דומה שאין צרת עולם ראשון נוראית יותר מסמארטפון שנגמרה לו הסוללה. אפילו סרטי אימה הכניסו לתוכם את האלמנט המחריד בו הקורבן מתהלך לו ברחוב חשוך ומגלה שאין לו איך להזעיק עזרה כי הוא יצא מהבית עם 2%. לפעמים באמת מדובר פשוט בטלפון שנותק מהמטען בבוקר, היה בשימוש אינטנסיבי כל היום ונגמר לו המיץ בדיוק כשהגענו לטירה המפחידה ההיא שבקצה הגבעה המיוערת. אבל לפעמים זו בכלל הסוללה, שעשתה את שלה והגיע הזמן להחליף אותה.

אז מתי צריך להחליף סוללה?

במשך זמן רב התלבטנו את מי לשאול וחיפשנו אנשי מקצוע נטולי אינטרסים. בסופו של דבר, לאור ניסיון אישי מצויין של כמה מחברי המערכת, החלטנו לפנות למעבדת הסלולר iShop בתל אביב.

"בטלפונים החכמים היום משתמשים בסוללות ליתיום שהן סוללות שנחלשות עם הזמן", מסביר יוסי יעקב ממעבדת הסלולר iShop. "אם הגענו למצב שהסוללה נגמרת מהר מאוד, שצריך לטעון אותה פעמיים-שלוש ביום, אז אומר שהיא לא תקינה וצריך להחליף אותה."

איך אפשר לדעת שבריאות הסוללה נפגעה?

אם יש לכם אייפון, ניתן להיכנס להגדרות ולראות מה הקיבולת של הסוללה ביחס לסוללה חדשה. המידע נמצא בתפריט הגדרות > סוללה > בריאות הסוללה. "אם קיבולת הסוללה ירדה לפחות מ-85%, כדאי לכם לשקול להחליף אותה", מסביר יעקב.

בריאות הסוללה באייפון (צילום: NEXTER)
בריאות הסוללה באייפון | צילום: NEXTER

באנדרואיד אין פונקציה כזו, וניתן לשער שהסוללה לא מתפקדת כמו שצריך אם היא נגמרת מהר מאוד או שהמכשיר נכבה פתאומיות. "אם הסוללה התנפחה, כדאי להחליף אותה מהר ככל האפשר – כי אז היא עלולה להתפוצץ", מוסיף יעקב. "זה קורה כתוצאה מטעינת יתר של המכשיר".

כמה עולה להחליף סוללה?

אם יש לכם אייפון, תוכלו למצוא מעבדות רבות שיחליפו לכם את הסוללה עבור כמה מאות שקלים; המחירון עבור סוללה מקורית מתחיל בכ-250 שקלים וצפונה עבור מכשירי אייפון X, ועולה ככל שהדגם חדש יותר. אם המכשיר שלכם עדיין תחת אחריות, כדאי לכם לפנות לחנות שממנה רכשתם אותו ולבדוק האם החלפת הסוללה כלולה בהסכם. אם תוקף האחריות פג, ניתן לפנות גם למעבדות עצמאיות. חשוב לוודא שהסוללה שאתם מקבלים אכן מקורית על מנת שלא לפגוע במכשיר, ושאתם זכאים לאחריות גם על התיקון עצמו.

החלפת סוללה במכשירים מבית סמסונג ושיאומי בדרך כלל זולה יותר, אך גם כאן חשוב לוודא שאתם מקבלים סוללה מקורית ושאתם זכאים לאחריות על התיקון.

איך אפשר להימנע ככל האפשר מהחלפת סוללה?  

אורך חיים של סוללה יכול להגיע גם לשלוש שנים. כדי שהסוללה שלכם תגיע לגיל המופלג הזה, ישנם כמה טיפים שניתן לנסות.

  1. מומחים רבים מציינים שמומלץ לשמור על הסוללה בין 20 אחוזים ל-80 אחוזים. 
  2. אחת לתקופה, כדאי לבצע ריקון מוחלט של הסוללה ל-0% ולטעון אותה בחזרה ל-100% בלי הפרעות.
  3. הימנעו משימוש במכשיר בזמן הטעינה. אנחנו יודעים שזה מבאס, אבל זה ייתן לכם הזדמנות להתנקות קצת מהמכשיר שלכם.
  4. הימנעו מטעינה ממושכת של המכשיר או מטעינה של המכשיר כשאחוזי הסוללה גבוהים.
  5. נתקו את המכשיר מהחשמל כשהוא מגיע ל-100%.