כולנו יודעים טוב מאוד לזרוק אוכל פג תוקף או להעיף סכו"ם ברגע שמצטברת עליו חלודה, אבל יש לא מעט שטחים אפורים בבית שמאפשרים לנו להחליק, להתעלם ולדחות לשבוע הבא. לא באנו להכות על חטא, עדיף להשקיע את האנרגיות ב-להקל את החיים ולעשות סדר בראש שמשפיע באופן קסום על הסדר בבית: מהפילטרים של המזגן, הווילון של האמבטיה ועד המצעים, המגבות וספוג הכלים - מתי נדע שהגיע הזמן להחליף, לכבס, לזרוק ולהתחדש? 

10 דברים בבית שאתם לא מנקים מספיק

שומרים על השיניים ב 2:2 (צילום: בונהמזה)
צילום: בונהמזה

כל כמה זמן להחליף מברשת שיניים?

אסתטיקה בצד, ככל שמברשת השיניים ישנה יותר, כך היא יעילה פחות בניקוי השיניים. כמו כל מכשיר אחר, עם הזמן ועם השימוש היא נשחקת, הסיבים שלה מתעייפים ומתעקמים ועוצמת הניקוי נחלשת. על פי המרכז למניעת ובקרת מחלות בארה"ב (CDC) מומלץ להחליף את מברשת השיניים כל 3 עד 4 חודשים, או כשהיא נשחקת. בסקר של מידרג בקרב 12 רופאי שיניים, קרוב למחצית השיבו שצריך להחליף מברשת שיניים כל חודשיים. קרוב לשליש מהרופאים השיבו שאפשר כל שלושה חודשים.

מעבר לכללי הזמן, יש עוד כמה פרמטרים שמשפיעים על יעילות ובטיחות המברשת. קודם כל, הסיבים. לא משנה כמה זמן המברשת בשימוש, אם הסיבים מתחילים להתפזר לכל עבר, היעילות של המברשת מתחילה להישחק. ראשי מברשת שיניים חשמליים נוטים להישחק מהר יותר, ומומלץ להחליף אותם בתדירות גבוהה יותר.

במברשת שיניים ממוצעת יש יותר ממיליון חלקיקי חיידקים. רובם לא מזיקים אבל פה ושם יש כאלו בעייתיים וכשאנחנו ממשיכים להשתמש במברשת הישנה האהובה, אנחנו מכניסים שוב לפה את החיידקים שרצינו להוציא מלכתחילה. בכל מקרה, לאחר החלמה ממחלה כמו הצטננות או שפעת אל תחשבו פעמיים ותחליפו את המברשת.

איך לשמור על מברשת שיניים נקייה ויעילה?

  • לתת למברשת להתייבש באוויר הפתוח לאחר כל שימוש ולאחסן אותה במצב זקוף.
  • לא "לשתף" מברשות שיניים.
  • אם יותר ממברשת אחת מאוחסנת באותה כוס או כלי, להרחיק אותן זו מזו כדי שלא יגעו זו בזו.
  • להימנע מאחסון מברשות שיניים במכלים סגורים, שעלולים לגרום בקלות לחיידקים לצמוח.

שורה תחתונה: להחליף כל חודשיים עד שלושה חודשים

שטיפת כלים (צילום: Gulcin Ragiboglu / Shutterstock, שאטרסטוק)
צילום: Gulcin Ragiboglu / Shutterstock, שאטרסטוק

כל כמה זמן להחליף ספוג כלים?

הוא מנקה את הכלים אבל על הדרך הוא גם מנגב דלפקים, מעיף פירורים ופה ושם מתחכך בכל מיני הפרשות אנושיות. זהו המולטי טאסקינג של עולם המטבח הלוא הוא ספוג הכלים הלוא הוא הסקוץ'. וכמו המגבים, המטאטאים ושואבי האבק – המנקים הגדולים הן בסופו של דבר אלו שמאחסנים בתוכם את כל הלכלוך שהתחיל בנקודה מסוימת בבית ומסיים בתחנה הסופית שמפגישה אותו עם שלל מפואר של חיידקים.

