כתבה זו התפרסמה במקור באתר gadgetim.co.il


אין תמונה
השלישייה המסוקרת
עם השקתה של תכנית ניידות המספרים - החליטו אנשי עסקים רבים, שהיו כבולים עד כה למפעילה שלהם, שהגיע הזמן לבדוק את האלטרנטיבות. עד כאן הכל טוב ויפה: אך איך בוחרים איזה טלפון חכם לקנות? לקחנו לבדיקה מעמיקה את שלושת מכשירי הדגל בתחום הטלפונים המשולבים - את ה-Q9 בסלקום, ה-BlackJack באורנג' וה-Treo 700 בפלאפון. שני הראשונים, אגב, משווקים גם באורנג' וגם בסלקום - למקרה שממש תתעקשו. אז מה עדיף?

נוחות ועיצוב

אחת התכונות החשובות של מכשיר עסקי היא שהוא יראה כזה. עליו להשאיר רושם בקרב הסובבים כי לא מדובר בצעצוע עם מסך גדול ומקלדת, אלא אחד כזה המעיד על רצינותו של בעליו. נתחיל בבלק ג'ק, סמרטפון דקיק במיוחד, לא רחב, בעל מסך גדול וגם לא שוקל הרבה. לא ברור ממש איך סמסונג הצליחו להכניס כל כך הרבה פיצ'רים לטלפון כל כך דקיק. אומנם מקשי הטלפון אינם הגדולים מבין השלושה אך הם נוחים להקלדות קצרות. בעיה שקצת הפריעה לנו לשימוש היום-יומי היא חוסר האפשרות לזהות את מקשי הספרות בשמש חזקה / חושך מוחלט: הם לא מבודדים משאר המקשים, (מלבד צבע אפור כהה אין הבדל) כיתוב הספרה מאוד קטן ובקושי נראה - כך שזה מצריך התרגלות. קיימת גם גלגלת צד לגלילה נוחה בעמודי אינטרנט ומסמכים. בסופו של דבר, נהננו מאוד מתפעול הבלק ג'ק ומהעיצוב העסקי שמושך מבטים ברחוב ובבתי הקפה, אך התאכזבנו מעט ממקשי הספרות שכמעט ואינם נראים. המסך הגדול והאיכותי עושה את עבודתו נאמנה גם בשמש חזקה וניתן בלי בעיה להציג כל מסמך וורד או אופיס על גביו.

ונעבור ל Q9: אומנם הוא מציג גזרה דקיקה במיוחד אך רוחבו כמעט לא הגיוני להחזקה ביד. העיצוב של ה- Q9 גם הוא מאוד מרשים: הוא מציג גבולות מצופים פלסטיק שחור מבריק המעניק תחושה יוקרתית-משהו. המקשים גדולים ונוחים ואף מרגישים בציפוי הייחודי שלהם כמקשי מחשב נייד. המסך ב-Q של מוטורולה גדול יותר מזה הקיים בבלאקג'ק – מדובר במסך שנראה כאילו הוצא מתוך קיר ה-LCD בחנות האלקטרוניקה הקרובה. המסך פשוט גדול בצורה יוצאת דופן - כמעט קשה לתאר את זה במילים. פשוט חוויה. בנוסף על גודלו, איכותו פשוט יוצאת מהכלל: הוא מציג תמונות בחדות יוצאת דופן ואף מתדהר בחיישן תאורה המתאים את תאורת הטלפון לתאורת המקום. בשימוש יום יומי עם ה-Q9 קצת התאכזבנו, עקב היותו רחב בצורה בלתי רגילה, השימוש בו בתור סלולרי ליום יום הופך ממש לסיוט: תשכחו מלהחזיק אותו ליד האוזן, זה פשוט לא פרקטי ונראה כאילו אתם מחזיקים חתיכת פלסטיק שחורה וענקית צמוד צמוד לאוזן. לכן, האפשרות היחידה היא להשתמש באוזניית בלוטות' לביצוע שיחות בצורה נורמלית שלא תגרור תגובות מיוחדות. בנוסף, הוא גם מתנגד להיכנס לכל כיס וכנראה שתצטרכו לסחוב בשבילו מזוודה שלמה..

