"אנחנו לא רוצים לראות מלחמה באירופה" - כך הבהיר היום (שלישי) נשיא רוסיה ולדימיר פוטין במסיבת עיתונאים משותפת עם קנצלר גרמניה אולף שולץ. פוטין הוסיף כי התקבלה החלטה להסיג חלק מהכוחות המכתרים את אוקראינה בימים אלו. "לדור של שולץ ולדור שלי קשה לדמיין (עוד) מלחמה באירופה", הוסיף פוטין. "אבל ראינו מלחמה באירופה, שהתחילה נאט"ו נגד יוגוסלביה. כמובן שלא נרצה מלחמה".

פוטין אמר שאינו רוצה מלחמה, אבל מצד שני הוא הבהיר כי "אין תגובה בונה" לדרישת רוסיה לקבלת ערבויות ביטחוניות. כמו בעבר, טען פוטין שיש "הפרות זכויות אדם" בדונבאס שבמזרח אוקראינה. פוטין חזר גם על טענתו שיש "רצח עם" בחבל הארץ הזה, שבו אוכלוסייה רבה שמוצאה רוסי.

וללדימיר פוטין, נשיא רוסיה ואולף שולץ, קנצלר גרמני (צילום: רויטרס)
"לא רוצה לראות מלחמה באירופה". פוטין ושולץ במסיבת העיתונאים, היום | צילום: רויטרס

קנצלר גרמניה שולץ אמר שהדיפלומטיה סביב המשבר באוקראינה "לא מוצתה", ובירך על נסיגתם של כמה מהכוחות הרוסיים מקרבת אוקראינה. הוא הוסיף כי פתרון דיפלומטי נותר אפשרי, ואמר כי "אנו רחוקים ממיצוי האפשרויות הדיפלומטיות".

"זה שאנחנו שומעים עכשיו כמה חיילים נסוגו זה סימן טוב, אנחנו מקווים שעוד ייסוגו בהמשך", המשיך קנצלר גרמניה בדבריו. "צריך למצוא פתרון. לא משנה כמה המצב נראה קשה וחמור, אני מסרב לומר שהוא חסר סיכוי", הוסיף. בנוסף לכך, הוא הבהיר כי "לא ניתן לערער על גבולותיה של אירופה, גם לא בהקשר של אוקראינה. זה לא נתון למשא ומתן". 

חיילים אוקראינים בתרגיל (צילום: רויטרס)
פוטין הצהיר כי יסיג חלק מהכוחות. חיילים אוקראינים בתרגיל | צילום: רויטרס

פוטין הוסיף כי לרוסיה נאמר שאוקראינה לא תצטרף לנאט"ו בעתיד הקרוב, אך מוסקבה לא חושבת שזו הבטחה מספיק טובה והיא רוצה לפתור את העניין בשלמותו. רוסיה מעוניינת בערבויות ביטחוניות מהמערב, כולל זכות וטו על הצטרפות אוקראינה לברית הצבאית האמריקנית-אירופית בעתיד.

מסיבת העיתונאים שבתום הפגישה בין המנהיגים, מגיעה שעות לפני המועד המוערך שבו נקבו גורמי מודיעין אמריקנים לפלישת רוסיה לאוקראינה. שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן שוחח עם מקבילו הרוסי סרגיי לברוב, זמן קצר לאחר מסיבת העיתונאים המשותפת של פוטין ושולץ. בהמשך צפויים לשוחח גם נשיא צרפת עמנואל מקרון ונשיא ארצות הברית ג'ו ביידן.

ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה (צילום: רויטרס)
"אין תגובה בונה להצעות של רוסיה". פוטין במהלך דיונים היום | צילום: רויטרס
כוחות צבא אוקראינה (צילום: AP)
"ראינו מלחמה באירופה, שהתחילה נאט"ו נגד יוגוסלביה". צבא אוקראינה באימון | צילום: AP

במשרד החוץ קראו היום פעם נוספת לישראלים השוהים באוקראינה לשוב ארצה במהרה. זאת בתום חיתוך מצב שהתקיים בנושא מוקדם יותר. "לאור התגברות האינדיקציות לאפשרות הסלמה במדינה, משרד החוץ שב וקורא לאזרחי ישראל השוהים באוקראינה לצאת מהמדינה בהקדם האפשרי", נכתב בהודעה מטעם המשרד.

