גניבה של מכשיר סלולרי אינה שקולה לעבירת רכוש רגילה ולכן יש להחמיר בענישה - כך קבעו השבוע בהחלטה מעניינת שלושה שופטים של בית המשפט העליון.

השופט יצחק עמית, שכתב את פסק הדין שאליו הצטרפו השופטים אורי שהם וענת ברון, ציין כי " חטיפת טלפונים סלולרים מידיהם של אזרחים תמימים הפכה ל'מכת מדינה'...גניבה ושוד של טלפון סלולרי אינם כגניבה ושוד של כסף או של חפץ אחר. הסמארטפון הפך זה מכבר לידידו הטוב של האדם.

גניבת סמארטפון במרפאה (צילום:  Photo by Flash90)
למצולם אין קשר לכתבה | צילום: Photo by Flash90

"דומה כי לא תהא זו הפרזה לומר כי בטלפון הסלולרי טמון סיפור חייו של האדם, באשר אצורים בתוכו רגעים וזיכרונות משמעותיים מחייו של אדם, לצד מידע ופרטים חיוניים לתפקודו היומיומי - תמונות של עצמו ושל יקיריו, כתובות ומספרי טלפון של קרובים ומכרים, יומן, פתקי תזכורות ולוח שנה ועוד. לא כל אדם מגבה את תוכן המכשיר ב'ענן' ושחזור הפרטים לעיתים אינו אפשרי ולעיתים כרוך במשאבי זמן וממון".

במקרה המדובר היה מעורב אדם בחמישה מעשי שוד, שבוצעו על פני שלושה ימים, של טלפונים סלולריים מקטינים בני 14-15. המעשים בוצעו כשהוא נוהג ברכב ושותפו חוטף את המכשירים מהקורבנות. באחת הפעמים גם נחבל אחד הקורבנות הקטינים מדלת הרכב.

הוא הורשע על פי הודאתו בארבע עבירות של שוד בנסיבות מחמירות ובעבירות של קשירת קשר לביצוע עוון ופשע ונגזרו עליו 3 שנות מאסר, שנה מאסר על תנאי ופיצוי של 1,000 שקל לקטין שנחבל. על גזר הדין הוא ערער לעליון.

בלב הערעור הייתה הטענה שהשותף נידון ל-40 חודשי מאסר בזמן שהוא הורשע גם בעבירות נוספות, היה כבר בעל עבר פלילי ואף היה תלוי נגדו מאסר על תנאי.

עמית אמר בין השאר כי "עקרון אחידות הענישה אינו נוסחה מתמטית ואינו יכול להוביל להעתקה מכאנית ומאולצת של עונשים או של שיקולי ענישה מנאשם אחד למשנהו" וציין כי העונש במקרה הזה היה ראוי.

"בין אם הדבר רצוי ובין אם לאו, לא ניתן להתכחש למעמד שתפס הסמארטפון בחיי חלקים נכבדים בציבור. כאמור, הסמארטפון משמש גם כמחשב, גם כמצלמה, גם כטלפון ועוד פונקציות רבות, בגינם נתפס המכשיר בעיני רבים ל'צינור' אל העולם שבחוץ, ואף לפלטפורמה באמצעותה אנשים מנהלים מערכות יחסים חברתיות. מכאן הקשר העמוק, לעתים עד כדי תלות, בין בעל המכשיר לסמארטפון שלו. לא ייפלא כי מחקרים עדכניים מלמדים כי חלקים ניכרים באוכלוסייה סובלים מרמות משתנות של חרדה מאובדן המגע עם הטלפון הסלולרי, מהפחד שלא להיות זמין.... יש להכיר בכך שאובדן טלפון סלולארי, על אחת כמה וכמה גניבה של טלפון סלולרי, עשויה לגרום לקורבן תופעות של אי-שקט ודחק"

עמית המשיך והרחיב על המשמעות שהוא רואה באובדן מכשיר הסלולרי: "נוסף על אובדן הנגישות והחרדה המתלווה לכך, גניבת טלפון סלולרי מהווה גם חדירה למתחם פרטי ביותר של האדם. הסמארטפון הוא מעין כספת ניידת המכילה תמונות, לעיתים תמונות רגישות, התכתבויות אישיות ומידע פרטי, ולעיתים אף סודי, אשר מעצימים את החרדה מן הגניבה. מרבית המכשירים הסלולריים הנמכרים כיום הנם 'מכשירים חכמים', שמהווים לרוב גם שער כניסה לשלל נכסיו הדיגיטליים של האדם – חשבון דואר אלקטרוני, חשבון פייסבוק ורשתות חברתיות נוספות, אפליקציות עם גישה לחשבון הבנק וכיוצא באלה. די בידיעה כי הגניבה עלולה להביא גם לסחיטה או להפצת מידע ותוכן אישי ורגיש, כדי להעצים את החרדה ואת תחושת אובדן השליטה של קורבן הגניבה".

פורסם במקור ב-Themarker

עוד ב-Themarker:
אמזון הורגת את תעשיית אחסון האתרים המקומית
אישומים נוספים בפרשת רונאל פישר