ג'פרדי. המחשב ינצח בני אדם? (צילום: geek.com)
המחשב מול האדם - מי ינצח? אולפן ג'פרדי | צילום: geek.com
חושבים שאתם חכמים? חכו שתכירו את "ווטסון" –מחשב העל ששם לו למטרה להתעלות על יצורים בשר ודם במסגרת משחק הטריוויה האמריקאי ג'פרדי (Jeopardy) מול שני השיאנים האנושיים של המשחק. על הפיתוח שלו אחראית ענקית התוכנה והחומרה, IBM והיא מתכוונת להוכיח כי יכולות האינטליגנציה המלאכותית של ווטסון אינן פחותות מאלו של כל בן אדם ממוצע בכל הקשור הסקת מסקנות, הערכת סיכונים וחישובי כדאיות.

העבודה על ווטסון התחילה לפני ארבע שנים במעבדות החברה, ואחת המטרות העיקריות הייתה ללמד אותו לדבר כמו בני אדם. למרות שעדיין קשה לו, בעיקר עם ציניות, הוא מצליח לנתח את השאלות ולענות עליהן בהצלחה כאשר הוא משאיר את המתחרים שלו במשחק הרחק מאחור. במהלך שידורי הניסיון של המשחק, "ווטסון" יצא מקום ראשון עם פרס של 4,400 דולר ואחריו שני המתחרים האנושיים עם פרסים של 3,400 ו-1,200 דולר.  תחרות הטריוויה האמיתית תשודר בטלוויזיה תחת השם "אדם נגד מחשב" בשלושה מועדים שונים במהלך חודש פברואר השנה, וזו תהיה הפעם הראשונה שמתקיימת תוכנית מסוג זה בעולם.

"אני התרשמתי מהיכולות וממהירות התגובה של ווטסון", אומר רוטר, אחד משני המתחרים בתכנית. "אבל אחרי 15 או 20 שאלות הוא בסך הכול עוד מתחרה טוב. יש לי ביטחון מלא שאנחנו (המתחרים האנושיים) נגיע לתוצאות טובות", הוא מסכם. אין ספק כי אם התוכנית תזכה לרייטינג גבוה צפויות לעלות לאוויר עוד תוכניות המשלבות תחרויות של בני אדם נגד מחשבים בעתיד הקרוב – גם אם אלו יהיו רק המחשבים שינצחו.   

אנחנו בכל זאת חושבים שיש משהו מפחיד ביכולות מתקדמות של אינטליגנציה מלאכותית, ולמרות שמנסים למכור לנו את זה בעטיפה יפה, ישנה כאן אמירה בעייתית לגבי עתיד האנושות הרבה מעבר להתמודדות בתוכניות טריוויה. בסופו של דבר, אם מחשבים יכולים לקבל היום החלטות בצורה יותר טובה מאיתנו, בני האדם, מה ימנע מהם לעשות זאת עבורנו מחר?

>> דרום קוריאה: רובוטים יחליפו את המורים