בית הנבחרים האמריקני מתכוון לפתוח בהליך ההדחה הרשמי נגד טראמפ מחר (שני), בעקבות הסתערות המפגינים על הקונגרס בוושינגטון ביום רביעי האחרון; במסגרת ההליך יואשם הנשיא ב"הסתה להתקוממות" ודורש גם רוב של שני שלישים בסנאט, אולם הסיכויים לכך קלושים. על הפרק נמצא גם הפעלת התיקון ה-25 לחוקה האמריקנית, אולם גם הסיכויים שזה יופעל אינם סבירים. קולות רבים אחרים קוראים לנשיא להתפטר, גם בקרב מפלגתו שלו.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הסתערות המפגינים על גבעת הקפיטול בוושינגטון שהתנגדו לתוצאות הבחירות, הגבירו את הקריאות להביא להדחתו של הנשיא דונלד טראמפ מתפקידו, עוד לפני השבעתו של ג'ו ביידן לנשיא ה-46 בעוד כשבוע וחצי.

בארצות הברית ישנן שתי דרכים להדיח נשיא מכהן: שימוש בתיקון ה-25 לחוקה האמריקנית, והליך הדחה שמסתיים בכך שהסנאט מרשיע את הנשיא באישומים פליליים. בכל אחד מהתרחישים, אם יתממש, סגן הנשיא מייק פנס יהפוך להיות הנשיא המכהן.

מחר צפוי הקונגרס לפתוח בהליך ההדחה הרשמי, במסגרתו יואשם הנשיא ב"הסתה להתקוממות". זאת בהתאם לחוקה האמריקנית שמאפשרת הליך הדחה במקרים של בגידה, שוחד, או פשעים חמורים אחרים. בשלב הראשון נדרש רוב בבית הנבחרים אותו לא יתקשו הדמוקרטים להשיג. בשלב הבא, נדרש רוב של שני שלישים בסנאט – שהסיכויים להשיגו קלושים למדי. לכך נוספת העובדה שהקונגרס נמצא בפגרה, ועל מנת לכנס אותו בימים אלו נדרשת הסכמה גורפת בקרב כל 100 הסנאטורים.

ההמונים השתלטו על גבעת הקפיטול (צילום: getty images)
ההמונים השתלטו על גבעת הקפיטול | צילום: getty images

אפשרות נוספת היא הפעלת התיקון ה-25 לחוקה האמריקנית, שאושר ואומץ בשנת 1967 בעקבות רצח הנשיא קנדי ב-1963, עוסק באפשרות להדיח נשיא שהוגדר "לא כשיר" לכהן בתפקיד. הפסקה הרביעית בתיקון לחוקה מפרט את התנאים להדחת נשיא ש"לא מסוגל לבצע את תפקידו", אך לא מתפטר באופן עצמאי. כוונת הכותבים של התיקון ה-25 לחוקה היא להציע פתרון למצבים שבהם הנשיא מוגבל בביצוע תפקידו, מבחינה פיזית או מבחינה נפשית. חלק מהמומחים בארה"ב מרחיבים את ההגדרה החוקתית וטוענים כי מדובר גם על נשיאים ש"לא כשירים באופן מסוכן" למדינה. עם זאת, הם לא מפרטים מה מגדיר את המצבים שבהם נשיא נחשב "מסוכן".

כדי להפעיל את התיקון ה-25 לחוקה האמריקנית, סגן הנשיא מייק פנס ורוב חברי הקבינט של הנשיא טראמפ צריכים להכריז עליו כלא כשיר לבצע את תפקידיו ולהדיחו מהתפקיד. סגן הנשיא פנס יקבל על עצמו את סמכויות הנשיא במקרה כזה. דרך הפעולה הזו הייתה על הפרק בימים האחרונים, אולם לא סביר שאכן תופעל. זאת לאור הסיכויים הנמוכים למצוא שמונה חברי קבינט שיתמכו במהלך, ודיווחים על סירוב מצד פנס להפעיל את הסעיף.

הליך ההדחה: התומכים והמתנגדים

יו"ר בית הנבחרים ננסי פלוסי אמרה ביום שישי האחרון כי הדמוקרטים מצידם מוכנים להתקדם עם הדחתו של טראמפ מתפקידו ימים ספורים לפני סוף הכהונה – אם לא יתפטר על דעת עצמו. לדמוקרטים מצטרף מספר הולך וגדל של רפובליקנים שמתכוון לתמוך במהלך, בעקבותיו טראמפ יעזוב את תפקידו לפני ה-20 בינואר – אז יושבע ביידן לתפקיד נשיא ארה"ב.

הראשונה שקראה לטראמפ להתפטר הייתה הסנאטורית הרפובליקנית ליסה מורקובסקי מאלסקה, שאמרה: "אני רוצה אותו בחוץ. הוא גרם למספיק נזק".  הנציג הרפובליקני באילינוי, אדם קינזינגר, הודיע כי יתמוך הפעלת התיקון ה-25 לחוקה ובהליך ההדחה של הנשיא המכהן.

