"אף אחד מהצבא של פוטין לא מגיע ממוסקווה": באוקראינה מעריכים כי נשיא רוסיה נמנע עד עתה מגיוס נרחב בעיר הבירה וביתר הערים הגדולות והחשובות במדינה, ככל הנראה בשל החשש מהתגברות הביקורת הציבורית נגד המלחמה. המרכז האוקראיני לאסטרטגיות הגנה מעריך שגיוס הלוחמים של רוסיה מתבצע בעיקר בסיביר ומזרח רוסיה.

המלחמה באוקראינה - סיקור N12:

"הקרמלין מפעיל תעמולה אגרסיבית ודורש מכל מחוז במדינה לגייס 200 לוחמים חדשים בכל שבוע", נטען. "הקרמלין מרבה לטפח את הנרטיב של שאלת הריבונות של אוקראינה, וממסגר את המלחמה כמאבק של רוסיה נגד המערב המאוחד".

הדיווחים והטענות על חשש בקרמלין מפני התגברות הביקורת הציבורית ואף איום על מעמד השלטון בעיני העם מגיעים ברקע דיווחים נוספים על מתיחות קשה בין ההנהגה הרוסית לשירותי הביטחון במדינה. על פי חלק מהדיווחים, בשבועות האחרונים העמיק המתח בין הקרמלין לבין ה-FSB, שירות הביטחון הפדרלי ברוסיה (בימי ברית המועצות נקרא KGB).

המשבר בין שני הגופים החשובים מגיע בעקבות דיווחים לפני כמה שבועות על יותר מ-150 סוכני FSB שנעצרו על ידי הקרמלין בחשד שעברו עבירות של ביטחון מידע בנוגע למלחמה וסייעו להעביר חומר מודיעיני לאוקראינה. בין העצורים בארגון גם לפחות 2 מראשיו הבכירים ביותר.

העדויות על מתיחות בקרב צמרת השלטון במוסקווה כבר מזינה שמועות רבות בנוגע לאפשרות של התקוממות אופוזיציה מבית נגד פוטין. כמה כלי תקשורת מערביים דיווחו בימים האחרונים על חשש גובר בקרמלין מפני אפשרות של הפיכה או ניסיון לאתגר את נשיא רוסיה על ידי ה"סילוביקי", גנרלים ויוצאי צבא בכירים שהצטרפו לזירה הפוליטית ברוסיה. בנוסף, דווח כי פוטין הורה להגביר את כוננות האבטחה במעגל הקרוב אליו ביותר בשל החשש מפגיעה בו על ידי גורמי אופוזיציה.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: SERGEI GUNEYEV/POOL/AFP via Getty Images)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין | צילום: SERGEI GUNEYEV/POOL/AFP via Getty Images

בתוך כך, הקרמלין דחה היום את הטענות בנוגע להערכות המערב כי פוטין יכריז ב-9 במאי על "מלחמה" נגד אוקראינה. "הסיכוי שזה יקרה אפסי", נטען במענה לשאלת כתבים בנושא. אתמול העריכו גורמי מודיעין בארה"ב כי פוטין יודיע בשבוע הבא, ביום הניצחון על גרמניה הנאצית, כי הלחימה באוקראינה תוגדר "מלחמה" ולא "מבצע צבאי מיוחד" כפי שהיא מוגדרת כעת. אם אכן יעשה כך, יוכל פוטין לגייס חיילי מילואים ולהטיל למערכה גם את חיילי החובה הרוסיים, שלפחות באופן רשמי אינם יכולים לקחת חלק ב"מבצע צבאי".

על רקע הדברים האלה העריך היום המודיעין בבריטניה כי צבא רוסיה פרס 22 צוותי קרב גדודיים סמוך לעיר איזיום שבמרחב חארקוב. בימים האחרונים דווח כי האוקראינים הצליחו להסיג את הצבא הרוסי למרחק של כ-40 ק"מ מחארקוב. עוד נטען כי הכוח הרוסי באזור צפוי לנסות בימים הקרובים לכבוש מחדש את העיירות קרמאטורסק וסברודונייצק, שבשבוע שעבר דווח כי הרוסים כשלו בניסיונות לכבוש אותן.

 

 

לקראת הצטרפות לנאט"ו – פינלנד מארחת תרגיל צבאי גדול

מדינות ברית נאט"ו החלו היום תרגיל צבאי גדול בפינלנד, שעל פי כל ההערכות תחל בחודשים הקרובים בתהליך הצטרפות לברית. בתרגיל, סמוך למפרץ בוטניה, משתתפים כמעט 3,500 חיילים מפינלנד, בריטניה, לטביה, ארה"ב ואסטוניה, והוא ייערך עד 13 במאי. כזכור, לפינלנד גבול משותף עם רוסיה באורך של כ-1,300 ק"מ. ברשתות החברתיות הופץ היום סרטון של רכבת עם עשרות טנקים ורכבי צבא הנעים לכיוון התרגיל, סמוך לגבול עם שוודיה. בתקשורת הרוסית כבר מיהרו, בטעות, לציין כי פינלנד החלה בהעברת כוחות גדולים לעבר הגבול עם רוסיה.

 

 

בן וואלאס, שר ההגנה של בריטניה, הגיע היום לפינלנד, שם קיבל תדריך לקראת התרגיל והוא צפוי לצפות בו מקרוב. על רקע האפשרות שפינלנד תצטרף לאיחוד אמר: "גם ללא שום הסכם רשמי גדול, אנחנו מדינות אירופאיות שחולקות את אותם הערכים ויש לנו היסטוריה משותפת וארוכת שנים". וואלאס גם התייחס להערכות המודיעין הבריטי בימים האחרונים בנוגע לפגיעה קשה מאוד בכוח הלחימה הרוסי ואמר: "אם למדנו משהו על כלי הנשק הרוסיים הוא שהם לא שווים את הכסף שהושקע בהם".

שר ההגנה הבריטי בן וואלאס עם מקבילו הפיני (צילום: reuters)
שר ההגנה הבריטי בן וואלאס עם מקבילו הפיני | צילום: reuters

במקביל, גם בבלארוס מתקיים תרגיל צבאי: צבא בלארוס הודיע היום על תרגיל "פתאומי" לבדיקת המוכנות ללחימה של החיילים הבלארוסים. במשרד ההגנה במינסק הודיעו כי מדובר ב"מבחן פתאומי של כוחות ההגנה", שנעשה במטרה "להעריך את המוכנות הצבאית והיכולת של החיילים להגיב במהירות לאפשרות שיתגלע משבר". עוד אמרו במשרד ההגנה במינסק כי עוד כוחות יצטרפו לתרגיל בצורה מדורגת. כמו כן נמסר כי כוחות הצבא הבלארוסי ישנו את הפריסה שלהם בשטח המדינה, אך לא ציינו באיזה כיוון.

 

 

במריופול, על פי התקשורת האוקראינית, הצליחו הרוסים לפרוץ למפעל הפלדה אזובסטאל, שנחשב למעוז האוקראיני האחרון בעיר. בקרמלין הכחישו את הדברים ואמרו כי חייליהם לא מסתערים לתוך המפעל, ורק פועלים למנוע מהכוחות האוקראיניים להתקרב למקום. ראש עיריית מריופול אמר כי בתוך המפעל מתרחשים קרבות קשים וכי הצבא הרוסי משתמש "בכל הנשקים הזמינים". עוד הוא הוסיף כי הקשר עם הכוחות הלוחמים במפעל נותק. בתיעוד חדש שמגיע ממריופול, נראות ההפגזות על המעפל ואחריהן עשן רב מיתמר מעליו.