עם שנת הלימודים שמתחילה בעוד מספר ימים, יש הורים רבים שרוצים לצייד את הזאטוט, התלמיד הטרי או התיכוניסט בטלפון סלולרי. האם זה חייב להיות טלפון חכם? אפילו שהילד אולי לוחץ, ממש לא. להיפך – בגילאי הגן ובית הספר היסודי עוד אפשר לפתח וללמד הרגלים נכונים: להרגיל את הילד להשתמש בטלפון רק כשצריך, להפחית את החשיפה לקרינה ולמנוע התמכרות למשחקים וצריכה מופרזת של תכני רשת, על חשבון דברים אחרים.

אז איזה מכשיר כדאי לקנות לילד? הנה מספר המלצות מחולקות לפי גילאים.

רגע לפני, סקר חדש שנערך עבור mako, על ידי מכון המחקר פאנלס, בדק שימוש בטלפונים סלולריים בקרב ילדים ובני נוער. בסקר השתתפו 301 הורים לילדים בגילאי 5-17. לפי הממצאים של הסקר, רוב ההורים (43.9%) רכשו את הסלולרי הראשון לילדיהם כשאלה היו בכיתה ב'-ד', כלומר בני 8-10. עוד גילה הסקר כי הרוב (33.6%), רכשו לילדיהם טלפון סלולרי שהוא לא סמארטפון, ומיד אחרי, הורים שרכשו לילדיהם סמארטפון (32.6%) אך לא מהסוג הפופולרי (אייפון 4, אייפון 5, גלקסי S3, גלקסי S4). 

בואו לפייסבוק של נקסטר

בגזרת הסוגים של הסמארטפון שמחזיק הילד, אייפון 4 הוא השולט (14.3%), אחריו גלקסי אס 3 (11%), גלקסי אס 4 (3.7%), אייפון 5 (2.3%) ומכשיר סמארטפון ייעודי לילדים (2.7%). בקרב היוזמים לרכישה של הסלולרי עבור הילד הרוב היו ההורים (53.5%).  

מה דעתכם? ענו גם אתם לסקר.

 

ועכשיו להמלצות על המכשירים.

גן ובית הספר היסודי (עד כיתה ג'): טלפון פשוט

לגילאים הללו, טלפון חכם הוא לא בהכרח ברכה. את הילדים שעוד הולכים לגן חובה או בכיתות בית הספר הנמוכות א'-ג', אין למעשה סיבה לצייד בטלפון שמסוגל להריץ אפליקציות ומשחקים (מי שבכל זאת רוצה טלפון חכם לילד שלו, שיציץ בקטגוריה הבאה), וניתן להסתפק בטלפון פשוט, המחייג רק לרשימה של טלפונים מוגדרים מראש, כמו אמא, אבא ובית, ומיועד בעיקר לשיחות נכנסות.

בנובמבר האחרון, החל להימכר בארץ טלפון מותאם במיוחד לילדים בשם Mobee, שבנוי בדיוק כך – חיוג לארבעה מספרים קבועים מראש בלבד, לחצן חירום שמחייג לכל המספרים ברשימה ברצף עד קבלת מענה, ומאפשר אפילו להורים הדאגנים להתקשר למכשיר במצב מוניטור – ולהאזין לסביבתו של הילד. הוא נמכר באתר החברה ב-299 שקלים. 

רק לתקשר עם אמא ואבא. Mobee

 

יסודי גבוה וחטיבת הביניים (ד'-ח'): סמארטפון פשוט

ילדים קצת יותר גדולים, נגיד מגילאי 11 ואילך – כבר עשויים להיות יותר עקשנים ולעמוד על דעתם שהם רוצים סמארטפון. ועדיין, זה לא חייב להיות המכשיר המשוכלל ביותר שיש היום.

למי שרוצה להמשיך במגמה החינוכית, אפשר להסתפק עדיין בטלפון פשוט, כמובן לא מוגבל כבר כמו ה-Mobee, כמו הנוקיה C2 ואחרים. מי שרוצה כבר לצייד את הילד שלו בשלב זה בסמארטפון, יש מספר אפשרויות:

לסמסונג יש את הגלקסי יאנג, טלפון חכם פשוט מאוד, עם מסך של 3.2 אינץ' ואנדרואיד 4.1.2, שעולה 799 שקלים. ל-LG יש את ה-3L, שהוא מעט זול יותר (699 שקלים), עם סוללה חזקה יחסית של 2100 מיליאמפר וגם הוא באותו גודל מסך ועם אותה מערכת הפעלה. שניהם עסקאות טובות יחסית למחיר המומלץ שלהם לצרכן.

lg l3 (מימין) סוני אקספריה P

 

 

תיכון (ט'-יב'): לא הכי חכם

מכיתה ט' בערך ומעלה, כבר אין חוכמות – לא מדובר בילדים, והמתבגרים שלכם סביר להניח ירצו (או ידרשו) סמארטפון מלא. אבל שוב, גם דרישה לסמארטפון בעל יכולות מלאות לא חייבת להיענות בלרוץ ולקנות אייפון. הנה כמה אופציות של סמארטפונים מוצלחים וסבירים – עד 1,500 שקלים.

לסוני יש את ה-אקפריה P, שנמכר בחנות הקונספט של החברה בקניון איילון תמורת 1,399 שקלים, והוא נותן תמורה טובה מאוד לכסף עם מצלמת שמונה מגהפיקסל המבוססת על חיישן ה-EXMOR הידוע של החברה, 16 גיגהבייט אחסון פנימי, מסך ארבעה אינץ', מעבד כפול ליבה במהירות 1 גה"צ וגיגהבייט שלם של זיכרון.

אם אתם רוצים ללכת על האופציה של ווינדוס פון, על אף שהיא ענייה יותר באפליקציות, תוכלו למצוא כמה הפתעות עם חומרה טובה במחיר נמוך. ה-8X של HTC, שהוא בעל חומרה מעולה (מעבד קרייט כפול ליבות במהירות 1.5 גה"צ, גיגהבייט זיכרון ומסך p720 בגודל 4.3 אינץ'). בסקירה שלנו ל-8X בשעתו, אמנם קרענו את מערכת ההפעלה לגזרים, אבל מאז היא התבגרה והתבשלה ולא מעט באגים בה תוקנו. המחיר שלו הוא ביחס טוב למחיר – אפשר למצוא אותו ברשת החל מכ-1,300 שקלים.

גלקסי S3 מיני (מימין), נוקיה לומיה 520

 

מכשיר דומה לו בגזרת הווינדוס פון, ובשל לא פחות, הוא הנוקיה לומיה 520. החומרה שלו חלשה יותר – חצי גיגהבייט זיכרון ורק שמונה גיגהבייט אחסון (יש אפשרות להכניס כרטיס הרחבה), שנמכר ברשת החל מ-1,140 שקלים.

ואם כבר הגענו לרף העליון של הסקירה, אז נזכיר גם את הגלקסי S3 מיני, הוא הדגם המוקטן של טלפון הדגל הקודם של סמסונג. מסך של ארבעה אינץ', מעבד כפול ליבה ומצלמת חמישה מגהפיקסל, הופכים אותו לסמרטפון סביר בהחלט, אם כי קצת יקר – 1,500 שקלים מחיר מומלץ לצרכן. 

>> קרב הדגלים: איזה סמארטפון הוא הטוב בישראל?

לסקירות נוספות