יש לך הודעה (צילום: stock_xchng)
כשאת מגיעה למצב בו את מפחדת לראות מה קיבלת, את יכולה לראות את עצמך כמוטרדת | צילום: stock_xchng

מסתבר שלא כולם שמחים למשמע הצליל המבשר על קבלת סמס למכשיר הטלפון הנייד, ויש כאלו שחשים אפילו פחד. צעירה בת 22 ממדינת וירג'ניה שבארה"ב פנתה לרשויות והתלוננה שקיבלה 758 הודעות טקסט ושיחות מהאקס שלה, לפעמים ברצף של 20 - 30 הודעות בבת אחת. צעירה אחרת בת 17 התלוננה כי לאחר שהודיעה לחבר שלה על סוף היחסים ביניהם היא קיבלה הודעות מאיימות בנוסח "את לא צריכה אף אחד אחר מלבדי". בהודעה אחרת הוא איים להרוג אותה.

מסרונים אמנם הפכו לחלק מסגנון החיים המודרני, אך האפשרות לעשות בהם שימוש לא ראוי טומנת בחובה סכנות רבות, בעיקר לנשים. מחקר מטעם אתר Haltabuse העוקב אחר הטרדות באמצעים אלקטרוניים (תופעה הידועה בשם Cyberstalking), מראה כי בשנת 2009 הוטרדו בעיקר צעירים בגילאי 18 – 30 ומתוכם 78 אחוז היו נשים. מרביתן טענו כי הוטרדו על ידי האקס שלהן.

הזמינות של הטכנולוגיה לשליחת מסרונים זמינה מכל מכשיר סלולרי או מחשב. תוסיפו לזה את מחירי השירות הזולים (אפשר לשלוח גם בחינם) והנה לכם כלי מצוין למעקב והטרדה של החברה, האישה או אפילו הבוס בעבודה.

10 מיליון הודעות ביום. כמה מהן אלימות?

חברות הסלולר כספקיות השירות אינן מסוגלות להתמודד עם התופעה. ברבעון הראשון בלבד של שנת 2008 דיווחה חברת Verizon כי נשלחו מהרשת שלה 90 מיליארד הודעות טקסט. בישראל המספרים נמוכים יותר וההערכות הן כי נשלחות 9-10 מליון הודעות ביום. גם זה מספר שקשה לברור מתוכו את ההודעות המאיימות – ויש כאלו, לא מעט.

מנתוני משרד ראש הממשלה עולה כי בשנת 2008 התקבלו במרכזי התקיפה המינית בארץ מעל ל-37,000 תלונות על הטרדה מינית. מנתוני משטרת ישראל עולה כי בתשעת החודשים הראשונים של שנת 2009 נרצחו שבע נשים על ידי בן זוגן. העובדה כי אין בנתונים אלו פילוח ממוקד על הטרדות באמצעים דיגיטליים הכוללים דואר אלקטרוני ומסרונים, מעידה אולי על הבורות היחסית של הרשויות בנושא זה.

הטרידו אותי בהודעת טקסט; מה עושים?

מה בכל זאת ניתן לעשות אם אתם מוצאים את עצמכם מול הודעת טקסט מאיימת, או חלילה אחד מילדכם נופל קורבן? מסתבר שהטכנולוגיה מאזנת את עצמה, וכשם שניתן לעשות בה שימוש לרעה, כך היא טומנת בחובה מנגנונים מפצים. אתר Textualharassment קם בעקבות עלייה במודעות שיש בעולם להטרדות באמצעים אלקטרוניים והוא מציע במקרים אלו לגשת למשטרה ולהתלונן על הטרדה (בארץ יבקשו מכם להביא את המכשיר שאליו שלחו את המסרון לתחנה), לדווח לחברה הסלולרית המספקת לכם את השירות וכמובן לצלם את ההודעה במצלמה לצרכי גיבוי.

יד מחזיקה סלולרי (תמונת AVI: עדי רם, חדשות)
כל כך קל לשלוח, כל כך קל להיפגע | תמונת AVI: עדי רם, חדשות

דוגמה לפתרון פרקטי וזמין מציע האתר mymobilewatchdog: תמורת עשרה דולר בחודש יכולים אלו שיש ברשותם מכשיר תומך, להתחבר לשירות המנטר את כל תעבורת המסרונים והדואר האלקטרוני העוברת המכשיר הסלולרי של הילדים.

הטכנולוגיה משנה את החיים, בזה אין ספק. האהובים שלנו נגישים וזמינים יותר. שליחת מסרון אמנם מאפשרת להגיע לכל אחד ואחת באופן אישי ומתי שרק רוצים – אבל זו אליה וקוץ בה. הזמינות הזו פוגעת לנו בפרטיות וכאשר מדובר בלב שבור, כל האמצעים כשרים לאחות את קרעי האהבה. הודעות טקסט שעד אתמול כללו מילות קינה מלבבות, יכולות לכלול היום דברי שנאה ואיומים. חברות הסלולר המספקות לנו את השירות והרשויות האמורות להגן עלינו כצרכנים עושות את עבודתן לאט ולעיתים מאוחר מדי – כך שהאחריות לביטחוננו וזו של יקירינו מוטלת על כל אחד מאיתנו. אז אם בפעם הבאה שתקראו מסרון והתוכן יראה לכם חשוד או מאיים, דווחו על כך למשטרה.

>> אושר: דומיין XXX לאתרי פורנו