השתיקה של יהודי רוסיה: בימים האחרונים ניסינו מספר רב של פעמים לדבר עם חברי הקהילה היהודית ברוסיה - ופעם אחר פעם נוכחנו לדעת שהם פשוט פוחדים לדבר. 

שרה (שם בדוי) אמרה בשיחה עם N12: "אנשים לא ידברו בחופשיות. זה נחשב כאן לבגידה, כמו מסירת מידע לזר". עוד היא הוסיפה: "תבין אותי, הייתי שמחה לעזור לך אבל זה עלול להעמיד אותנו ואת הקרובים לנו בסיכון".

סשה (שם בדוי) יהודי אחר שמתגורר באחת הערים הגדולות ברוסיה, בחר גם הוא שלא להרבות במילים, ואף הזהיר: "אני לא מסכים לדבר. הייתי ממליץ לכם לא להתעסק בדברים האלה. אל תתעסקו בפוליטיקה כאן, זה לא יהיה בריא עבורכם".

מלחמה באירופה - קייב אוקראינה (צילום: Efrem Lukatsky, AP)
המלחמה באוקראינה. ברוסיה לא מספרים שיש מלחמה, אלא "מבצע צבאי מיוחד" | צילום: Efrem Lukatsky, AP

 "אין לי אפשרות להתייחס לשאלות שלכם ולהוסיף. לצערי אין לי אפשרות לעזור בנושא הזה ספציפית. אני לא מוסמך לענות על שום דבר, בשביל זה יש את מי שתפקידו לענות", אמר גורם נוסף שאיתו ניסינו להבין את התחושות בקרב יהודי רוסיה. גורם אחר הוסיף: "אני לא מכיר אף אחד שיסכים להתראיין היום".  

ניסינו לדבר בשבוע האחרון גם עם אחיה של ישראלית שעלתה מרוסיה, כאשר הוא עדיין נשאר להתגורר במוסקווה. בשיחה קצרה עם N12 הוא אמר: "אני מעדיף שלא לדבר כרגע. התייעצתי לגבי זה עם גורמים בכירים בקהילה היהודית והמליצו לנו להוריד את הראש בתקופה הקרובה ולא להיחשף אם לא צריך".

 ד"ר איליה קופרמן הוא מנכל חברת אלקטרוניק אדיוקיישן, המתמחה בלמידה מרחוק. מרכז העבודה של החברה מאז שהוקמה היה ברוסיה ומדינות מזרח אירופה.  קופרמן בחר לעלות ארצה  מרוסיה לפני שלוש שנים - וחלק ניכר ממשפחתו עדיין מתגוררים במוסקבה. הוא הסביר כיצד נתפסת ברוסיה אמירה נגד הממשלה: "אם אתה אומר משהו נגד הממשלה הרוסית אתה חשוף לעונש. בימים האחרונים חוקקו חוק לפיו כל מי שאומר "פייק ניוז", כאשר המשטר מחליט מה מוגדר כפייק ניוז, יכול להיכנס למאסר של בין 3-15 שנים בבית סוהר". 

 קופרמן הוסיף שברוסיה כלל לא מספרים שיש מלחמה, אלא 'מבצע צבאי מיוחד': "ככה שאם אתה אומר שיש מלחמה זה כבר מספיק כדי להיכנס לכלא. אם מישהו אומר שהוא בעד סנקציות, ויש הרבה אנשים שבעד סנקציות, אז זה יכול להגיע לשלוש שנים בכלא. יש אנשים שהולכים להפגין נגד המלחמה - האנשים האלה יודעים שיש אפשרות שהם יחיו בכלא הרבה שנים בגלל זה. זו סכנה גדולה לדבר עם הטלוויזיה או עיתונאי מחו"ל. אם מישהו יגלה שעשית את זה, אתה בצרות. ממשל ההרוסי עוקב אחרי האזרחים ורואים אם מישהו עושה משהו נגד הממשלה"

ניידת שידור של RT (צילום: רויטרס)
"זו סכנה לדבר עם עיתונאי מחו"ל", ניידת שידור של RT במוסקבה | צילום: רויטרס

 

קופרמן שיתף בחוויה אישית שלו, שעשויה להמחיש את הפחד אותו חווים היהודים - גם אם הם נמצאים בארץ: "אמא שלי נמצאת בארץ כרגע, עיתונאי מהולנד שאל אם אפשר לדבר איתה אבל היא מפחדת לדבר כי היא לא יודעת מה יהיה כשהיא תחזור לרוסיה, פשוט מפחדים נורא. אני נמצא בהמון קבוצות בוואצפ עם חברים שלי ברוסיה, אנשים מפחדים לכתוב דברים בוואצפ כדי שלא יראו את זה. לכן אף אחד מהחברים והמשפחה לא יסכים לדבר עם התקשורת בישראל. הם מפחדים על המשפחה שלהם ועל העובדים שלהם אם יש להם עסק. אם מישהו יסכים לדבר זה אומר שהוא גיבור והוא מוכן למה שיקרה אחר כך".