הבא אחריו הוא ה- TREO של פלאפון - בלי צל של ספק, המחשב-טלפון הגדול ביותר בחבורה: עוביו מסתכם בכ-30 מ"מ, מהקצה העליון בולטת אנטנה חיצונית מגושמת, משקל שמרגיש כמו משקולת תקנית בחדר כושר – בקיצור, כאילו הוצאתם את ה-TREO החדש של פלאפון היישר משנות ה-90. גודלם של מקשי מקלדת הQWERTY של החדש כגודל נמלה ממוצעת ולא בדיוק נחשבים לנוחים ביותר שנתקלנו בהם, בלשון המעטה. לאחר תקופת הסתגלות של כשעתיים למדנו מחדש כיצד להקליד בנוחות בTreo והתחלנו להרגיש בבית. מסך הטלפון הוא הגדול ביותר בחבורה והוא היחידי בהשוואה עם מסך מגע לכן גודלו הענק. תשכחו מכל מה שלמדתם על נוחות תפעול, מסך מגע זה הכי in היום – פשוט תוציאו את עט הסטילוס מאחורי המכשיר ותתחילו לנווט בתפריטי הטלפון בעזרת מגע בלבד. אך אל תחששו, ניתן גם לתפעל את הטלפון ביד אחת בלבד (קצת קשה בגלל המשקל אך מתרגלים) בעזרת מקשי הטלפון המובנים. אם את הQ9 לא הצלחנו לקחת אותו איתנו בנוחות עקב הרוחב שלו, לא שיערנו בפנטזיות הכי פרועות שלנו שנצליח לטחוב את הדבר המגושם הזה לתוך הכיס – וגם צדקנו, ה-TREO התעקש לקבל תיק משלו בכל יציאה מהבית.

 

תפעול וממשק

אין תמונה
טריאו. תקנו גם תיק.

ממשק ה-Blackjack נוח מאוד – מדובר במערכת הפעלה Windows mobile 5.0 של מיקרוסופט. ניווט בתפריטים מתבצע באמצעות כפתורי השליטה האמצעיים וגם באמצעות גלגלת הניווט הנמצאת בצד ימין. למרות הנוחות שבמערכת החדשה, המעבד החלש יחסית אכזב אותנו ונתקלנו פעמים רבות באיטיות בעת בחירה ביישום כלשהו. לדוגמה בעת הפעלת תמונה תצטרכו לחכות כ-6 שניות עד שיישום התמונות המיוחד של סמסונג יפתח ואז תוכלו להציג את התמונה ולערוך אותה.

ה-Q9 של מוטורולה לעומת זאת מצויד במעבד חזק ובמערכת הפעלה הכי חדשה מבין החבורה: Windows Mobile 6.0 – בעלת האפשרויות המגוונות ביותר. המעבד של המוטורולה על הנייר הכי חזק וכך גם בתפעול: תגובה מהירה במיוחד לכל לחיצה, אפשרות הפעלה של מספר יישומים ברקע ללא תקיעות ועוד.

אחרון והמאכזב ביותר היה ה-Treo של פלאפון: מדובר במעבד האיטי ביותר מבין החבורה ולמען האמת, לעתים נראה כי זה המעבד האיטי ביותר שיוצר אי פעם: הפעלה של כל יישום לוקחת מספר שניות מותחות-עצבים, מעבר דף אינטרנט לוקחת בממוצע כ-5 שניות וזה רק אם הטלפון לא מחליט להיתקע. הפעלה של מספר יישומים במקביל אומנם אפשרית על הניר, אך אם תרצו לעשות זאת תיתקלו במחסום האיטיות שלא יאפשר לכם להפעיל את התוכנות המבוקשות ויגרור פתיחה של מכסה הסוללה ולחיצה על כפתור ה-Restart כדי להפעיל את המכשיר מחדש.

 

המשרד הנייד

הבלק ג'ק הוא המחשב-טלפון היחידי שצויד ב-Wi-Fi מובנה. לא יאמן - בתקופה שבה כל בית קפה שמכבד את עצמו מציע רשת אלחוטית, רק אחד מתוך שלושה משולבים מהבדיקה שערכנו, כולל Wi-Fi מובנה. בעזרת התמיכה ברשת האלחוטית תוכלו להתחבר לרשת אלחוטית בסמוך אליכם ולשלוח / לקבל אימיילים וגם להתחבר לFring כדי לבצע שיחות על גבי רשת האינטרנט ללא תשלום לספקית. לא נתקלנו בכל בעיה בעת החיבור לשרת אקסנג'יג או לחיבור POP3 רגיל. בנוסף לתמיכה בחיבור לרשת אלחוטית הוא מצויד גם HSDPA, בלוטות' 2.0, USB מהיר וRSS למידע מהיר. למרות היותו מכשיר עסקי מרשים, לא קיימת אף תוכנת כתיבת מסמכים בטלפון, לכן אם חשקה נפשכם בכתיבת מסמכי וורד וכו', תצטרכו לבצע חיפוש ברשת אחר תוכנה שכזאת. ה-Blackjack מצויד בלבד בתוכנת Picsel Viewer שמאפשרת לפתוח קבצי Office לסוגיהם: Word, Power Point וגם מצגות. התוכנה עושה את עבודתה בצורה חלקה אך לוקח מספר רב של שניות לכל קובץ להיפתח. בהחלט הבלאקג'ק שיחק אותה בתחום העסקי, הרי שזהו מטרתו העיקרית. ה-Blackjack מצויד במצלמת 1.3 מגה פיקסל פשוטה המנפיקה איכות צילום סבירה שתספק אותכם לצילומי MMS חטופים בלבד.

