איום המלחמה נדחה? נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן אמר אמש (שלישי) כי הוא מעוניין בפיתרון דיפלומטי למתיחות בגבול רוסיה-אוקראינה, אך הבהיר כי "יש עדיין אפשרות מוחשית למתקפה רוסית, ארה"ב מוכנה לכל תרחיש". הוא הוסיף כי "שמענו על תכנית הנסיגה הרוסית אבל עדיין לא ראינו הוכחות לכך, הכוחות הרוסיים עדיין בעמדות תקיפה", וכי לא יבליג על תקיפה רוסית: "נגן על כל סנטימטר של טריטוריה של נאט"ו בכל העוצמה האמריקנית". דבריו של ביידן מגיעים לאחר נאום מפוייס יחסית של נשיא רוסיה ולדימין פוטין.

המתיחות באוקראינה: סיקור N12

ביידן הבהיר כי ארה"ב ונאט"ו לא מהוות איום על רוסיה. "גם אוקראינה לא מאיימת על רוסיה, אזרחי רוסיה - אתם לא האויבים שלנו, ואני לא חושב שהאוקראינים הם אויבים שלכם", הוסיף. "אם רוסיה תתקוף את אוקראינה - זו מלחמת ברירה", הצהיר ביידן בתקיפות. "לא נשכח לרוסיה אם היא תפתח במלחמה, היא תתמודד עם מחיר כבד מאוד".

לדברי ביידן, הנושא אינו רק שלמותה הטריטוריאלית של אוקראינה, אלא הפרת זכויות האדם והפרת הריבונות האוקראינית והאירופית. "אי אפשר לשנות גבולות בכוח. אם רוסיה תמשיך, נאחד את העולם לפעול", הבהיר ביידן. "אם רוסיה תפלוש לאוקראינה נפעיל סנקציות שרוסיה לא ראתה, דברים שלא עשינו ב-2014, נחסום את צינור הגז לגרמניה. נגן על כל חברה בנאט"ו בכל הכוח, כולנו מחוייבים לכך". 

הנשיא ג'ו ביידן
"נגיב בכוח אם רוסיה תתקוף את אנשינו"‎. ביידן נואם, הערב

 

נאומו התקיף של ביידן, מגיע כמה שעות לאחר מסיבת העיתונאים שבה הפגין פוטין נכונות למו"מ. באוקראינה עדיין חוששים מפלישה צבאית ומנגד בגרמניה שיבחו את הנסיגה החלקית של צבא רוסיה, אך דרשו צעדים מוחשיים.

עוד לפני נאומו של ביידן הבהיר הבית הלבן כי הנשיא "לא יכריז על מדיניות חדשה נגד רוסיה". עם זאת, הוא צפוי לדבר על המצב בגבול רוסיה-אוקראינה ועל הצעדים שארה"ב מוכנה לנקוט אל מול האיום. עוד הציעה ארה"ב תמיכה לאוקראינה, לאחר מתקפת הסייבר שפגעה זמנית במשרד ההגנה האוקראיני ובשני בנקים. באוקראינה הפנו אצבע מאשימה כלפי רוסיה, שלא התייחסה עד כה לאירוע.

וללדימיר פוטין, נשיא רוסיה ואולף שולץ, קנצלר גרמני (צילום: רויטרס)
הדיפלומטיה סביב המשבר באוקראינה "לא מוצתה". פוטין ושולץ, מוקדם יותר היום | צילום: רויטרס

נשיא רוסיה שלח מוקדם יותר מסר מרגיע, לפיו "אנחנו לא רוצים לראות מלחמה באירופה". במסיבת עיתונאים משותפת עם קנצלר גרמניה אולף שולץ, הוסיף פוטין כי התקבלה החלטה להסיג חלק מהכוחות המכתרים את אוקראינה. "לדור של שולץ ולדור שלי קשה לדמיין (עוד) מלחמה באירופה", אמר פוטין. "אבל ראינו מלחמה באירופה, שהתחילה נאט"ו נגד יוגוסלביה. כמובן שלא נרצה מלחמה".

פוטין אמר שאינו רוצה מלחמה, אבל מצד שני הוא הבהיר כי "אין תגובה בונה" לדרישת רוסיה לקבלת ערבויות ביטחוניות. כמו בעבר, טען פוטין שיש "הפרות זכויות אדם" בדונבאס שבמזרח אוקראינה. פוטין חזר גם על טענתו שיש "רצח עם" בחבל הארץ הזה, שבו אוכלוסייה רבה שמוצאה רוסי.

כוחות צבא אוקראינה (צילום: רויטרס)
"אם רוסיה תתקוף את אוקראינה - זו מלחמת ברירה". לוחמים אוקראינים בתרגיל | צילום: רויטרס

פוטין הוסיף כי לרוסיה נאמר שאוקראינה לא תצטרף לנאט"ו בעתיד הקרוב, אך מוסקבה לא חושבת שזו הבטחה מספיק טובה והיא רוצה לפתור את העניין בשלמותו. רוסיה מעוניינת בערבויות ביטחוניות מהמערב, כולל זכות וטו על הצטרפות אוקראינה לברית הצבאית האמריקנית-אירופית בעתיד.

הפגישה בין פוטין לשולץ, מגיעה שעות לפני המועד המוערך שבו נקבו גורמי מודיעין אמריקנים לפלישת רוסיה לאוקראינה. קנצלר גרמניה שולץ אמר שהדיפלומטיה סביב המשבר באוקראינה "לא מוצתה", ובירך על נסיגתם של כמה מהכוחות הרוסיים מקרבת אוקראינה. הוא הוסיף כי פתרון דיפלומטי נותר אפשרי, ואמר כי "אנו רחוקים ממיצוי האפשרויות הדיפלומטיות".