קשה לקבוע איזו חברת סלולר הייתה ממש הראשונה שהציגה חידוש טכנולוגי או עיצובי במוצרים שלה. תמיד יכול להיות שאיזה יצרן עלום שמכר 100 יחידות היה הראשון, או שזו הייתה חברה שהציגה קונספט שלעולם לא הפך ליותר מאבטיפוס או שרטוט גרפי.

ובכל זאת, יש את כאלה שעושות, ויש כאלה שיודעות לשווק את הטלפונים, כאילו הן הביאו את הבשורה לעולם. יצאנו למסע בעקבות החידושים הטכנולוגיים שראינו במכשירים בשנים האחרונות וניסינו להיזכר היכן ראינו את התכונות הללו קודם לכן. 

נפטרים מהמסגרת

כבר משנת 2014 התחרו היצרניות מי מייצרת מכשיר עם כמה שיותר מסך ועם כמה שפחות שוליים. Sharp Aquos Crystal היה אחד המכשירים הראשונים שהציגו מכשיר עם עיצוב שמתח את תצוגת ה-5 אינצ'ים עד לקצה, עם יחס מסך-גוף של 78.5 אחוזים, נתון שהיה גבוה ביחס לתקופה.

סמארטפונים שיצאו לאחר מכן קבעו שיאים חדשים ומכשירי קונספט שהוצגו לאחרונה הגיעו ליחס מסך-גוף של 98%, אך נראה שסמסונג היא זו שגרמה למתחרה הגדולה, אפל, לחשוב כיצד לקחת חלק באופנת המסכים נטולי השוליים. בשנת 2017 השיקה סמסונג את גלקסי S8 שאחד מהחידושים העיצוביים שכלל הוא מסך נטול שוליים, זאת לאחר גרסאות ה-Edge שהשיקה קודם לכן. כחצי שנה לאחר מכן, הכריזה אפל על מכשיר העשור שלה ,iPhone X, שלראשונה הציג שינוי עיצובי ממשי וגם הוא עם מסך ללא שוליים - בערך.

מי אכל לי את המסך?

כדי להתמודד עם התצוגה הרחבה מבלי להגדיל את המכשיר יתר על המידה, ניסו היצרניות לחתוך חתיכה קטנה מהמסך ולמקם במקומה רכיבים שונים - מה שנקרא מגרעת או notch. חברת Essential עשתה זאת בזהירות ומיקמה שם את מצלמת הסלפי. חודש לאחר מכן, אפל עשתה זאת בגדול ובחלקה העליון של תצוגת ה-iPhone X היא בחרה למקם גם חיישנים שונים.

כשהיצרנית הגדולה והמוערכת מרשה לעצמה לשווק מכשיר עם מגרעת בתצוגה, רואות היצרניות האחרות כי טוב ומשיקות אחת אחרי השניה מכשירים עם מגרעות דומות. לפחות 13 מכשירים כאלה נמצאים היום בשוק, וביניהם וואווי P20,  LG-G7 ThinQ, אסוס ZenFone 5 ועוד.

חסרונו של כפתור הבית

במסגרת אותו אתגר מתמשך של היצרניות לפרוש את התצוגה כמה שיותר, חלקן הרהר באפשרות לבטל את כפתור הבית - אותו לחצן הממוקם מתחת למסך.

דרושה תעוזה רבה כדי לבטל את אחד הלחצנים שבהם אנו כל כך מורגלים. LG בחנה את האפשרות עוד מראשית ימי סדרת ה-G הפופולארית שלה, כשהעבירה את לחצן הבית הפופולארי לגבו של המכשיר. בגלקסי S8 שילבה סמסונג את לחצן הבית במסך, מתחת לתצוגה ואפל החליטה לוותר על הלחצן השימושי במכשיר ה-iPhone X.

ישנה חשיבות לעוצמת הלחיצה

מי שחשב שאין עוד מה לחדש במסך מגע, התעורר בוקר בהיר אחד בשנת 2015 ופגש מסכי מגע שלא רק חשים את המגע עצמו אלא גם את עוצמת הלחיצה. הראשונים שהטמיעו את התכונה החדשה היו מהנדסי חברת וואווי בדגם ה-Mate S. לחיצה בעוצמה בינונית על האייקונים שבמכשיר פתחה תפריט מיוחד באמצעותו היה ניתן לבצע פעולות שונות.

אפל ששילבה את התכונה הזאצת  בשעוניה קודם לכן, שילבה תכונה דומה גם בטלפונים שלה ובעוד שבוואווי קראו לזה 3D Touch. אפל קראה לה Force Touch והיא הופיעה במכשירים של אפל החל מ-iPhone 6S.

