במקביל להצעות החוזרות ונשנות על הפסקת אש, הבוקר (רביעי) התחדשו האזעקות בשורת ערים באוקראינה ובראשן בבירה קייב - שם דווח על פיצוצים. גם בצ'רניגוב ובז'יטומיר נשמעו אזעקות בשעה האחרונה. אמש הודיעה רוסיה כי היא מוכנה לנצור את האש החל מהשעה 10:00 שעון מקומי (9:00 שעון ישראל) - אך לא הודיעה לכמה זמן, בקייב בינתיים לא השיבו להצעה. הפנטגון: "הצעת פולין להעביר מטוסי קרב לאוקראינה לא ישימה".

סיקור המלחמה באוקראינה ב-N12:

במהלך הלילה דחה הפנטגון את הצעת פולין להעביר דרך ארה"ב מטוסי קרב מסוג מיג-29 לאוקראינה בטענה שמדובר בהצעה ש"לא ניתן לקיים". "אנו לא חושבים שיש היגיון במהלך הזה", הסביר דובר מחלקת המדינה האמריקנית, ג'ון קירבי, "נמשיך להתייעץ עם פולין וחברותינו בנאט"ו בנושא זה ובנוגע לקשיים הלוגיסטיים הכרוכים בכך - אך אנו לא חושבים שניתן לקיים את ההצעה של פולין". על פי ההצעה, המטוסים היו עוברים ראשית לבסיס חיל האוויר של ארה"ב ברמסטיין שבגרמניה - ומשם לאוקראינה.

מטוס קרב רוסי (צילום: Vladimir Smirnov, GETTYIMAGES)
מטוס קרב מיג-29 | צילום: Vladimir Smirnov, GETTYIMAGES
ולדימיר פוטין (צילום: Mikhail Svetlov Getty Image)
ינצור את האש? פוטין | צילום: Mikhail Svetlov Getty Image
מלחמה באוקראינה
מלחמה באוקראינה

במקביל, אלפי אזרחים פונו מהעיר סומי בצפון-מזרח אוקראינה, לאחר מותם של 21 אוקראינים - ובהם שני ילדים - במתקפות אוויריות של הרוסיים. על פי כלי התקשורת 'נקסטה', פונו מהעיר כ-5,000 בני אדם.

מלחמה באוקראינה (צילום: ap)
מלחמה באוקראינה | צילום: ap
מלחמה באוקראינה (צילום: ap)
מלחמה באוקראינה | צילום: ap

על פי ההצעה להפסקת אש של רוסיה, היא תאפשר פינוי הומניטרי מחמש ערים: קייב, צ'רנייב, סומי, חרקוב ומריופול. עוד הבהירו בקרמלין כי הם "זקוקים לערוץ תקשורת מתמשך עם אוקראינה להחלפת מידע על פינוי אזרחים וזרים".

מיכאיל מיזינצב, ראש מערך השליטה בביטחון הלאומי ברוסיה, עדכן על פרטי ההצעה. "בהינתן המצב ההומניטרי המדרדר, וכדי לאפשר את ביטחונם של האזרחים והתושבים הזרים, רוסיה תשמור על שקט מהשעה 10:00 ומוכנה לספק מסדרונות הומניטריים", אמר לפי הפרסומים ברוסיה. מדובר בשיפור לעומת ההצעה הרוסית המוקדמת, שכללה רק מסדרון פינוי אחד.

ארה"ב מגבירה את הלחץ על פוטין

ההודעה מגיעה בסיומו של יום שבו המערב מגביר את הלחץ: ביידן הכריז על החרפת הסנקציות על רוסיה – וחרם על  יבוא הנפט והגז הטבעי מרוסיה. מחיר הנפט ממשיך לעלות - מיד אחרי הצהרת ביידן עלה בכ-7% (וירד לאחר זמן קצר).

בשטח באוקראינה, בהסכמת הרוסים, נפתחו בשעות הבוקר מסדרונות הומניטריים - שיירות ארוכות של פליטים נצפו נמלטים מהערים הגדולות אל עבר הגבולות במערב- האו"ם מדווח כבר על יותר משני מיליון פליטים, ובאוקראינה האשימו את רוסיה בירי במהלך הפינוי. בפנטגון העריכו היום כי כלל הכוחות הרוסיים שרוכזו בגבולות כבר פלשו לאוקראינה. עם זאת, אין התקדמות משמעותית בקצב התנועה של השיירות שעושות דרכן לקייב ולחרקוב.

בבית הלבן הסבירו הערב כי ארה"ב ורוסיה "עדיין חולקות רצון למנוע מאירן להיות גרעינית". בממשל האמריקני הביעו חשש מהבקשה האוקראינית לאיסור על טיסה (כלומר הפלת מטוסים רוסיים) גם מעל מעברים הומניטריים - "זו עדיין תהיה הסלמה". עוד הפתיעו ואמרו כי ההשפעה של החרם על הנפט והגז הרוסי "לא תהיה לטווח ארוך".

זלנסקי: "נילחם עד הסוף"

ברקע הימשכות הלחימה, נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי נאם הערב בשידור וודיאו בפני הפרלמנט הבריטי וזכה לתשואות רמות. "אנחנו צריכים את עזרתכם", אמר זלנסקי.  "אנחנו נילחם עד הסוף ולעולם לא נוותר. בשבילנו זו שאלה של 'להיות או לא להיות'", הוסיף. זלנסקי הוא המנהיג הזר הראשון בהיסטוריה של הפרלמנט הבריטי שנואם באולם המרכזי.

במהלך נאומו ציין כי בלחימה עד כה נהרגו 50 ילדים אוקראיניים. המספר עלה בתוך כשעה ל-52. "אני לעולם לא אסלח על זה, אני יודע שאתם אף פעם לא תסלחו לפולשים. נילחם עד הסוף בים, באוויר, נמשיך להילחם על אדמתנו, בכל מחיר", המשיך זלנסקי במחווה לראש הממשלה הבריטי המיתולוגי ווינסטון צ'רצ'יל. "נילחם ביערות, נילחם בשדות, נילחם בחופים וברחובות". נשיא אוקראינה ביקש מהבריטים להגביר את עוצמת הסנקציות נגד רוסיה, והוסיף כי "יש להכיר ברוסיה כמדינת טרור, ולוודא שהשמיים האוקראינים בטוחים... אנא וודאו שאתם עושים את מה שצריך לעשות".

המסר של ישראל לאוקראינה

כפי שפורסם הערב במהדורה המרכזית, ביממה האחרונה ישראל מביעה ביקורת חריפה בפני אוקראינה על כך שלא תקבל את המצב שבו היא מתווכת כנה בין הצדדים - ומנסה להביא את המלחמה לסיומה, בעוד אוקראינה ממשיכה בקו הניצי. "לא הגיוני שאנחנו ננסה לעזור ואתם תתקפו אותנו", נאמר בשיחות שהתנהלו בין ירושלים לקייב.

השיחות התקיימו בין הדרגים הבכירים פחות והבכירים יותר. ואכן, היום יצאו מאוקראינה שתי התבטאויות חריגות על רקע הביקורת בתקופה האחרונה. ההתבטאות הראשונה הייתה של הנשיא זלנסקי, שהודה בציוץ בטוויטר לראש הממשלה בנט על התיווך. האמירה השנייה היא ההתנצלות של שר חוץ האוקראיני על הדברים הקשים שהטיח בחברת אל-על, שכלפיה טען שהיא "מתפרנסת מכסף מהול בדם אוקראיני".