זמן קצר לפני הפלישה הרוסית לאוקראינה, בפברואר 2022, הבינו טאראס טופוליה וחברי הלהקה שלו אנטיטילה (באוקראינית: Антитіла) שעבורם זה לא הזמן למוזיקה. טאראס, סרהיי ווסיק, שני ה"דמיטרו" (דמיטרו וודובוזוב וּדמיטרו ז'ולוד) ומיכאילו צ'ירקו הניחו את הגיטרות ומקלות התיפוף, כיסו את הקלידים, נפרדו מהקהל והתגייסו לכוחות ההגנה האוקראיניים. הם ידעו בדיוק לאן כל אחד מהם הולך – לאיזה גדוד, פלוגה ומחלקה ועם איזה פק"ל. וזו לא הפעם הראשונה: עוד כשרוסיה כבשה את חצי האי קרים ב-2014 חברי הלהקה האוקראינית התגייסו. 

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן 

את טאראס והלהקה הכרתי בפעם הראשונה כשהכנו את כתבות הפרופיל של נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, שריקד בקליפ לצלילי השיר Lego מ-2018. בפעם השנייה, חברתי העיתונאית הישראלית-אוקראינית יאנה סוריאדניה סיפרה שהוא מופיע עכשיו עם הזמר והיוצר אד שירן ומבצע איתו את השיר המוכר של השניים – 2step. 

הקליפ עם זלנסקי:

השיר עם אד שירן:

יצרתי קשר עם הסולן המגויס טאראס ושאלתי אותו אם הוא קיבל צו גיוס ואם לא העדיף להיות "מוזיקאי מצטיין".

"איש לא דחף אותי להתגייס – זה חשוב", ענה. "כרגע זה לא משנה שאני מוזיקאי, חשוב שאני אוקראיני, ואני חייב להגן על הארץ שלי. אם מישהו מתקיף אותי – אתה ודאי מבין אותי כישראלי – זה לא משנה מה היית קודם: כוכב רוק, שרברב או פרופסור. זה לא משנה, אתה חייב להילחם. ואם לא תילחם – תהיה כוכב במדינה שלא קיימת, ואז מה עשית? אתה חייב להילחם למען המדינה שלך. אני התנדבתי כבר ב-2014 כשכבשו את חצי האי קרים, כבר אז הבנתי מה קורה ולאן הסיפור הזה הולך, עכשיו אנחנו בפרק הסופי ואנחנו חייבים להילחם, אנחנו חייבים להיות חזקים".

מלחמה באוקראינה סיקור נרחב ב-N12:

"אלוהים צוחק עליי"

טאראס מדבר איתי מוורשה, אחרי ששירת שישה חודשים עם נשק אישי ועל מדים בחזית בעיר באחמוט במחוז דונייצק. בוורשה הוא מצא את עצמו עם מיקרופון לצד אגדות רוק – בחזית הבימה. "אלוהים צוחק עלי", הוא אומר לי.

המלחמה באוקראינה: גזרת באחמוט, דונייצק (צילום: רויטרס)
המלחמה באוקראינה גזרת באחמוט, דונייצק. שם מוצב טאראס טופוליה | צילום: רויטרס

את השיחה פתח הסולן במילים "שלום ישראל!" והשוויץ בשירת "הינה מה טוב ומה נ-עים". את השיר הוא למד בתל אביב, כשצילם כאן קליפ לפני חמש שנים. "אבל עכשיו, באוקראינה, לא טוב ולא נעים", אני אומר לו. "אלו זמנים קשים באוקראינה", הוא מאשר, "ירי הטילים לא נפסק והוא הורס לנו את התשתיות. בהרבה מאוד ערים אין חשמל עכשיו. הרוסים מנסים לנתק את אוקראינה מהחשמל. הם לא נלחמים בצבא האוקראיני, אלא בעם האוקראיני. הם רוצים שנקפא, הם נלחמים בילדים ובנשים שלנו. אתה יודע, הם הרגו השבוע תינוק בן שנתיים, איך אפשר? הוא רק נולד... טיל פגע בבית שבו הוא נולד. זה מה שקורה עכשיו בעורף".

"הכי קשה להתרגל לצלילים. צלילים שבאזרחות נשמעים רגילים לפתע מקבלים משמעות אחרת. "הרכבת בוורשה הרעישה ופתאום הזכירה לי את נפילת הטילים"

טאראס טופוליה, סולן אנטיטילה 

טאראס בפתחו של מסע הופעות מזרח אירופי למען אוקראינה עם כוכבים כמו אד שירן ובונו (פול דייוויד יוסון), סולן U2. עם בונו הופיע במאי, לצד דה אדג' (דייב הוול אוונס), גיטריסט U2, בתחנת הרכבת של קייב, במופע סולידריות עם העם האוקראיני.

