הגלישה ברשת נעשית דרך תוכנה המכונה דפדפן. זו אולי העובדה הידועה ביותר בתחום הגלישה באינטרנט. עובדה נוספת – רבים מהגולשים עושים זאת בעזרת הדפדפן של מיקרוסופט, אינטרנט אקספלורר. עבור האנשים האלו הרעיון של תאימות אתרים הוא זר ומוזר. עבורם כניסה לכל אתר בארץ עובדת. בנקים, אתרי עיריות, אתרי ממשלה, שדות התעופה. פשוט נכנסים והכול נראה מצוין.

אין תמונה
אקספלורר לא טוב כמו דפדפנים אחרים - אבל לפחות אפשר להגיע איתו לכל האתרים

אז מה הבעיה? הבעיה היא שהדפדפן של מיקרוסופט סובל מבעיות של אבטחה. זה אומר שכרטיסי אשראי שאתם מספקים דרכו יכולים להגיע לידיהם של אנשים זרים בקלות רבה יותר מאשר בדפדפנים אחרים. הדפדפן לא מהיר כמו פיירפוקס והחוויה שהוא מספק נמוכה משמעותית מזו שניתן לקבל בדפדפנים אחרים.

המתחרים

אם נציץ במתחרה הגדול ביותר של אקספלורר, פיירפוקס, נגלה שבאירופה הוא הפך להיות פופולרי כמעט כמו הדפדפן של מיקרוסופט. פיירפוקס מציג מנוע חזק יותר ומאובטח יותר מזה של אקספלורר. אתרים נראים בו טוב יותר, צבעים נראים נקיים ופונטים קריאים יותר. יש לדפדפן מאות תוספים שיכולים לשכלל את חווית הגלישה בו. בכל מובן הוא טוב יותר מהמוצר של מיקרוסופט למעט נקודה אחת – הוא לא מגיע יחד עם מערכת ההפעלה חלונות המותקנת היום כמעט על כל מחשב פי.סי רגיל.

אחרי פיירפוקס ניתן למצוא את הדפדפן של אפל – סאפארי – שעלה במרץ לעשרה אחוזים בנתח העולמי שלו. הדפדפן הזה ניחן במהירות גבוהה יותר ובגרסתו האחרונה הוא הדפדפן היחיד שקיבל ציון של מאה אחוז במבחן המכונה ACID 3 – מבחן הבוחן את התאימות של הדפדפנים תחת קריטריונים של קוד, ביצועים, אבטחה ועוד. בנוסף סאפארי 4 ידידותי יותר לאנשים בעלי קשיי ראייה ומשתמש במנוע גראפי המאפשר לאנשים שזקוקים לפונטים גדולים מאוד לקבל אותם מבלי להרוס את העיצוב הכלכלי של האתר.

שלוש סיבות לצורך בתאימות

אז הבנתם שיש עוד דפדפנים ועדיין אתם שואלים את עצמכם למי אכפת? לגיטימי. אחרי הכל אתם גולשים בארץ ועד היום לא קרה שום דבר רע שאתה יודעים עליו מהגלישה עם אקספלורר. למה צריך להתעסק עם תאימות אתרים? יש כמה סיבות וכולן שוות בערכן.

תאימות היא זכות אזרחית. לכל אדם במדינה יש את הזכות הבסיסית לקבל את אותם השירותים. אנחנו דורשים מהממשלה שלנו שבניינים יותאמו לבעלי מוגבלויות נכון? למשל שעיוורים יוכלו לדעת לאיזו קומה הם עולים בעזרת הוספה של כתב ברייל ללחצני המעליות או שתהיה גישה לבעלי כיסאות גלגלים. האינטרנט אינו שונה. אם אני בוחר לגלוש בדפדפן אחר שהוא בטוח יותר ומהיר יותר זכותי לקבל את אותה הגישה לאתר רשות שדות התעופה ולא לקבל הודעה שהאתר מותאם רק לאקספלורר.

תאימות מונעת מונופול. אם נמשיך בדוגמת אתר שדות התעופה, מה שהודעת השגיאה בעצם אומרת היא שהכניסה לאתר היא רק למי שמוכן לשלם כסף למיקרוסופט. כלומר חברה המספקת שירות לכלל אזרחי המדינה ותושבי חוץ דורשת מאדם הגולש לאתרה לקנות את מערכת ההפעלה של מיקרוסופט שכן הדפדפן עובד רק עם המערכת הזו. כל מי שלא מוכן לשלם לא יכול לגשת לאתרים האלו ולאתרים אחרים. מי שמרוויח מכך היא מיקרוסופט כמובן שהיא חברה מסחרית ובטח לא האזרח.

