שביתה רשתית (צילום: ויקיפדיה לוגו)
השקר התגלגל. ויקיפדיה | צילום: ויקיפדיה לוגו

סטודנט אירי אחד בן 22 הצליח לחשוף בקלות את חוסר מקצועיותם של כמה עיתונאים וכלי תקשורת בכירים ומוכרים. איך? הוא טמן להם מלכודת בויקיפדיה.

שיין פיצג'רלד, סטודנט לסוציולוגיה וכלכלה באוניברסיטת דבלין באירלנד, רצה לחשוף את מה שכולם מדברים עליו: יש עיתונאים שבמקום לבדוק עובדות, פשוט מעתיקים אותן מהאנציקלופדיה המקוונת אותה כותבים גולשים.

וכך עבד התרגיל: בסוף חודש מרס, ביום שבו מת המלחין הצרפתי מוריס ג'אר, הוא שתל בערך על שמו ציטוט של המלחין לכאורה. "ניתן להגיד שחיי עצמם היו פסקול אחד מתמשך", נכתב בערך הוויקיפדי. "מוסיקה הייתה חיי, מוסיקה הביאה אותי לעולם, ואני אזכר באמצעות המוזיקה הרבה אחרי שאעזוב את חיי. כשאמות יהיה ולס סופי שינגן בראשי, אותו רק אני אוכל לשמוע".

המשפט פורסם באנציקלופדיה המקוונת זמן קצר לאחר מותו של המלחין, ומיד לאחר מכן צוטט בידיעות על מותו שפורסמו בעיתון "הגארדיאן", ה"לונדון אינדפנדנט", מגזין המוזיקה האינטרנטי של ה-BBC וגם בעיתונים הודים ואוסטרלים.

"רציתי להראות כיצד האינטרנט הפך למקור מידע"

אבל את המילים האלה לא כתב המלחין זוכה האוסקר, אלא פיצג'רלד הצעיר. זאת כחלק מממחקר שהוא עורך על הגלובליזציה והשפעתה, כפי שסיפר לעיתון "אייריש טיימס". לטענתו, הוא רצה להראות כיצד עיתונאים משתמשים באינטרנט כמקור מידע ראשוני וכיצד אנשים מקושרים לעולם בעיקר דרך האינטרנט. הוא בחר את ויקיפדיה מפני שזהו כלי שעיתונאים רבים משתמשים בו וכל אחד יכול לערוך בו כל ערך.

פיצג'רלד פרסם את הציטוט בלילה שבו מת ג'אר. "ראיתי את זה בחדשות וחשבתי שאם אני עומד לעשות משהו, כדאי לעשות את זה מהר", הסביר. "ידעתי שעיתונאים לא יסתכלו על זה עד הבוקר".

ה"גארדיאן" פרסם מאמר על הציטוט

לציטוט לא היה מקור מוסמך ממנו נלקח, ולכן הוא הורד מהאתר דקות לאחר שהועלה. אבל פיצג'רלד לא ויתר, והחזיר את המשפט השקרי מספר פעמים לאתר עד שלבסוף הוא היה באוויר יותר מ-24 שעות.

"לא ציפיתי שזה ירחיק לכת כל כך", סיפר פיצג'רלד. התעלול לא התגלה לאיש במשך מספר שבועות, עד שהסטודנט שיגר מייל לעיתונים והתוודה על המעשה. ה"גארדיאן" פרסם לאחר מכן התנצלות וגם מאמר שנכתב על הציטוט השקרי.