טאראס טופוליה (צילום: רויטרס)
מופיעים יחד למען אוקראינה. טאראס טופוליה ובונו | צילום: רויטרס

"עד לפני שבועיים היינו בחזית ומפקד הגדוד שלנו נתן לנו הוראה להתקפל, לחזור לקייב ואחרי יומיים מצאנו את עצמנו מופיעים בוורשה, בירת פולין, בקונצרט עם אד שירן. זה כל כך משונה, זה לא ייאמן. איזו מציאות שונה, איזה אווירה שונה".

המופע בתחנת הרכבת של קייב:

"אחרי 6 חודשים בחזית בדונייצק אתה פתאום רואה שאנשים מנהלים חיים שלווים, שיש מוזיקה, שיש הופעות. זה קשה לי מאוד", אומר טאראס. הוא מדבר מהר ומחקה עבורי את צלילי נפילות הטילים. הכוכב שהתחייל מנסה לתאר את קשיי החזרה לחיים האזרחיים, אפילו אם אלו חיים של כוכב רוק: "הכי קשה להתרגל לצלילים, צלילים שבאזרחות נשמעים רגילים, לפתע מקבלים משמעות אחרת", הוא מסביר. "הרכבת בוורשה הרעישה ופתאום הזכירה לי את נפילת הטילים, זה היה אותו הצליל, או למשל, כשאני שומע מסוק – אני נכנס מיד לכוננות בגלל שאני רגיל, זה כמו הצליל של כלי הטיס הרוסיים שהגיחו לפתע והפציצו או ירו. הצלילים האלה משפיעים עליי גם היום, אני עדיין שומע אותם", הוא אומר.

"ראיתי גופות של חיילים רוסים פזורות בשדות הקרב" 

טאראס שירת כמגיש עזרה ראשונה בקרבות שבהם לעיתים קרובות גם העזרה הראשונה שהגיש לא הספיקה. "ראיתי גופות של חיילים רוסים פזורות בשדות הקרב. איש לא מגיע לאסוף אותם, זה נורא", הוא מספר.

במהלך החודשים שלו בשירות הצבאי ניצל טאראס את מעמדו בעולם המוזיקה ואת הכוח של המעריצים ברשתות החברתיות. הוא יצר קשרים עם כוכבי רוק שביקשו לסייע לאוקראינה והעניק ראיונות ממושב הלוחם של רכבי השטח הצבאי שלו.

 

טאראס טופוליה (צילום: יח"צ)
העניק ראיונות מרכב השטח הצבאי שלו. טאראס טופוליה | צילום: יח"צ

"במלחמה הבנתי שצריך לעשות את הדברים החשובים בחיים, ועליהם אני הולך לשיר. אלה הם הדברים שחשבתי עליהם בחזית – החיבוקים של הילדים, של האישה, החברים. לא הדברים החומריים"

טאראס טופוליה, סולן אנטיטילה 

החיים ככוכב ולוחם סיפקו בעיניו כמה רגעים משעשעים במיוחד, אומר טאראס. "אני חושב שאלוהים צוחק עליי – זה היה מדהים, באמצע הקרבות, אנחנו עושים את העבודה שלנו עם הפצועים ופתאום טלפון – בונו, אחד האומנים שהכי השפיעו עליי בעבר, מתקשר. הוא אמר שקיבל את מספר הטלפון מאד (שירן). הייתי בהלם, אבל, לא הייתה לי ברירה. אמרתי לו: 'בונו, אני מצטער, אני לא יכול לדבר עכשיו, אני עסוק'".

טאראס טופוליה (צילום: יח"צ)
"אחרי שישה חודשים אתה משתנה". טאראס טופוליה | צילום: יח"צ

היום טאראס מוכן לקריאה לשוב לחזית. "כבר שחררנו את רוב האזורים ונמשיך לשחרר את אוקראינה, לא נפסיק", הוא אומר, אבל עד אז הוא חוזר ליצור ולהופיע. הוא מודה שהמלחמה שינתה אותו: "המלחמה הזו צבעה לי את השיער בלבן, אחרי שישה חודשים אתה משתנה. במלחמה הבנתי שצריך לעשות את הדברים החשובים בחיים, לכן הדברים הבאים שאשיר עליהם יהיו הדברים החשובים בחיים שלי – אלו בדיוק הדברים שחשבתי עליהם שם בחזית (בדונייצק). מה שחשוב בחיים שלנו זה החיבוקים של בני המשפחה, של הילדים, של האישה, החברים, לא הדברים החומריים".

