אין תמונה
אם גם אתם מרגישים שנמאס לכם, לחצו על אחד הלינקים המופיעים בכתבה

פייסבוק היא הרשת החברתית המובילה בעולם, בכך אין ספק. מליוני בני אדם משתמשים בה כדי לספק צרכים חברתיים מולדים. אבל אין טוב בלי רע ולפייסבוק יש חסרונות - ולא מעט. כפלטפורמה למפגש בין אנשים, פייסבוק שינתה לנו הרגלים והשכיחה מאיתנו כמה אינסטינקטים חייתיים שנועדו לעזור לנו להגן על עצמנו. התרגלנו לשתף, הפכנו את החיים הפרטיים שלנו לציבוריים. ברשת החברתית כל אחד הוא ידוען - אבל שכחנו שלפרטיות יש תפקיד. היא שומרת עלינו מהציבור הרחב ומאלו שרוצים לפגוע בנו, בין שאלו ממשלות, חברות עסקיות או יחידים.

כאשר החיים שלנו, המנהגים שלנו והשגרה שלנו חשופים לכל, אנחנו מטרות נעות. ניצול, מניפולציות, שטיפת מוח ומעשי אלימות הם רק חלק מתוצרי הלוואי של השימוש ברשתות חברתיות. אולי לא שמנו לב , אבל פייסבוק הפכה להיות כל מה שפחדנו ממנו - האח הגדול, מקום בו פדופילים יכולים להתחיל עם ילדות קטנות ומטורפים משחרים לטרפם. וגוף עם כזה כוח אסור שיישאר ללא הגבלות או חלופות. וזו בדיוק המטרה של תנועת ההתנגדות שקמה לפייסבוק.

המטרה: לשמור על הפרטיות שלנו 

זוהי לא תנועה אחת, מגובשת ומאוחדת כמו שמדמיינים תנועת התנגדות. אין לה ראש אחד או הנהגה עם כתובת מוצהרת אלא זו התארגנות יזומה של מספר יחידים וקבוצות שבחרו להקים חלופות לפייסבוק – פלטפורמות חברתיות עם שמירה על פרטיות והגנה מוגברת על החיים שלנו כאינדיבידואלים. לא תמצאו שם משחקים או תוכנות צד שלישי שינטרו נתונים אישיים מהפרופיל שלכם. לא תמצאו שם מודעות פרסום המשתמשות בשם ובתמונה שלכם ללא רשות וגם לא תמצאו שם שירותי מיקום כמו Places, שידעו בכל רגע נתון איפה אתם ועם מי אתם מסתובבים. בפלטפורמות החברתיות האלה אתם הבעלים של המידע שלכם בצורה מלאה. אם אתם רוצים תשתפו ואם לא, לא. המידע שלכם שייך רק לכם.

שם הפרוייקט הראשון והחשוב מכולם הוא Diaspora, שמשמעותו גלות. מדובר על יוזמה של ארבעה סטודנטים מאוניברסיטת ניו יורק שבארה"ב, שהחליטו להקים שירות מתחרה לפייסבוק עם הבדל אחד – הוא יהיה בטוח יותר למשתמש. הקוד יהיה פתוח וגרסה למתכנתים תצא עוד החודש. את גרסת האלפא למשתמשים הם ישיקו כנראה רק באוקטובר ובינתיים אפשר להירשם ולקבל עידכונים מהבלוג שלהם.

רשת חברתית נוספת ששווה בדיקה היא Folkdirect. הרשת נבנתה ומתוחזקת על ידי מתכנתים מקצועיים והכספים מגיעים ממשתמשי אינטרנט ומשוגעים לדבר בלבד. העצמאות הכלכלית מגופים עסקיים חשובה כדי לשמר את האופי והמטרה של הרשת. "פרטיות, נתונים, אבטחת מידע וכיף הם המפתח להצלחת הרשת שתשאר חופשית לשימוש", אומר ג'ו וייקפורד, מנכ"ל הרשת.

למה לחלוק עם כל העולם? בואו נהיה ממוקדים יותר 

פרוייקטים נוספים מספקים חלופה בכך שהם מתמקדים במעגלים חברתיים ממוקדים. זוהי סלקציה שמטרתה להפחית ככל הניתן את הסיכון הטמון בהפיכת מידע אישי לציבורי. איך עושים את זה? פשוט מצמצמים את הציבור.

CollegeOnly היא רשת חברתית לסטודנטים בלבד; ברגע שמסיימים את התואר – עפים משם. ההצטרפות מותנית בכך שיש לכם כתובת דואר אלקטרוני עם סיומת מאחד ממוסדות הלימוד המוכרים וברי המזל זוכים להיחשף לכל פעילות המתקיימת בקמפוסים השונים. הסטודנטים מחליפים ביניהם חוויות מהלימודים, מידע על מסיבות ואירועים שבדרך כלל לא כדאי שיגיע להורים או למעסיקים עתידיים.

