כנס יחידת המודיעין 8200, צילום מלמעלה (צילום: יוסף כהן)
בוגרי יחידת המודיעין האיכותית 8200 העדיפו להגיע לכנס מאשר להופעה של הגאנז אנד רוזס שהתקיימה במקביל | צילום: יוסף כהן

עולם ההייטק עצר את נשימתו אמש (ג'), בכנס בוגרי יחידת המודיעין המובחרת  8200 שהתקיים בהאנגר 11 בתל אביב, בדיוק בזמן שגאנז אנד רוזס חרכו את במת פארק הירקון. בין דוכני הנקניקיות לחברות מסחריות שחילקו גלידה, הערב הציע גם יריד תעסוקה יוקרתי. חברות חיזרו אחרי הבוגרים הטריים והוותיקים, מכוני פסיכומטרי, מכללות, כולם רצו לצרף לשורותיהם כמה שיותר בוגרי 8200 איכותיים. הרבה אפשרויות תעסוקה שרק מעטים יכולים לחלום עליהן הסתובבו להם אתמול בהאנגר.

הסטארט אפים הכי שווים יוצאים מ-8200

ליחידת 8200, שעד לפני שנים אחדות אפילו שמה היה אסור בפרסום, פעילות משמעותית בתחומים טכנולוגיים שקורצת מאוד לכל חברת הייטק. בוגריה ידועים כבעלי יכולות גבוהות, בטח יחסית לגילם. לכן טבעי שהעמותה של בוגרי 8200, בראשות ניר למפרט מנכ"ל זאפ גרופ, קיימה אמש גם תחרות סטארט אפים שמיועדת לבוגרי היחידה.

הסטארט אפ שישים סוף למסמרים בבית וירפא את האיידס

למקום השלישי הגיעה חברה בשם "Magnektik" שרוצה לצייד את הקירות בבית שלנו במגנטים, כך שבמקום לתקוע מסמר נוכל לתלות מסכי טלוויזיה בעזרת מגנט בלבד. נשמע בדיוני, אבל החברה הצליחה להדגים את הפלא הזה בכנס עצמו. למקום השני הגיע חברת CallApp שהשתתפה גם בתחרות הסטארט אפים הבינלאומית של אתר הטכנולוגיה בגדול טקראנץ'. החברה רוצה לשפר משמעותית את ספר הטלפונים שלנו - כל מי שיתקין את האפליקציה שלה יוכל לראות הרבה יותר פרטים על המשתמש שמולו לפי מספר הטלפון שלו בלבד - את השם שלו, את הציוץ האחרון שלו בטוויטר, את המייל האחרון שהיה ביניכם, תמונה ועוד. כל זאת בתנאי שגם למשתמש השני מותקנת האפליקציה. התוכנה עצמה נראת טוב, והיא מספקת שירות נחמד, אבל המקימים שלה יש ציפיות גבוהות במיוחד - על הבמה הם סיפרו לשופטים בתחרות כי בעוד שנה הם מצפים לכמה מיליוני משתמשים.

כנס יחידת המודיעין 8200, הצגת הסטארט אפ CallApp (צילום: יוסף כהן,  יחסי ציבור )
במקום השני: CallApp, החברה שרוצה לשדרג את הספר הטלפונים שלנו | צילום: יוסף כהן, יחסי ציבור

למקום הראשון הגיעה חברה שאפתנית במיוחד - Vecoy שרוצה למצוא תרופה לאיידס. ואם זה לא מספיק, היא גם רוצה לשים סוף לשפעת, להרפס ולכל וירוס שרק תחלמו עליו. החברה מפתחת חלקיקים ננומטריים שמתחזים לתאים בריאים ומפתים את הווירוסים לתקוף אותם.

"לייצר תרופה לוקח 15 שנה", סיפר ארז לבנה, מנכ"ל ומייסד החברה. "אנחנו קיימים רק שלוש שנים, והדרך עוד ארוכה". גם בתחום הניסויים החברה חושבת אחרת מכולם. את הבדיקות של התרופה שלהם הם עושים דווקא על ג'וקים. "אנחנו תופסים אותם ומרפאים אותם", אומר לבנה ומראה תמונות של חברי הצוות מחסנים ג'וקים.

לפיתוח יש גם צעד צבאי - ב Vecoy מקווים שהפיתוח שלהם לא רק ירפא מחלות, אלא יוכל לעזור בהתגוננות מפני מתקפה ביולוגית. לבנה זכה בפרס צנוע יחסית: 5,000 דולר.

לא כל היזמים מתעניינים באפשרות לשנות את העולם או לרפא אותו ממחלות. בין היזמים היו כאלה שבטוחים שהם מייצרים את ה"אנגרי בירדס" הבא. אבל גם בתחום הבידור נרשמו כמה יוזמות יצירתיות ומעניינות.