"אני מאמין שהשירים הבאים שלי יהיו על הנושאים האלה", הוא ממשיך. "אתם ודאי מכירים את זה מישראל, אתם הרבה זמן במלחמה ומשרתים בצבא. כשמתחילים לשרת מבינים לפתע שאפשר למות בכל רגע וחושבים 'מה לא עשיתי, מה לא אמרתי, למה לא חיבקתי מספיק את הילדים'. חייבים לעשות את הדברים החשובים, אני מקווה שאעשה את הדברים האלה – וגם אשיר על הדברים האלה". 

אני שואל את טאראס אם המלחמה שינתה גם את השאיפות המקצועיות שלו. "אני רוצה להאמין שהעקרונות שלי לא השתנו. כלפי חוץ אני שונה, אני עדיין לא יודע איך זה ישפיע על המוזיקה שלי, אבל אני יודע שאני יוצר מהלב ואני עדיין מוזיקאי – זה חלק גדול ממני – ליצור שירים ולנגן. עכשיו אני גם גבר שיכול לשאת נשק ולהילחם ולעשות מה שאפשר כדי להגן על המדינה שלי". 

"אתם ודאי מכירים את זה מישראל, אתם הרבה זמן במלחמה ומשרתים בצבא. כשמתחילים לשרת מבינים לפתע שאפשר למות בכל רגע"

טאראס טופוליה, סולן אנטיטילה 
טאראס טופוליה (צילום: יח"צ)
"אני עדיין מוזיקאי, אבל עכשיו אני גם גבר שיכול לשאת נשק ולהילחם". להקת אנטיטילה | צילום: יח"צ

לא רק בישראל (או באוקראינה)

עוד גבר שיצטרך להתרגל לחברים בפלוגה ולא לאלו בלהקה הוא הזמר ג'ין, כוכב הקיי-פופ הקוריאני מלהקת BTS שמתחיל את שירות החובה הצבאי שלו החודש. הזמר פנה למעריצים וביקש מהם להתרחק ממרכז האימונים שלו בצבא קוריאה הדרומית. על פי CNN, ג'ין (או בשמו המלא קים סאוק-ג'ין) בן ה-29 הוא החבר המבוגר ביותר בלהקת BTS. הוא יחל את שירותו ב-13 בדצמבר בבסיס הצבאי יאונצ'ון שבצפון מחוז גיונגי הדרום-קוריאני. 

להקת BTS (צילום: רויטרס)
כל חבריה מתכננים להתגייס. להקת BTS | צילום: רויטרס

שירות צבאי הוא חובה בקוריאה הדרומית, שם כמעט כל הגברים הכשירים נדרשים לשרת בצבא 18 חודשים עד גיל 28. הפרלמנט במדינה העביר הצעת חוק בשנת 2020 שיאפשר לכוכבי פופ – כלומר אלו ש"מצטיינים בתרבות פופולרית ובאומנות" – לדחות את שירותם עד גיל 30. השירות של ג'ין יתחיל בקורס הכשרה בסיסי של חמישה שבועות לפני שיוצב ביחידה על פי כישוריו.

בחודש שעבר מסרה חברת התקליטים של BTS כי כל שבעת חברי הלהקה מתכננים להתגייס וג'ין יהיה הראשון. בישראל שם הלהקה BTS איננו מוּכר, אך תאמינו או לא, הם הושוו לעתים ללהקת הביטלס ואפילו שברו את אחד משיאיה של להקת הרוק האנגלית עם שלושה אלבומים שהיו מס' 1 במצעד המכירות בשנה אחת. עכשיו, כשהשירות הצבאי באופק, חברת התקליטים מסרה שהלהקה צפויה להתאחד מחדש רק ב-2025.

 

להקת BTS (צילום: רויטרס)
צפויה להתאחד מחדש רק ב-2025. להקת BTS | צילום: רויטרס

גם כדורגלן טוטנהאם מתגייס לצבא קוריאה הדרומית

הכדורגלן הדרום-קוריאני סון יונג-מין הוא אחד מהחלוצים הפורים ביותר של הפרמיירליג בשנים האחרונות. הוא ממלא תפקיד מרכזי בהישגים של טוטנהאם והאיש שבו תלו הדרום-קוריאנים את תקוותם שיוביל אותם לשמינית גמר המונדיאל. אך סון, כמו כל הגברים הדרום-קוריאנים הכשירים, חייב להשלים שירות חובה צבאי.

