מזכיר המדינה של ארה"ב מייק פומפאו אמר הערב (חמישי) כי וושינגטון מעריכה כי אירן עומדת מאחורי המתקפה על שתי מכליות הנפט הבוקר במפרץ עומאן. בשיחה עם כתבים בבית הלבן פומפאו אמר כי ההערכה הזאת מתבססת על מידע מודיעיני, סוגי הנשק שבהם נעשה שימוש ורמת התחכום הגבוהה של התקיפות.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"הממשל האמריקני מעריך כי הרפובליקה האסלאמית של אירן אחראית למתקפה על המכליות במפרץ עומאן", אמר פומפאו. לדבריו, ההערכה מתבססת גם על העובדה שלאף ארגון שמסונף לאירן אין את המשאבים או היכולות לבצע מתקפה כזאת. בבית הלבן מסרו כי הנשיא דונלד טראמפ עודכן בפרטי המתקפה.

מבט על המכלית מספינה שהגיעה לסייע (צילום: AP, חדשות)
הנזק מנקודת המבט של אונייה שהגיעה לסייע | צילום: AP, חדשות

עוד אמר פומפאו: "אירן פועלת לשבש את תנועת הנפט דרך מיצר הורמוז. המתקפות ללא פרובוקציה של אירן הן במסגרת קמפיין להסלמת המתיחות והנחיתי את שגריר ארה"ב לאו"ם להעלות את הנושא האירני בפני מועצת הביטחון של האו"ם".

גם שר האנרגיה הסעודי גינה את המתקפה ואמר כי הממלכה תנקוט כל צעד נדרש כדי להגן על נמליה ועל המים האזוריים. הוא קרא לקהילה הבינלאומית לקחת אחריות ולהגן על נתיבי השיט הבינלאומיים.

קודם לכן צוטט בכיר בפנטגון אומר כי "סביר מאוד שאירן ביצעה את המתקפה". הבכיר דחה את הטענה האירנית שלפיה כוחותיה חילצו את כל 44 אנשי הצוות בשתי המכליות וכינה אותה "שקר גס". לדבריו, משחתת של הצי האמריקני שמוצבת בבחריין ענתה לקריאות מצוקה ואספה 21 אנשי צוות של אחת המכליות.

עוד טען הבכיר כי בכוונת ארה"ב לבדוק את הנזקים ולאסוף שברים כדי לקבוע מי עומד מאחורי המתקפה. הוא הוסיף כי כל תגובה אמריקנית תתבסס על הראיות שיקשרו את אירן לתקרית וכן על דרישות שאר מדינות המפרץ. קודם לכן פורסם בסוכנות הידיעות האירנית כי צוותי חיפוש והצלה אספו 44 אנשי צוות משתי המכליות.

מיכלית נפט בוערת (צילום: AP, חדשות)
צילום: AP, חדשות

שגריר ארה"ב לאו"ם בפועל ג'ונתן כהן אמר בפני מועצת הביטחון של האו"ם כי מדובר במתקפה "לא מקובלת". השגריר ציין כי הממשל האמריקני מעניק סיוע "וימשיך לבחון את המצב". במשלחת האמריקנית לאו"ם מתכוונים להעלות את נושא המתקפה בדיון בדלתיים סגורות בהמשך היום.

שתי המכליות שהותקפו במפרץ עומאן נשאו דגלי פנמה ואיי מרשל, בהתאמה. המכלית עם דגל פנמה, "קוקוקה קורייג'ס" (Kokuka Courageous) בבעלות חברה יפנית, נשאה מתנול והייתה בדרכה לסינגפור. כל 21 אנשי הצוות שלה הצליחו להימלט לאחר ש"הותקפו פעמיים על-ידי פגז כלשהו", לטענת הבעלים היפנים.

המכלית השנייה, "פרונט אלטייר" (Front Altair) בבעלות חברה מברמודה, שינעה תזקיק נפט והייתה בדרכה לטייוואן. כל 23 אנשי הצוות שלה חולצו לאחר שאירע פיצוץ על הסיפון, "ככל הנראה על-ידי טורפדו", כך לפי הבעלים.

הקרמלין: "עדיין מוקדם להסיק מסקנות"

התקרית החריגה במפרץ עומאן עוררה תגובות סותרות ברחבי העולם. דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב התייחס לתקרית ואמר כי עדיין מוקדם מדי להסיק מסקנות לגבי המתקפה בשל מחסור במידע. "אף אחד לא יודע מי עומד מאחורי זה", אמר פסקוב.

מכלית הנפט הבוערת (צילום: סוכנות החלל האירופית, חדשות)
תיעוד מהחלל של המכלית הבוערת | צילום: סוכנות החלל האירופית, חדשות

מנגד, בצרפת גינו בחריפות את התקרית במפרץ וקראו לכל הצדדים להפגין איפוק. "למדנו על התקרית המטרידה במפרץ בצל המתיחות באזור, כפי שראינו אתמול במתקפה על (נמל התעופה אבהה) בסעודיה, שגינינו בחריפות", מסרו במשרד החוץ הצרפתי. "אנו כולם לכל הצדדים המעורבים, שעמם אנו מצויים בקשר רציף, להפגין איפוק ולהימנע מהסלמת המצב".

מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש גינה בחריפות את המתקפה על המכליות ואמר: "צריך לבסס את העובדות של המקרה. העולם לא יכול להרשות לעצמו עימות רציני במפרץ". דובר הקואליציה בהובלת סעודיה כינה את המתקפה "הסלמה חמורה" במתיחות באזור.

הספינה שהותקפה וטבעה בעומאן (צילום: חדשות)
צילום: חדשות

מזכ"ל הליגה הערבית אחמד עבדול ע'ייט קרא למועצת הביטחון של האו"ם לפעול נגד האחראים למתקפה כדי לשמור על הביטחון במפרץ. "חלק מהגורמים באזור מנסים להצית שרפות ועלינו להישמר מפני זה", אמר עבדול ע'ייט ל-15 החברות בליגה, מבלי שנקב בשם מפורש. שר החוץ של כוויית אמר כי המתקפה על המכליות מהווה איום על השלום והביטחון העולמי.

היועץ לביטחון לאומי נשיא ארה"ב ג'ון בולטון אמר לפני שבועיים כי "כמעט בוודאות" נעשה שימוש במוקשים ימיים אירניים במתקפה על מכליות לחופי איחוד האמירויות בחודש שעבר והזהיר את טהרן מפני תקיפות נוספות. דברי בולטון מגיעים בצל ההסלמה במתיחות באזור מצר הורמוז מאז פרישת ארה"ב מהסכם הגרעין עם אירן.