על מה לעזאזל אתה מדבר?

הבעיה שעומדת לפני כל מי שרוצה לקנות נגן מוזיקה היא שיש המון יתרונות וחסרונות לנגנים שונים מעבר לאיך הם נראים ואלו כפתורים יש להם. התוכנה של האייפוד נוחה ויעילה – אבל היא לא יודעת לנגן כמעט שום פורמט חוץ מ-MP3; לנגן הפופולרי iAudio יש תוכנה שתומכת ביותר פורמטים, אבל לא מבינה עברית.
אתם לא חייבים להתקע עם התוכנה של הנגן שלכם. Rockbox היא תוכנה פתוחה וחינמית שעובדת עם המון נגנים ומחליפה את התוכנה שלהם לגמרי. ככה יש לכם גוף של אייפוד, אבל נשמה של משהו הרבה יותר מתוחכם.

אין תמונה
תמותי, תוכנה מעצבנת של אפל

רוקבוקס כוללת אפשרויות שלוקחות את הטוב מכל העולמות, והיא עושה את זה בסטייל. מלבד נגנים בודדים, כל האפשרויות זמינות בכל הנגנים, והרבה מהאפשרויות הן דברים שאפילו לא הייתם חושבים שיגיעו לנגן שלכם.

אז מה אתה מציע לי, בעצם?

מבחינת המוזיקה, שהיא המטרה העיקרית של הנגן בסופו של דבר, רוקבוקס מציעה כמה אפשרויות יעילות. הראשונה היא תמיכה בכמות גדולה של פורמטים שונים, מה שיאפשר לכם להסתדר גם עם קבצים בפורמט lossless – פורמט שבו הקובץ עובר כיווץ לגודל קטן יותר, אבל מאבד פחות מאיכות השמע. רוקבוקס פותרת בעיה ידועה בנגנים – הרווח המעצבן של שתי שניות בין שיר לשיר, מה שמקלקל אלבומי קונספט (או הקלטות מקונצרטים) שבהם השירים מתחברים אחד לשני.

עוד יתרונות? לא חסרים. רוקבוקס יוצרת פלייליסטים בקלות ובלי צורך לעבור דרך המחשב; השליטה שלה בווליום יותר טובה והיא גם עושה נורמליזציה לכל השירים שלכם (כך שאם יש שיר שהוקלט ברמת ווליום גבוהה במיוחד, אתם לא תתחרשו באופן פתאומי אחרי שעברתם משיר אחר). לבסוף, האקוולייזר של הרוקבוקס עושה רושם מתוחכם למדי.

כמובן, רוב האנשים שומרים בנגנים שלהם הרבה דברים מלבד מוזיקה, ורוקבוקס תאפשר לכם גישה רחבה יותר אליהם: החל מתמיכה בסרטים בפורמט MPEG (בניגוד לפורמטים המוזרים שרוב הנגנים משתמשים בהם), דרך הצגת תמונות וכלה בקריאת טקסטים. כמובן, רוקבוקס גם מותחת את הגבול קצת ומאפשרת לכם גם גישה לעוד דברים – ספציפית, משחקים, ובכללם Doom, הקלאסיקה משנות ה-90 שמסתבר שאפשר להפעיל כיום על נגן פשוט.

אפשרויות נוספות הן היכולת לעצב את איך שהתוכנה תיראה, חיי סוללה משופרים (בחלק גדול מהמכשירים), והעובדה שהתוכנה ממשיכה להשתפר בעזרתה של קהילת מפתחים יציבה שממשיכה לעדכן אותה ולהתאים אותה לנגנים נוספים. לסיום, הרוקבוקס מאפשר לנו, הישראלים המקופחים, אפשרות לשימוש בעברית – כמו גם בהרבה שפות אחרות שלא מקבלות מספיק תמיכה.

שכנעת אותי! מה עכשיו?

נגן גדול גדל בגן (צילום: pidjoe, Istock)
טוב, אין עוד התקנה של רוקבוקס לבומבוקס | צילום: pidjoe, Istock

דף ההתקנה של רוקבוקס יפנה אתכם, באמצעות תמונתו של הנגן האהוב עליכם, למדריך מלא להתקנה. אני יודע שזה נשמע מפחיד, אבל באופן כללי ההתקנה עצמה היא תהליך די פשוט שלא צריך לקחת לכם יותר מעשר דקות מהרגע שתתחילו. לרבים מהנגנים גם יש אפשרות התקנה אוטומטית – רק מחברים את הנגן, אומרים לתוכנה באיזה דגם מדובר, והיא תעשה את שאר העבודה לבד. אם זו הדרך שאתם הולכים בה, תוכלו למצוא באתר התוכנה מדריך מלא שכולל תמונות.

כמובן, ההתקנה היא רק השלב הראשון; היא תיתן לכם גישה לרוב התכונות הרלוונטיות – תמיכה בפורמטים, שליטה במוזיקה וכן הלאה, אבל יש עוד הרבה אפשרויות מגניבות אחרות. אם אתם רוצים לגלות הכל, אני ממליץ על חזרה לדף המדריכים של רוקבוקס, או שיטוט בדף התוספות. תוכלו למצוא שם הכל – החל מאמולטור שיאפשר לכם לשחק משחקי גיימבוי ישנים, דרך ממיר מטבעות (כי תמיד רציתם לדעת כמה עלה לכם הנגן בכסף אוזבקיסטני), והתכונה שאני לא יכול להמליץ עליה מספיק: Doom.

זה הכל. אם תרצו – אין זו אגדה, ותוך עשר דקות מסיום קריאת מילים אלו תוכלו להיות בעלי רוקבוקס. כמובן, אם אתם לא מרוצים, תוכנת ההתקנה האוטומטית מסוגלת להסיר את מה שהתקנתם באמצעותה, ורוב הנגנים תומכים באפשרות להפעיל את מערכת ההפעלה הישנה של הנגן באמצעות לחיצה על כמה כפתורים בזמן ההדלקה – אז לא קשה לחזור אחורה. בקיצור, שווה לנסות.