יונג מין סון (צילום: רויטרס)
ממלא תפקיד חשוב בהישגים של טוטנהאם. סון יונג-מין | צילום: רויטרס

מונדיאל 2022: כל המשחקים ורגעי השיא

לסון מלאו 28 ביולי 2020 ובהיותו ספורטאי מצטיין הוא קיבל פטור חלקי משירותו, שכן הוא עזר לקוריאה הדרומית לזכות במדליית הזהב במשחקי אסיה 2018. למרות זאת הוא נדרש להשלים אימונים בסיסיים בפרק זמן קצר יותר. החלוץ המהיר השלים את האימונים הללו בשלושה שבועות במהלך החודש הראשון להתפרצות הגדולה של מגפת הקורונה באפריל 2020, והצליח למלא את חובתו מבלי להחמיץ זמן משחק, מפני שעונת הכדורגל הושהתה למשך שלושה חודשים.

"אני לא יכול להגיד את כל מה שעשיתי באימונים הצבאיים, אבל נהניתי מאוד. החבר'ה שם היו נחמדים. שלושת השבועות היו קשים, אבל ניסיתי ליהנות מזה. בילינו כל יום ביחד בחדר אחד, עשרה אנשים"

הכדורגלן הדרום-קוריאני סון יונג-מין

השירות הצבאי של סון אינו דומה לזה של כוכב הרוק טאראס. סון סיים את אימוניו במאי 2020 וחזר לחידוש עונת הפרמיירליג 2019-20 חודש לאחר מכן. "אלו היו שלושה חודשים עמוסים מאוד", סיפר לאתר הרשמי של קבוצת טוטנהאם. "אני לא יכול להגיד את כל מה שעשיתי, אבל נהניתי מאוד. החבר'ה שם היו נחמדים. שלושת השבועות היו קשים, אבל ניסיתי ליהנות מזה. זו הייתה חוויה טובה. ביום הראשון לא מכירים זה את זה, וזה היה קצת מוזר, אבל זה עבר במהירות. בילינו כל יום ביחד בחדר אחד עשרה אנשים מאוד קרובים זה לזה ועבדנו ביחד. עזרנו זה לזה, אז התקופה הייתה נפלאה".

 

סון יונג-מין, דרום קוריאה (צילום: רויטרס)
השתתף בהכשרות בנושא שכלול כישורי הלחימה. סון יונג-מין | צילום: רויטרס

כמו הזמר האוקראיני טאראס, גם סון השתעשע בתחילה ממעמדו כסלבריטאי בין אחיו לנשק. "החבר'ה האלה, ביום הראשון וביום השני – הם אפילו לא יכלו לדבר איתי, אבל בסוף הם התבדחו איתי ונהנינו כולנו ביחד", הוא סיפר. במהלך הכשרתו בת 21 הימים השתתף סון בהכשרות לשכלול כישורי הלחימה ובהכשרה רפואית בסיסית, אימוני פעולות במקרה של תקיפה כימית, ביולוגית ורדיולוגית. סון "כיכב" גם במטווחים: על פי האתר של הספרס, הוא זכה בציונים גבוהים והשיג 10 מתוך 10 במקצי הקליעה. קציני האימונים הצבאיים של סון אמרו שהוא "עבר את ההכשרה היטב".

אף שהם מוזיקאים מובילים או ספורטאים נערצים, טאראס, ג'ין וסון נולדו במדינות שעל גבולותיהן מאיימים עריצים. הם מבינים שהשירות בכוחות הביטחון נועד לצורכי ההישרדות שלהם ושל בני משפחתם ושל עמם. "יש לי הרבה מאוד חברים בישראל, ואני אוהב את התרבות שלכם", אומר לי טאראס, שהרבה להשוות בין החברות שחיות באיום קיומי – זה הרוסי על אוקראינה וזה שאיתו אנחנו פותחים כאן בישראל מהדורות. לא רציתי להגיד לטאראס שזה לא בדיוק ככה, לפחות לא עבור כולם פה.

"אנחנו מנגנים עכשיו הרבה מאוד, אני מקווה שאגיע להופיע גם בישראל עם המוזיקה שלי", הוא אומר. "מישהו צריך לארגן את זה. אם מישהו יזמין אותנו – נגיע. אפילו ננגן ביחד את 'הינה מה טוב ומה נעים'". "שבת אחים גם יחד" – לא בטוח שהוא ימצא כאן.