במשרד החוץ הוסיפו כי צוות נוסף של משרד החוץ יגיע היום לעיר לבוב במערב אוקראינה על מנת להכין אפשרות של מעבר השגרירות. לאחר פניית שגרירות ישראל, הסכימו האוניברסיטאות המרכזיות במדינה לאפשר לתלמידים הישראלים להמשיך את לימודיהם מרחוק ובכך לאפשר להם לצאת מהמדינה.

המתיחות באוקראינה: סיקור N12

"אני קורא לישראלים שעוד נשארו באוקראינה, לצאת את המדינה. חלון ההזדמנויות ליציאה הולך ונסגר", הזהיר שר החוץ לפיד, "אני גאה בדיפלומטים שלנו בקייב ובמתגברים שהגיעו מהארץ על הסיוע שהם מעניקים לישראלים הזקוקים לכך. זוהי רוח משרד החוץ. זו הרוח הישראלית". 

הפרלמנט הרוסי בצעד מתריס, בריטניה: "המודיעין לא מעודד"

מזכ"ל נאט"ו, ינס סטולטנברג, אמר היום כי קיימת סיבה ל"אופטימיות זהירה". זאת על בסיס המהלכים אחרונים של רוסיה שמסיגה חלק מחייליה בגבול - מה שיכול "להעניק קצת תקווה לפתרון דיפלומטי". בדבריו במסיבת עיתונאים אמר כי "ישנם סימנים ממוסקבה שהם מעוניינים להמשיך במאמצים דיפלומטיים".

חייל אוקראיני (צילום: Gaelle Girbes/Getty Images)
חייל אוקראיני | צילום: Gaelle Girbes/Getty Images

סטולטנברג אמר כי "עד כה לא ראינו שום הסלמה בשטח" אבל לדבריו, נאט"ו גם "לא ראתה שום סימן להפחתת הנוכחות הצבאית הרוסית בגבולות אוקראינה". הוא הוסיף כי המנהיגים מוכנים לדון ביחסי נאט"ו-רוסיה. עם זאת, הוא מתעקש כי אומר נאט"ו לא תתפשר על עקרונות הליבה שלה. מנהיגי המערב אמרו בעבר שמטרתם העיקרית היא להגן על ריבונות אוקראינה. "אנחנו נמשיך לעקוב מקרוב אחר מה שרוסיה עושה, עדיין הכל נמצא במקום מוכן למתקפה חדשה על אוקראינה", סיכם.

בתוך כך, הדומה, הפרלמנט הרוסי, אישר הצעת חוק שקוראת לפוטין להכיר בעצמאות המחוזות הבדלניים במזרח אוקראינה, דונייצק ולוהנסק. במערב חוששים כי צעד זה יכול להוות תקדים לסיפוח שני המחוזות לרוסיה בהמשך. בנתיים גם השיט המסחרי דרך המים של אוקראינה, ובעיקר רוסיה יתייקר, בעקבות הכרזתם של המבטחים בל האזור כ"אזור ימי בסיכון גבוה".

ראש ממשלת בריטניה, בוריס ג'ונסון, התייחס בהצהרה למתיחות במזרח אירופה. "אנו רואים פתיחות מצידה של רוסיה לדיפלומטיה. תמיד הייתה הזדמנות לדבר, יש סיבות לשיחה על אוקראינה, עם אוקראינה - וזה טוב", פתח, "אבל מנגד המודיעין שמונח בפנינו אינו מעודד. כוחות גדולים עדיין בשטח סביב אוקראינה". ג'ונסון איים בסנקציות כלכליות נגד רוסיה, שימנעו מחברות רוסיות גיוס הון בלונדון.