תאימות מונעת בעיות בעתיד. הבעיה השלישית ואולי החמורה מכל, במיוחד בשנים הקרובות, היא התאמה לגרסאות ישנות. ישנו חשד די גדול שאחרי גרסה 8 של הדפדפן שלה, מיקרוסופט הולכת לזנוח את המנוע הישן של אקספלורר והיא תעבור למנוע חדש יותר. שינוי המנוע העומד בלב הדפדפן יביא למצב שאת הודעת השגיאה שבאתר רשות שדות התעופה יקבלו גם משתמשי חלונות.

איזה אתרים עושים בעיות?

על פי דו“ח תאימות האתרים באינטרנט שנכתב עבור הממשלה בשנת 2006 יש לא מעט אתרים בארץ שאינם מותאמים לכלל הדפדפנים. מעבר על האתרים המוזכרים בדו“ח מראים שהמצב לא השתנה כמעט:

אתר שדות התעופה מאפשר לאנשים להציץ בעמוד הראשי, אבל רוב האתר מציג הודעת שגיאה.
הבעיה קיימת גם באתר של ארקיע.
אתר מנהל מקרקעי ישראל מודיע בנימוס שרוב היישומים שבו לא עובדים על דפדפנים אחרים מאקספלורר.
את הביטוח הלאומי שלכם לא תוכלו לשלם בדפדפן שאינו מבית מיקרוסופט.
האתר של בנק פועלים עבר שיפור משמעותי אך מידי פעם משנים משהו מאחורי הקלעים ועבודת הטלאים הזו גורמת לחלקים שונים להפסיק לעבוד בו – כמו למשל הטקסטים שמתהפכים בפירוט העסקאות בחשבון.
בנק לאומי עובד ברובו, אבל העיצוב נראה שבור וניהול החשבון לא מציג את כל הפרטים בצורה טובה.
האתר של חברת אורנג‘ לא מאפשר לגשת לשירותים המתקדמים – שליחת סמס, צפייה בתמונות ב-obox וכדומה למי שאינו משתמש בדפדפן אחר מזה של מיקרוסופט.
גם mako חוטא לתאימות. האתר עובד בכל הדפדפנים, אבל הוא משתמש בשירות של CastUp כדי לספק וידיאו לגולשים – ספק שירות שעובד רק מול אקספלורר.

אם תשלח אימייל לתמיכה של האתרים האלו תקבל כמעט תמיד את אותה התשובה. הנוסח הקבוע מבקש מהגולש להשתמש באינטרנט אקספלורר. במידה ומתעקשים התשובה הבאה היא שרוב הגולשים משתמשים באקספלורר, אבל החברה בוחנת את האפשרות לעבודה עם דפדפנים נוספים.

זה הזמן להפעיל לחץ

האיחוד האירופאי פועל ללא הרף לשיפור ועיגון תאימות האתרים הממשלתיים לציבור הרחב. בארה“ב רוב אתרי ספקי השירותים כבר עברו עדכון והם פועלים על פי התקנים. תשלומים, הנפקת רישיונות, אפילו העברת בעלות, כל אלו נעשים דרך הרשת. בארץ גם נוטים להעביר את מרבית השירותים לרשת, אבל אין הקפדה על הכתיבה התקנית. הסיבה להבדל נעוצה במודעות ובגישה של האזרחים לממשל ושל הממשל לאזרח. הלחץ הציבורי בחו“ל גדול הרבה יותר מאשר בארץ וברור למקבלי ההחלטות שהם לא יכולים לקחת כמובן מאליו את האזרחים.

גבר עצבני מצביע (צילום: perkmeup, Istock)
אנשי פיירפוקס וסאפארי, הצטרפו למאבק! זוהי זכותכם המלאה | צילום: perkmeup, Istock

חברים, הגיע הזמן להפוך כיסאות. אימיילים לאתרים הבעייתיים הם דרך אחת ליצור את הלחץ שבסופו של דבר יביא לשינוי ולתאימות המיוחלת. דרך אחרת היא שיחה ערה בעניין וכמובן שליחת אימיילים לממשל, במיוחד לאור החלטה שעברה ב-2007 על פיה יש לדאוג לכך שאתרים יכתבו בקוד תקני. זהו אינו חוק ואין שום דבר מחייב בהחלטה הזו אבל היא צעד אחד בכיוון הנכון.

כאשר הממשלה תסיים להפוך את האתרים שלה ולאחר מכן של השירותים הציבוריים לתקניים, יש לקוות שאתרים מסחריים יישרו קו ויבינו שבסופו של דבר תאימות אתרים תביא אליהם יותר לקוחות ויותר לקוחות זה יותר כסף. אם לא מוסר אזרחי, יש לקוות שלפחות הרווח הכלכלי יביא את השינוי.