נתניהו: התרענו לבריטים מראש על מתקפה בחסות איראן
ראש הממשלה טען כי ישראל העבירה לבריטניה מידע מודיעיני מוקדם על מתקפה איראנית • במקביל, ראש ממשלת בריטניה אמר כי קיימות "אינדיקציות חזקות" למעורבות איראנית באירוע סמוך לבסיס • בטהראן דוחים את הטענות, בעוד חמשת החשודים ששוחררו בערבות עדיין נחקרים


ראש הממשלה בנימין נתניהו טען הלילה (בין רביעי לחמישי) כי ישראל העבירה לבריטים מראש מידע מודיעיני על כוונה לבצע מתקפה בחסות איראן בשטח הממלכה.
"נתנו לבריטים את המודיעין שלפיו עומדת להתרחש מתקפה, מתקפה בחסות איראן", אמר נתניהו. בהמשך תקף את מדיניות הממשלה הבריטית כלפי ישראל ואמר כי "כמעט למוחרת הם הטילו עלינו סנקציות". לדבריו, מדובר בהתנהלות מסוכנת לעתיד המערב.
הדברים מגיעים במקביל להתפתחות משמעותית נוספת בחקירה: ראש ממשלת בריטניה אנדי ברנהאם אמר כי בידי הרשויות קיימות "אינדיקציות חזקות" לכך שאיראן מילאה תפקיד במה שאירע סמוך לבסיס פיירפורד.
בריטניה: "אינדיקציות חזקות" למעורבות איראנית
ברנהאם אמר ל-BBC כי "יש אינדיקציות חזקות לכך שאיראן מילאה תפקיד במה שקרה בסוף השבוע ב-RAF Fairford", אך לא פירט אילו ממצאים הובילו להערכה הזו.
ההתבטאות מסמנת שינוי משמעותי לעומת הימים הראשונים של החקירה, אז הרשויות הבריטיות הקפידו שלא לקבוע אם מדינה זרה עומדת מאחורי האירוע.

חמשת החשודים עדיין תחת מגבלות
לפי מידע שפורסם אתמול בכלי תקשורת בממלכה, אחד מחמשת הגברים שנעצרו במקום הוא זה שהתקשר בעצמו למשטרה בשעות הלילה – עוד לפני שהחקלאית המקומית דיווחה על הגברים רעולי הפנים ועל כלי הרכב החשודים.
לפי דיווח ה-BBC, החשוד התקשר למוקד החירום בשעה 00:45 בלילה. רק כמעט שעה לאחר מכן התקשרה חקלאית המתגוררת באזור למשטרה, לאחר שהבחינה בשלושה כלי רכב מסחריים ובגברים חובשי כובעי גרב סמוך לבסיס.

הפרט החדש מעורר שאלות סביב השתלשלות האירועים באותו לילה. המשטרה לא מסרה מה אמר החשוד בשיחה, מדוע התקשר בעצמו או איזה חלק היה לה בשיגור הכוחות למקום. לורנס טיילור, ראש מערך הלוחמה בטרור במשטרה הבריטית, הסתפק באמירה כי תגובת הכוחות התבססה על "מגוון של מידע".
שלושה כלי רכב סמוך לבסיס – וכוחות חבלה הוזעקו
האירוע התרחש באזור הכפר Whelford, הצמוד לבסיס פיירפורד שבגלוסטרשייר. החקלאית המקומית סיפרה ל-BBC כי הגיעה לביתה ומצאה את הדרך חסומה, ובאזור הבחינה בקבוצה גדולה של גברים מכוסי פנים.
לדבריה, עצם העובדה שהבחינה בהם הייתה "מזל טהור". לאחר שהזעיקה את המשטרה היא טענה כי היא מאמינה ששיחתה סיכלה את התוכניות שהיו לאנשים במקום.
בעקבות המידע שהגיע למשטרה הוזעקו לאזור כוחות גדולים, בהם שוטרים חמושים וצוות חבלה. סביב כלי הרכב הוקמה טבעת ביטחון ברדיוס של כ-400 מטרים, וכ-85 בתי מגורים באזור פונו מיושביהם.