רועי אורון פיתח את  "גרוב וידיאו" -  אפליקציה שעובדת ברשת ובסלולר, ונועדה לפשט תהליך מסובך - היא תערוך בשבילכם סרטונים מכמה חברים לכדי סרטון אחד.

רוצים לאחל לחבר יום הולדת? רוצים לעשות ליפ סינק עם כמה חברים? האפליקציה תיקח וידיאו מכמה חברים שרוצים להשתתף, תיקח מהם את סרטוני הוידיאו שהם צילמו ותערוך את זה לכדי סרטון אחד רציף. "אנחנו פשוט רצינו לעשות משהו שלוקח כמה ימים ולהפוך אותו לתהליך פשוט שלוקח כמה דקות" מספר אורון. אורון, המנכ"ל ואחד מארבעה שותפים בחברה, חזר מסבב פגישות ואיסוף כספים מקרנות בעמק הסיליקון. "טירונות זה כלום לעומת מה שעברנו בפאלו אלטו", הוא מספר, ומזכיר שעבורו 8200 היא רק נקודת הפתיחה לעולם האמיתי של ההייטק. בין לבין הוא מתגאה בעיצוב של המוצר (יפהפה) ובממשק הפשוט והמאוד מרשים שלו. "אנשים כבר מתחילים לגלות את האפליקציה שלנו, ומי שמגלה מתחיל לעשות בה דברים יצירתיים ומטורפים".

לאנשים מבחוץ, 8200 נראת כמו שילוב בין חברת הייטק לבין השומר הצעיר. ציונות עם הרצון לכבוש את העולם, קפיטליזם משולב בפאתוס של הצלחה. בזמן המינגלינג נערכו דיונים בצד השני של ההאנגר, והוסקו מסקנות על הדרך שבה צריכה העמותה לקדם את בוגרי 8200. המשפט "אני רוצה לתרום בחזרה ליחידה את מה שהיחידה תרמה לי" נשמע לא פעם ולא פעמיים במהלך הערב.

רק גברים אשכנזים 

היזמים היו מרשימים, החברות נראו מעניינות, והפיתוחים שיצאו מאנשי היחידה המובחרת הזאת יהיו זקוקים לתשומת הלב שלנו לשנים הבאות. קשה להחמיץ את הניצוץ בעיניים, את ההיצמדות לפרטים, את היכולת העמוקה להבין מוצר ולבנות אותו מאפס. ובכל זאת אי אפשר היה להתנתק מאי הנוחות שיצרה השיבטיות של היחידה - רוב מי שהסתובב אתמול בהאנגר היו גברים אשכנזים. זו כנראה היחידה ההגמונית ביותר בצה"ל, שהפכה למועדון סגור שמגלגל בין חברים את המשרות הכי נחשקות וממנף את הבוגרים שלו כמה שיותר. אי אפשר להאשים בזה את האנשים עצמם, וגם לא להתחמק מתחושת הגן הסגור, שבוגריו נכנסים לחיים מלאי זכויות יתר. וכשמדובר במועדון כל כך חזק במדינה כל כך קטנה, לא פלא שאנשי 8200 לא מדברים על לכבוש את השוק הישראלי, אלא את זה העולמי.

כנס יחידת המודיעין 8200 הזוכים (צילום: יוסף כהן,  יחסי ציבור )
גם גברים אשכנזים. חברי הסטארט אפ הזוכה Vecoy מקבלים את הצ'ק | צילום: יוסף כהן, יחסי ציבור

את הטקס המרכזי הנחה בוגר היחידה העיתונאי גלעד עדין, שהתגאה בכך שאין ממשלה שאין בה בוגר של היחידה, ומיד הזמין בוגר יחידה אחר לנאום – את שר המדע דניאל הרשקוביץ.

בסוף הערב, אחרי שכולם היו שבעים ומרוצים, עלתה לבמה עדי אשכנזי. כשהיא שאלה את הקהל האם מישהו כבר יצא לטיול אחרי צבא שלו להודו, בשביל לפצוח אחר כך ברצף בדיחות הודו, השתרר שקט מופתי בקהל.  די ברור שלרוב האנשים באולם לא היה זמן, או רצון, לנסוע להודו. אולי לכמה חודשים לעמק הסיליקון, למנף את העסק שלהם. אבל מי יודע, אולי האנשים האלה יום אחד יקנו את הודו.

כנס יחידת המודיעין 8200, עדי אשכנזי בהופעה (צילום: יוסף כהן,  יחסי ציבור )
אם רק היא היתה מספרת בדיחה על אפסילון. עדי אשכנזי במופע סטנד אפ | צילום: יוסף כהן, יחסי ציבור

>> סלקום השיקה חבילת סלולר חדשה שתרדעיד את השוק

>> ארבע אפליקציות בפיתוח ישראלי שעומדות לכבוש את העולם