דונאלד טראמפ - נשיא ארה"ב  (צילום: reuters)
יודח מתפקידו ימים לפני סיום הכהונה? טראמפ | צילום: reuters

לעומתם ישנם גם מספר מתנגדים; אתמול פנו שבעה נציגים רפובליקנים לנשיא הנבחר ביידן, בבקשה שלא להמשיך עם הליך ההדחה של טראמפ. "הליך הדחה שני, ימי שפורים לפני שהנשיא יעזוב את תפקידו, הוא מיותר", כתבו. "ההדחה הזו תפגע בסדר העדיפויות שלך לאיחוד האמריקנים, ותהיה הסחת דעת נוספת לאומה בתקופה בה מיליוני אזרחים נפגעים מהמגפה והמשבר הכלכלי".

הסנאטור הרפובליקני של פנסילבניה פאט טומיי, אמר אמש כי בעיניו הנשיא טראמפ ביצע עבירות שלא ניתן לערער עליהן, אך הוסיף כי למרות זאת, הוא אינו בטוח שהדחתו של הנשיא מתפקידו בימי כהונתו האחרונים היא דרך הפעולה הנכונה. טומיי אמר כי התנהגותו של הנשיא מצביעה במידה מסוימת על חוסר כשירות לתפקיד, אולם סירב לומר האם יצביע בעד או נגד הדחתו בסנאט. בן סאס, הסנאטור הרפובליקני בנברסקה, אמר בראיון לרדיו שהוא אכן ישקול תמיכה בהליך ההדחה – אך גם הוא הדגיש שאינו בטוח כי אלו האמצעים הנדרשים.

המהומות בקפיטול: התחדש הדיון על מינוי ביידן ‎ (צילום: רויטרס, רויטרס_)
הדיון על מינוי ביידן. פנס ופלוסי | צילום: רויטרס, רויטרס_

הסערה שלפני הסערה

תומכי טראמפ המשולהבים שלקחו חלק במהומות על גבעת הקפיטול ביום רביעי האחרון הדגישו כי אירועי אלימות דומים צפויים להתרחש גם ביום ההשבעה של ג'ו ביידן לתפקידו כנשיא ארצות הברית, כך דיווחה אמש רשת הטלוויזיה האמריקנית ה-CNN. "השיח המתלהם בקרב הקיצונים הימניים הולך ומתגבר בימים האחרונים", אמר מנכ"ל הליגה נגד השמצה של ארה"ב והדגיש כי "באופן כמעט ודאי האלימות הזו עוד תחמיר לפני שתשתפר".

כמו ההתראות הנוכחיות, גם בשבועות, בימים ובשעות שקדמו למהומות ביום רביעי היו סימני האזהרה ברורים: מפוסטים מקוונים של קבוצות שנאה ופרובוקטורים ימניים המתסיסים למלחמת אזרחים, דרך מותם של מחוקקי צמרת ועד תקיפות בוטות נגד מערכת אכיפת החוק בארה"ב. עכשיו, כשהמדינה מוכת תדהמה מאירועי האלימות הקיצוניים שגבו את חייהם של חמישה הרוגים, מזהירים המומחים כי הקריאות לאלימות רק התחזקו לקראת יום ההשבעה שצפוי להתרחש ב-20 בינואר.

תומכי טראמפ מסרבים לקבל את ההפסד ופותחים במהומות ב (צילום: AP)
תומכי טראמפ מחוץ לגבעת הקפיטול | צילום: AP

ג'ון סקוט-ראלטון, חוקר בכיר במעבדת סיטיזן שעקב אחר אבטחת הסייבר בימים שקדמו למהומות על גבעת הקפיטול, הדגיש כי הוא מודאג מאוד מאלימות הצפויה באירוע ההשבעה של ביידן. "בזמן שהציבור היה נדהם ממה שקרה ביום רביעי בקפיטול, בשיחות מסוימות בקרב תומכי המפלגה הרפובליקנית האירוע נתפס כהצלחה", אמר סקוט-ראלטון.

חוקר אבטחת הסייבר הדגיש כי "בימים ובשבועות שלפני ההתקפה, היו שפע של סימנים מקדימים לכך שהמחאה של פעילי הימין עלולה להתפתח לאירועי אלימות חמורים. סקוט-ראלטון הדגיש כי "בששת הימים שקדמו לאירוע פורסמו כ-1,480 פוסטים שהתייחסו לאירוע מחשבונות התומכים בתיאוריית הקונספרציה הרפובליקנית – Q-Anon"".

עלי אלכסנדר, פעיל פוליטי שארגן עצרות תומכות טראמפ – כולל אחת ההפגנות שהתכנסו במדשאת הקפיטול ביום רביעי – האשים את השמאל האמריקני ב"ניסיון להביא את ארה"ב למלחמה". למרות שלא הסית לאלימות באופן ממשי, טען עלי: "היינו צריכים לבנות מומנטום ולשנות ביום אחד את ליבם ומוחם של כל אלה שצפו מבחוץ ואמרו: 'אני לא יכול להיות בצד השני של ההמון הזה".