החשש הראשוני היה כי בשלושת כלי הרכב נמצאים חומרי נפץ או מטענים. אלא שבהמשך הודיעה המשטרה כי בחיפושים לא נמצאו מטעני חבלה או חומרי נפץ. לעומת זאת, נמצאה כמות של דלק.
חמשת הגברים שנעצרו הם כולם אזרחים בריטים בני 23 עד 25. ארבעה מהם מתגוררים באזור ווסטמינסטר בלונדון והחמישי בקמדן. תחילה הם נעצרו בחשד לעבירות הקשורות לחומרי נפץ, ובהמשך גם בחשד להכנה של מעשה טרור. למרות חומרת החשדות, ביום שני שוחררו החמישה בערבות.
במשטרה הסבירו כי השחרור אינו מעיד על סיום החקירה. טיילור הגדיר את המהלך "החלטה חקירתית" המבוססת על ניסיון ואסטרטגיה, והדגיש כי על החשודים הוטלו תנאים מחמירים הנוגעים לתנועתם ולקשר שלהם עם אחרים.
ההחלטה עוררה תגובות גם בארצות הברית. הנשיא דונלד טראמפ אמר כי הוא מאוכזב מהשחרור בערבות, ואף ציין כי הרשויות האמריקניות לא היו משחררות אותם.

אחד מכיווני החקירה המרכזיים הוא האפשרות שהחמישה פעלו עבור מדינה זרה. המשטרה הבריטית הדגישה כי בשלב הזה נשמרת "ראש פתוח" באשר למניע ולגורמים האפשריים שמאחורי האירוע. טיילור אמר כי החוקרים בוחנים בין היתר אפשרות של פעילות מצד שליחים או של אנשים שפעלו, ביודעין או שלא ביודעין, עבור מדינה זרה.
שר החוץ האמריקני מרקו רוביו אמר כי האירוע "מערב בבירור יד של גורם זר", אך לא הציג ראיות פומביות לטענה ולא נקב במדינה מסוימת. טראמפ מצדו אמר, כשנשאל על קשר אפשרי לאיראן, כי הדבר "ייתכן".

איראן היא אחד הכיוונים שעלו בחקירה ובדיווחים בתקשורת, בין היתר על רקע האיומים שהשמיעה בעבר נגד הבסיס. עם זאת, הרשויות הבריטיות לא קבעו שאיראן עומדת מאחורי האירוע. שגרירות איראן בלונדון דחתה בתוקף את הטענות וקראה להן ספקולציות "חסרות בסיס וזדוניות".
הבסיס שמארח מפציצים אמריקניים
בסיס RAF Fairford הוא אחד האתרים הצבאיים הרגישים בבריטניה ומשמש במשך עשרות שנים גם את חיל האוויר האמריקני. הוא מארח באופן קבוע מטוסים אמריקניים, ובהם מפציצים אסטרטגיים, ומשמש כבסיס קדמי לפעילות של ארצות הברית באירופה ובמזרח התיכון.
בחודשים האחרונים המריאו ממנו מפציצים אמריקניים למשימות במזרח התיכון, לאחר שבריטניה אישרה לארצות הברית להשתמש בבסיס במסגרת פעולות נגד איראן. בחודש יולי הצהירה איראן כי בסיס שישמש לפעילות צבאית נגדה עלול להיחשב מבחינתה ל"מטרה לגיטימית".
על רקע המתיחות, רמת האבטחה בפיירפורד כבר הועלתה עוד לפני האירוע. לפי דיווחים בבריטניה, הבסיס היה ברמת הכוננות הגבוהה ביותר במשך כמה ימים עוד קודם למעצרים.