ובתחרות, כמו בתחרות, גם אנדרואיד ניסתה לאמץ תכונה דומה. אולי היא לא הוסיפה שיפור חומרתי במסכים, כזה שיודע לזהות את עוצמת הלחיצה, אך החל מ-Android 7.0 כל לחיצה ארוכה על אייקונים שעל המסך הראשי תגרום לפתיחת תפריט פעולות.

יש חשמל באוויר

כבר לפחות עשור משווקים ומתוכננים התקנים המסוגלים להיטען אלחוטית באמצעות משטח טעינה ייעודי (שהוא כן מחובר, בחוט, לחשמל), וכבר ב-2013 החלו להופיע טלפונים חכמים התומכים בתקן הטעינה האלחוטית Qi.

עברו כמה שנים טובות עד שאפל החליטה להטמיע את תקן הטעינה האלחוטית במכשיריה. היא עשתה זאת בשנה שעברה, עם השקת iPhone 8 ו-iPhone X שבהם הוטמעה הטכנולוגיה הנפוצה. במקרים רבים מחליטה אפל להשתמש בתקן הייחודי רק לה, אך נראה שבמקרה הזה רצתה החברה ליישר קו עם שאר החברות ולאפשר למכשיריה להיטען על כל משטח טעינה אלחוטית התומך בתקן הפופולרי.

חשבתם פעם באיזה צבע תאורת המבזק?

נסיון לצלם באור חלש גורם פעמים רבות לתוצאות צילום חשוכות. עבור כך הומצא המבזק, אך שימוש בו עלול לעיתים להרוס יותר מלהועיל.

בשנת 2013 הכריזה אפל על True Tone Flash , תאורת מבזק המסוגלת לפעול בכמה גוונים כדי שלא להרוס את הצבעים הטבעיים המצולמים בתמונות דיוקן שצולמו עם פלאש. החברות המתחרות ראו כי טוב וחלקן החליטו להטמיע את הטכנולוגיה גם במכשיריהן. וואווי, למשל, כוללת מבזק כזה בכמה מדגמיה האחרונים המשווקים כיום.

איך הסתפקתם עד היום במצלמה אחת?

זוכרים שעד לא מזמן התפארו המכשירים החכמים במצלמה אחת איכותית מאחורה ואחת פחות איכותית מקדימה? נראה שהיום אין מכשיר דגל נחשב מבלי שנמצא בגבו זוג מצלמות.

היכן החל הטרנד הזה? נראה שעוד בשנת 2011, אז הציגו לראשונה היצרניות LG ו HTC-מכשירים עם זוג מצלמות אחוריות בעלות עומק שדה שונה המעניק לתמונות. במהלך השנים הוצגו גם מכשירים עם זוג עדשות, כשאחת מהן רחבה ומסוגלת ללכוד יותר פרטים בתמונה, וגם זוג עדשות המצלמות במקביל ומעבדות את 2 התוצאות לתמונה איכותית יותר ומאפשרות להפעיל את אפקט ה"בוקה" (Bokeh).

אפל אימצה את המצלמה הכפולה רק ב-2016, אז היא הטמיעה ב iPhone 7 Plus יכולות זום 2X בזכות השילוב בין המצלמות. OnePlus 5 ו-Galaxy Note 8, הם מבין הבולטים שהעתיקו את התכונה החדשה ויתכן שנראה בקרוב עוד מכשירים שיאמצו את הזום האיכותי באמצעות זוג המצלמות.

מציאות רבודה

פרויקט "טנגו" של גוגל עורר עניין רב בשנים האחרונות, כשניסה להביא את חווית המציאות הרבודה (Augmented Reality) לכמה מכשירים התומכים בפרויקט. בשל היצע המכשירים המצומצם והיקר החל לדעוך הפרויקט והשנה הוא נסגר סופית

מה שלא הפריע לאפל לפתח פרויקט כזה משלה שהוצג יחד עם iPhone X באירוע ההכרזה של החברה. פרויקט המציאות הרבודה של אפל נקרא ARKit והוא מאפשר למפתחים ליצור אפליקציות הכוללות יכולות מציאות רבודה הצפויות לרוץ על מכשיריה העדכניים של החברה.

גוגל לא אמרה נואש וגם היא הכריזה על פרויקט מציאות רבודה חדש ARCore שמו ועתה הוא אמור לתמוך בהיצע רחב של מכשירים שכבר בשוק.