Motorola Q9 - המעבד החזק והמהיר ביותר מה-TREO של פלאפון ציפינו לקצת יותר: אומנם הצלחנו להתחבר לשרת האימיילים שלנו ולמשוך אימיילים בלי בעיה, אומנם המסך מגע הקל עלינו את התפעול בתפריטי הטלפון, אומנם ניתן לגלוש במהירויות ממש גבוהות על גבי רשת ה-EVDO של חברת פלאפון, אך זה פשוט לא היה זה: העיצוב אומנם מרשים אך מיושן מידי והוא מאובזר באנטנה שנראית כאילו יצא היישר מסלולארי של שנות ה-90, גודלו כגודל ווקי – טוקי ממוצע, משקלו יכול להוריד כמה מכנסיים למטה, המעבד האיטי שלו פשוט לא פגע ונמאסנו לנו ללחוץ על כפתור ה-Reset האחורי של הכבד. אם תרצו, תוכלו להסתדר עם המעבד של הטריאו, אבל פשוט לפעמים, הוא הצליח לעצבן גם אנשים סבלניים כמונו. מלבד זאת, ניתן להשתמש בקישוריות הבלוטות' כדי להעביר קבצים. וכן, ניחשתם נכון, הוא לא מצויד ב- Wi-Fi אלא בערכה מגיע כרטיס SD Wi-Fi שבעת הכנסתו לתוך שקע ניתן להתחבר לרשת אלחוטית באזור. אומנם נקודת אור, אבל לא תמיד זוכרים לקחת איתכם את הכרטיס. עוד דבר חיובי שמצאנו הוא אפשרות לקריאת וכתיבת מסמכים – היחידי מהחבורה שמאפשר את אופציית כתיבת המסמכים היישר מהקופסא. מהמצלמה של ה-TREO קצת התפלאנו, לא ברור באיזה חיישן ציידו אותה, אבל כל תמונה שניסינו לצלם, ולא משנה באיזה סביבה, תמיד זה נראה כאילו קיימים 16 צבעים בלבד על גבי התמונה. מאכזב משהו.

אין תמונה
מעבד חלש יחסית. סמסונג

ה-Q של סלקום מציע אף הוא תכונות עסקיות מגוונות: מסך גדול ביותר, רזולוציה גבוהה, תמיכה בקריאת מסמכי אופיס ועוד. כמו בבלאקג'ק גם הQ החדש מציע חיבור לרשת HSDPA, בלוטות' 2.0 ו-USB 2, אך לא תמצאו חיבור לרשת אלחוטית (Wi-Fi) כמו בבלאקג'ק, מאכזב במיוחד בעקבות זאת שכיום אין סמארטפון מתקדם שאינו תומך בחיבור לרשת Wi-Fi. אם תרצו לקרוא RSS בקלילות כמו שהתאפשר לנו ללא בעיה בבלאקג'ק, לא תוכלו, אלא אם כן תתקינו תוכנת RSS. חיבור לשרת הPOP שבדקנו היה קליל ומהיר, וניתן להגדיר שעות סנכרון ועוד.. בנוסף, חווית אינטרנט מושלמת, הוא מצויד גם בדפדפן אופרה איכותי שממקסם את חווית הגלישה בעשרות אחוזים לעומת דפדפן האקספלורר הבסיסי. כמו בבלאקג'ק גם כן לא מצאנו תוכנת מסמכים לכתיבת מסמכים אלא רק לקריאתם. מוזר משהו. יתרונו הגדול ביותר של ה-Q הוא המעבד שבו הוא מצוייד. המעבד החזק ביותר מבין השלושה. המצלמה ב-Q החדש היא הטובה ביותר מבין השלושה: מצלמת 2.0 מגה פיקסל, עם מבזק חזק במיוחד, המנפיק תמונות באיכות גבוהה במיוחד וה-Viewfinder נראה חד יותר אפילו מהמציאות.

לסיכום

סה"כ שלושת המכשירים טובים: אם זה העיצוב המדהים והפרקטי של הבלק ג'ק, אם זה המעבד המהיר והמסך הגדול ב-Q ואם במסך המגע נוח והאינטרנט המהיר של הטריאו. אך כולן יפות, כולן חכמות, אבל רק אחת זוכה: הבלק ג'ק של סמסונג לוקח את התחרות מבין השלושה ובפער לא גדול מאחוריו ניצב ה-Q של מוטורולה ולאחריהם, בפער די גדול, ה-TREO של פלאפון. החדש של סמסונג כבש את ליבנו בעזרת עיצוב נוח, דק, קטן ויעיל. בנוסף, הוא צויד גם בWi-Fi מובנה, דבר שהוסיף רבות להנאה המופקת מהטלפון החדש של סמסונג. ה- Q אומנם לא מפגר במרחק רב מBlackjack אלא ניצב ממש כמה נק' אחריו.