בכתבה הקודמת הצגנו שתי אפשרויות העומדות בפני מי שמעוניין לשמר את המידע הדיגיטלי שלו. האפשרות הראשונה היא Time Machine המגיעה כחלק ממערכת ההפעלה OSX 10.5 של אפל. התוכנה השנייה היא smartbackup, תוכנה זולה בעלת יכולות מתקדמות. הפעם נסקור שתי תוכנות נוספות, חזקות יותר אשר הדגש העיקרי בהן הוא יציאת העתק מושלם של הכונן הקשיח שלכם, העתק ממנו ניתן לאתחל את המערכת.

למה צריך העתק מושלם של המערכת?

לרוב כאשר מבצעים גיבוי של חומרים מתרכזים בקבצים כמו תמונות, סרטים, קבצי טקסט, מצגות וכדומה. מעט מאוד אנשים טורחים לגבות את כל המערכת ומעט מאוד תוכנות מאפשרות זאת. גיבוי מלא של המערכת דורש תוכנה חכמה שיודעת לאתר ולהעתיק קבצים חבויים וקבצים שלרוב אין אליהם גישה. הייתרון הבולט ביותר של יצירת גיבוי מושלם הוא שבמידה והמערכת שלכם קורסת בגלל כונן קשיח תקול, אתם יכולים לחבר את הכונן החיצוני עליו נמצא הגיבוי ולאתחל את המערכת מיד ולהתחיל ולהמשיך לעבוד מהנקודה האחרונה של הגיבוי.

הדבר הנכון ביותר לעשות, כדי להימנע מאיבוד של עבודה יקרה או קבצים עם תמונות חשובות של המשפחה, הוא ליצור גיבוי מלא של המערכת ובנוסף לגבות את הקבצים עליהם אתם עובדים אותם אתם מעדכנים במקום נוסף. בצורה הזו, ניתן לעשות גיבוי מלא אחת לשבוע ואת הקבצים שאתם מעדכנים ומייצרים במהלך השבוע לגבות מידי יום לכונן חיצוני או לשרת רחוק. במידה של כשל הכונן אתם מחברים את הכונן החיצוני עם הגיבוי, מעבירים אליו את החומרים אותם עדכנתם בימים שעברו מאז הגיבוי ואתם מוכנים לחזור לעבודה. בכתבה הבאה נלמד על פתרונות מקוונים לגיבוי יומיומי שכזה.

חשוב לזכור שעל מנת לאתחל את המערכת מכונן חיצוני על המק יש להשתמש בכונן קשיח התומך בפרוטוקול התקשורת Firewire במהירות 400 או 800.

אין תמונה
Personal Backup

Personal Backup

חברת Intego מייצרת מספר תוכנות שמטרתן להגן לאבטח ולשמור על המשתמש ועל המחשב שלו. באתר החברה תמצאו אנטי וירוס (זאת למרות שנכון לרגע זה אין וירוסים שפועלים על המק), מערכת לסינון אימיילים, Firewall, סינון אתרים להגנה על ילדים ואת כל זה היא יודעת לעשות למק עצמו ולמערכת החלונות, במידה וקיימת אחת על המק שלכם. לבסוף יש גם את personal backup, מערכת הגיבוי המתקדמת ביותר בה נתקלתי עד היום.

לתוכנה ממשק פשוט המאפשר ליצור עשרות עבודות גיבוי עם אפשרויות מתקדמות כגון גיבוי לפי לוח זמנים קבוע, גיבוי לשרתים חיצוניים, סנכרון מחשבים וכמובן יצירת העתק מלא של המערכת.

הגיבוי הרגיל של התוכנה מאפשר לכם לבחור קבצים וספריות, לבחור יעד לגיבוי ובלחיצת כפתור כל הקבצים יועתקו. התוכנה יודעת ליצור ארכיון כך שאם שיניתם קובץ הוא לא ידרוס את הגרסה שבגיבוי אלא ייצור ארכיון שם הוא יסתיר את הגרסאות הישנות. אבדתם משהו חשוב בקובץ הנוכחי? מוציאים מהארכיון את הקובץ הקודם ושולפים את המידע.

