כפתור פאניקה (צילום: robeo, Istock)
הטרידו אתכם בפייסבוק? יש לאן לפנות | צילום: robeo, Istock

לצד כל היתרונות שרשתות חברתיות מציעות לנו, נמצאים לא מעט חסרונות - כאשר אחד המרכזיים בהם הוא החשיפה לסוטים ועבריינים אחרים שמשתמשים ברשת למטרות הטרדה ואף חמור מכך. עד עכשיו אם נתקלתם במסרים מאיימים או הצעות מגונות שהגיעו לחשבון הפייסבוק שלכם, הברירה היחידה שלכם היתה להתעלם - ברירה שבני נוער וילדים לא בהכרח מודעים לקיומה. התוצאה היא שגולשים צעירים רבים נופלים קורבן לאותם עברייני רשת - ובמקרים מסוימים הפשעים זולגים אל מחוץ לזירה האינטרנטית.

עתה פותח בבריטניה "כפתור פאניקה", שיאפשר לכל משתמש פייסבוק לקבל עזרה מידית וכך למעשה לקטוע באיבו כל ניסיון הטרדה שכזה.

לחיצה על הכפתור תוביל לקו החם של ארגוני עזרה

"כפתור הפאניקה" החדש הוא למעשה אפליקציה לפייסבוק שפותחה על ידי הארגון הבריטי CEOP - ארגון שמטרתו למנוע ניצול מיני של ילדים - על מנת לספק פיתרון למצבים האמורים לעיל. על פי סיקור של רשת ה-BBC, הרעיון לבנות את הכפתור הגיע לאחר האונס והרצח של אשלי הול בת ה-17 בידי עבריין מין מורשע, אותו היא פגשה בפייסבוק לאחר שהתחזה לנער מתבגר.

לאפליקצייה קוראים ClickCEOP, ולחיצה עליה מייצרת לינק לתשעה ארגוני עזרה שונים, ביניהם גם ארגונים המספקים "קו חם" שהוא מענה טלפוני ראשוני מיוחד לילדים ונערים. בארגון מקווים כי השמועה בקשר לכפתור תעבור בין נערים ונערות המשתמשים בפייסבוק דרך ה"ניוז פיד" בחשבון הפייסבוק שלהם.

פייסבוק חשבה שהיא מספיק בטוחה. ואז היא השתכנעה שהיא לא

אין תמונה
אפליקציית CEOP. מקווים שגם בישראל יבינו את הצורך

ויויאן רדינג, נציגת האיחוד האירופאי המטפלת בנושאי מידע חברתי ומדיה, קראה כבר מוקדם יותר השנה לאתרי רשתות חברתיות באינטרנט לשפר את אמצעי ההגנה על ילדים במערכות שלהם. ברשימת האתרים אליהם פנתה ויויאן ניתן למצוא את פייסבוק, מיי ספייס, יוטיוב, פליקר ועוד.

חברת פייסבוק התנגדה לשחרר את הכפתור וטענה כי המנגנונים המוטמעים באתר שלה להגנה על נערים מספיקים. אולם לאחר שרשתות מי ספייס ובבו שחררו את הכפתור, עמדה פייסבוק בפני איום בתביעה מצד ממשלת בריטניה במידה והיא לא תשחרר את הכפתור - ובמרץ השנה היא הסכימה לשתף פעולה עם ארגון CEOP.

לזכותה של פייסבוק ייאמר, שהצעד הזה מהווה למעשה עוד נדבך בפעילות של הרשת החברתית שנועדה לשמור את פרטיות הגולש. בחודש אפריל השנה שדרגה פייסבוק את יכולת הגולש לשלוט בפרטיות שלו, ואף והוסיפה מדור מיוחד עבור נערים. הבעיה עם המדור, היא שהוא מאד מסובך לתפעול ואינו נגיש כמו הכפתור. אנו מקווים כי אולי עכשיו, אחרי שממשלת בריטניה חייבה אותה לשחרר את הכפתור, ילכו בעקבותיה עוד ממשלות (וגם זו שלנו) כדי שגם נערים ונערות משאר חלקי העולם יוכלו ליהנות מביטחון יחסי, בזמן שהם גולשים ברשת האינטרנט.

>> הונאת הפייסבוק שהפילה בפח 170,000 משתמשים