אין תמונה
השוטר הזה לא אהב שצילמו אותו - ועכשיו הוא רוצה לשלוח את הצלם לכלא

חשבתם פעם לצלם את עצמכם בשעה ששוטר תנועה עוצר אתכם על מהירות? אתם יודעים, כדי שתהיה לכם עדות מהתקרית שאולי תשמש אתכם אם תרצו להתלונן? אם התשובה לשאלה היא כן, כדאי שתחשבו שוב - ייתכן ותקבלו 16 שנים בפנים. זה לפחות מה שעלול לקרות לאנטוני גרבר, סמל במשמר חיל האוויר הלאומי במרילנד, לאחר שנעצר נוהג במהירות מופרזת על האופנוע שלו במרץ האחרון.

גרבר צילם את השוטר שעצר אותו, ולאחר מכן, כנראה מתוך כוונה מליצית לשתף אותו עם אחרים, הוא העלה את הסרטון ליוטיוב. הוא רק לא ידע שכיוון והסרט מציג את השוטר באור שלילי, המשטרה תמהר תתנכל לו. העובדה כי לאנטוני אין עבר פלילי והוא בעל ואבא לא הפריעה לשוטרים לעצור אותו למשך 26 שעות בכלא ולפשוט על ביתו לצורך חיפוש בחפציו האישיים - וכל זה קרה עוד לפני שהוגש נגדו כתב אישום, בטוענה כי הוא מפר את חוק האזנות הסתר במדינה. הטיים מדווח שגרבר יכול להיכנס ל-16 שנים בכלא בעקבות התקרית.

שוטרים לא אוהבים שמצלמים אותם

המקרה של אנטוני אינו יתום. בשנת 1991 צולם מקרה ההתעללות של שוטרים מלוס אנג'לס ברודני קינג; ארבעת השוטרים לא הורשעו והמהומות שפרצו לאחר המשפט הותירו 50 הרוגים. במקרה אחר שוטר דחף בכוח רוכב אופניים בטיים סקוור. האירוע צולם על ידי עובר אורח והשוטר פוטר לאחר שהתגלה כי הדו"ח שמילא בעקבות האירוע, בו טען כי רוכב האופניים התנגש בו, היה שקרי.

מסתבר שגם במקרה זה התנהגות השוטר מעוררת שאלות. הוא "חתך" את האופנוע של אנטוני עם מכונית מוסווית ללא סממנים של מכונית משטרה, יצא מהמכונית עם בגדים אזרחיים ואקדח שלוף ולא הזדהה קודם כשוטר. חשוב לציין כי הטיעון המשפטי עליו מתבססת התביעה במקרה זה קשור לעובדה כי על פי חוק האזנות הסתר במספר מדינות, פרסום תוכן שיחה פרטית מחייב את הסכמתם של כל הצדדים המעורבים בה. הבעיה היחידה היא שתקרית בה שוטר עוצר אזרח בשטח ציבורי היא לא בדיוק עניין "פרטי" .

המשטרה שומרת עלינו, אבל מי שומר על המשטרה?

כנראה שעשבים שוטים ברשויות החוק הם כורח המציאות ואי אפשר להשיג חברה שומרת חוק מבלי לפגוע בחלק ממנה. בשביל לדאוג כי החלק הזה יישאר מינימלי, פתח ארגון NAACP אתר מיוחד שמטרתו לעודד אזרחים לצלם באמצעות טלפונים ניידים אירועים בהם שוטרים חורגים מהסמכויות המוקנות להם בחוק. היוזמה ברוכה, אבל ההשפעה שלה מינורית והפתרון צריך לבוא מהאזרחים עצמם. תפקיד המשטרה הוא לשמור עלינו האזרחים ואין ספק כי במרבית המקרים היא אכן עושה זאת, אבל באותם המקרים בהם הכוח שאנו נותנים לה כדי לעשות כן פוגע בנו בסופו של דבר, צריך להתלונן וכמה שיותר. ותזכרו שאם תמונה שווה אלף מילים, וידיאו שווה מיליון.

>> סוף לפקקים? בסין המציאו אוטובוס שמכוניות יכולות לנסוע מתחתיו