הסנכרון שהתוכנה מציעה מאפשר לכם לבחור ספריות וקבצים שיסונכרנו בין מחשבים. אם יש לכם נייד ונייח זו דרך בטוחה לדעת שכל המידע שלכם מסונכרן תמיד - בסיסי הנתונים של הכתובות ולוח הפגישות, קבצים עליהם אתם עובדים דרך קבע, אימיילים ועוד.

אם תבחרו ליצור גיבוי מלא כל מה שתצטרכו לעשות הוא לבחור את הכונן אותו אתם רוצים לגבות ואת הכונן שיהיה היעד וללחוץ על כפתור. זה הכל. שום הגדרות, שום דרישות מיוחדות. מה שנחמד הוא שהגיבוי המלא מאפשר לכם גם לקחת DVD עם תוכנות (כמו מערכת ההפעלה שלכם או עותק של photoshop שרכשתם) ולשמור אותם על כונן קשיח באופן מלא. בצורה הזו אם הדיסק נשרט או נפגע יש לכם עדיין העתקים מוכנים לעבודה של הכונן הקשיח.

היתרון של Personal Backup על פני תוכנות אחרות היא בקלות השימוש, במהירות העבודה וביכולת לבנות עבודת גיבוי מותאמת אישית עם לוח זמנים קבוע, אפשרות לתקן הרשאות על כונן המטרה ואף לזהות בעיות אפשרויות בכונן החיצוני ולהתריע על מנת שתוכלו להימנע מגיבוי אל כונן פגום.

מחיר התענוג הוא רק 50 ודולר ותוכלו לגבות קבצים אל כוננים חיצוניים, דיסקים, DVD, כונני רשת, איפודים, idisk ועוד.

אין תמונה
Carbon Copy Cloner

Copy Carbon Cloner

התוכנה השנייה לגיבוי מלא עליה אמליץ היא תוכנה המכונה CCC או Copy Carbon Cloner. התוכנה מתרכזת ביצירת גיבויים מלאים של הכונן שלכם אל כונן חיצוני או אל מק אחר דרך הרשת. אין לה אפשרויות משוכללות אך יחד עם זאת מדובר בתוכנה מאוד חזקה עם צוות פיתוח של איש אחד שפועל על תרומות בלבד ומצליח ליצור מוצב שמתחרה במוצרים מסחריים אחרים ואלפי משתמשים ברחבי העולם סומכים על המוצר שלו בלבד.

ממשק התוכנה כולל שתי חלונות בהם ניתן לבחור את המקור והיעד לגיבוי, לסנכרון או לגיבוי המלא. הייתרון הבולט של CCC היא שהתוכנה יודעת לזהות מתי מחברים את הכונן החיצוני אליו נעשה הגיבוי וברגע שזה קורה היא מתחילה בעבודה מייד מבלי שיהיה צורך לזכור ולהפעיל אותה, זאת בנוסף ליכולת לקבוע גיבויים על פי תאריכים ושעות קבועות.

תוכנת גיבוי טובה צריכה לענות לצרכים שלכם. מעבר לתוכנות שציינו בשתי הכתבות האחרונות יש עוד אחרות שוודאי יכולות להתאים לאנשים מסוימים. הן שונות ביכולות ובממשק שלהן אך לרוב ניתן להוריד תוכנה לניסיון וכמובן שמי שלא רוצה לשלם כלל - יש לו את האפשרות המצוינת של CCC.

הדבר החשוב ביותר הוא לזכור שגם אם עושים גיבוי מערכת מלא יש לשמור את החומרים החשובים ביותר לפחות במקום אחד נוסף ועדיף בשרתים הנמצאים במקומות אחרים. אם שריפה חס וחלילה תפרוץ בבית המחשב, הכונן החיצוני והדיסקים יעלו באש כולם יחד לא משנה כמה פעמים זכרתם לעדכן.