אין תמונה
אם אתה לא סטודנט - לך חפש. College Only

רשת נוספת תחת אותו רעיון היא Scoop, שגם מנכ"ל גוגל, אריק שמידט, השקיע בה מהונו האישי. הרשת הזו מיועדת גם היא לסטודנטים בלבד אולם היא תושק על גבי טלפונים ניידים בלבד ומטרתה לגלות אירועים המתרחשים עכשיו בקמפוס, כמו משחק כדורסל או כדורגל. האירועים ידורגו על ידי המשתמשים והסטודנטים יוכלו לבחור את האירועים הטובים ביותר.

Asmallworld היא עוד רשת סגורה, אבל בקונספט שונה. אנשים מכל העולם חברים בה, כאשר כולם חולקים אותו רקע, אותם תחביבים והשקפות עולם. החברות ברשת היא על בסיס הזמנות מחברים רשומים בלבד וזה מה שהופך אותה למיוחדת. אלו הרשומים עושים יחד עסקים, מחליפים חוויות ומייצרים סוג של אליטה חברתית ברשת. פרטיות או שחצנות, תחליטו אתם על מה עדיף לוותר.

ווב 3.0?

סוג נוסף של חלופה לפייסבוק ולרשתות חברתיות קיימות הן רשתות בהן המשתמש יכול לצור לו מספר זהויות. יש המגדירים אותן כשלב הבא באבולוצייה של האינטרנט, או אם תרצו – Web 3.0. Hibe היא רשת מהדור החדש וככזו היא מתיימרת לספק חוויה חברתית יותר קרובה למציאות שמחוץ לרשת. במציאות הזו אנחנו מקיימים במהלך היום שלנו מספר מעגלים חברתיים במקביל עם בני זוג, ילדים, משפחה, חברים, עובדים לשעבר ומאהבים ועם כל אחד מהם יש לנו מערכת יחסים אחרת. בדיוק את המורכבות הזו מנסה לחקות Hibe, כאשר היא מאפשרת לנו לפתוח מספר "פרצופים", אחד לכל מעגל חברתי.

ואי אפשר בלי: אתרי אנטי-פייסבוק הארד קור 

אין תמונה
רחוקים מלהיות שם, אבל תהיו חזקים: המהפכה רק התחילה

דבר אחרון חסר כדי שתנועת ההתנגדות לפייסבוק תזכה לגדולות ומלבד חלופות צריך גם אידיאולגיה שתאחד את המורדים יחד ותתן להם כוח לעמוד מול פייסבוק, גוגל, אפל ומיקרוסופט. Sickfacebook הוא אחד הבלוגים ששומר על הגחלת הרעיונית של ההתנגדות והוא אוסף חומרים מרשת האינטנרנט, שאמורים לספק סוג של נחמה למי שהחליט לסגור את החשבון שלו בפייסבוק.

אתר נוסף הוא Theantifacebookleague, המתיימר להיות תנועת המחאה המאורגנת הראשונה נגד הרשת החברתית בארה"ב. תוכלו למצוא באתר פוסטים המפרטים מדוע פייסבוק פוגעת באינטליגנציה, קישורים לאתרים נוספים התומכים ברעיון ואפילו הדפסים של חולצות עם מסרים נגד הרשת החברתית. תנועת ההתנגדות חיה ובועטת ומספקת לנו הגולשים לא מעט חלופות לשמור על קשר עם חברים ומכרים בלי לחשוף יותר מדי פרטים על עצמנו.

ההתנגדות לפייסבוק מוכיחה כי אין חדש תחת השמש. כל סטארטאפ, כאשר הוא מתמסחר והופך לממסד ,דינו שתקום לו תנועת התנגדות שתפיל אותו ממרום מושבו. זה בדיוק מה שקרה למיקרוסופט עם גוגל ואפל וזה כנראה מה שיקרה לפייסבוק, אותה יחליפו כמה סטודנטים עם רעיון אצילי יותר.

עולם האינטרנט אינו שונה מהמציאות הפיזית, לפחות בכל הקשור למחזוריות של ממסד ואנטי ממסד. ולמי שעדיין לא מאמין, כדאי שישים לב לאופנה. ברגע שיהיה יותר "גזעי" להירשם לאחד מהשירותים החלופיים מאשר לפייסבוק עצמה, זה סימן שהמהפכה התחילה וכדאי לסגור את החשבון. ולא , אל תהיו נאיבים. גם לאתרים החלופיים הפרסומות יגיעו, המשקיעים יגיעו וגם הם ימכרו את המידע האישי שלנו תמורת נזיד עדשים. וכמה שהיינו רוצים לחשוב אחרת זהו כנראה טבעו של העולם ולכן את התשובה לשאלה אם להיות צ'ה גווארה ולמרוד בפייסבוק נשאיר לכם הגולשים, כל אחד עם עצמו והמקלדת שלו.

>> סקר: משתמשי פייסבוק מאוהבים בעצמם