכשיטים וארנקים. כשניסה הגנב לפרוץ את קוד הנעילה, נשלחה התמונה לבעלים שהעלה את הסטטוס בתקווה לעלות על עקבותיו של המכשיר שכנראה כבר לא יחזור אליו.  

במשטרת מחוז תל אביב נותנים באחרונה עדיפות גדולה לטיפול בגניבות הסמארטפונים נוכח העלייה ניכרת בתחום זה. המשטרה הקימה צוותי חקירה מיוחדים לאתר את הגנבים ואת המכשירים. במקביל, בסופי שבוע, עשרות בלשים מסווים של משטרת מרחב ירקון מסתובבים באיזורי מוכי גניבות, כמו חופי הים בתל אביב, כדי לנסות ולתפוס את הגנבים על חם.

"יש עדיפות לטיפול בתופעה הזו", אומרים במשטרת מחוז תל אביב, "אנחנו מקצים לשם כך כוחות גדולים בעיקר במקומות המיועדים לפורענות. אין כמעט יום שלא מוגשות תלונות על גניבות של סמארטפונים ולכן החלטנו להעלות את זה לסדר היום מבחינה משטרתית".

בחצי השנה הראשונה נגנבו בישראל כ-5,000 מכשירים לעומת 3,100 בכל השנה שעברה. השנה המספר צפוי לחצות את ה-10,000 מכשירים וההערכה שבשנת 2013 המספר יגיע ל-20,000. הנתונים מצביעים על כך שרק כ-5 אחוזים מכלל המכשירים שנגנבו, אותרו על ידי משטרת ישראל.

>> לפני, אחרי ובמהלך: כך תגנו על הסמארטפון שלכם מפני גניבה