המומחים ממליצים ומזהירים לא להישאר עם אותו ספוג יותר משבוע, וכל המרבה להחליף הרי זה משובח. ספוג הכלים כנראה לוקח בקלות את תואר "הפריט המלוכלך היותר בבית": במחקר שפורסם ב-2017 גילו חוקרים גרמנים 362 מיני חיידקים בספוגי הכלים המשומשים שאספו, בכמות של 45 מיליארד בסנטימטר רבוע. "קרוב לוודאי שאין שום מקום על כדור הארץ שקיימת בו צפיפות כזאת של חיידקים", כתבו החוקרים.

איך לנקות את הספוג? כאן תקבלו כמה אזהרות לניקוי נכון של הספוג. כאן תגלו את השיטה המנצחת וכאן תלמדו על אופציות היגייניות אחרות לניקוי כלים.

שורה תחתונה: להחליף לפחות פעם בשבוע

קרש חיתוך (צילום: tab62, Shutterstock)
קרש חיתוך | צילום: tab62, Shutterstock

כל כמה זמן להחליף קרש חיתוך?

אין זמן מדויק להחליף את קרש החיתוך אבל זה לא משהו שמסובך לגלות. הסימן הבסיסי הוא: כשהקרש לא מתנקה בקלות. כתמים נוטים להישאר כאשר שומנים כאלו ואחרים מחלחלים אל פני השטח של הקרש. עם הזמן, הקרש מפתח שריטות וחריצים שמקשים על הניקוי, ובשלב הזה הוא מתחיל לאגור חיידקים ועובש שגם יכולים להתפשט חלילה לאוכל.

אפשר תמיד לנסות להשרות את הקרש בתמיסת חומץ עם 3% מי חמצן למשך חצי שעה. אם גם זה לא עובד, אין מה להסס. תתחדשו. לפני שזורקים: איך לנקות קרש חיתוך?

שורה תחתונה: כשהקרש לא מתנקה בקלות

מזגן, ניקוי מזגן (צילום: triocean, Shutterstock)
צילום: triocean, Shutterstock

כל כמה זמן לנקות פילטרים של מזגן?

בתקופות של שימוש שיא, צריך לנקות או להחליף את הפילטרים כל חודש עד חודשיים, כך קובע משרד האנרגיה האמריקאי שמגדיר את פעולת תחזוקת המסנן כ"משימת התחזוקה החשובה ביותר שתבטיח את יעילות המזגן שלכם". על פי סקר של אתר מידרג שנערך בקרב 79 טכנאי מזגנים - מתקיני המזגנים מתחלקים בגדול לשתי קבוצות. כמעט מחצית סבורים שצריך לנקות פעמיים-שלוש בכל עונה (קיץ וחורף) והחצי השני סבור שאפשר ללכת על כל שלושה עד ארבעה חודשים. תכל'ס, לא הבדל גדול.

תחזוקה נכונה של המסננים של המזגן עוזרת למזגן לעבוד טוב יותר. יש גם לא מעט חיידקים שמצטברים באזור הנוחות הזה וגם, לא פחות חשוב, יש כאן עניין כלכלי. ככל שמצטברת יותר פסולת על המסנן, כך פחות אויר חודר דרכו והמערכת צורכת יותר אנרגיה ויקרה יותר לתפעול.

שורה תחתונה: כל חודשיים מקסימום בתקופות של שימוש שיא

חדר רחצה (צילום: haveseen/ Shutterstock.com)
צילום: haveseen/ Shutterstock.com

כל כמה זמן להחליף וילון אמבטיה?

קל לשכוח להחליף או לנקות את הווילון באמבטיה כי הוא הרי בא כל הזמן במגע עם מים וסבון. אז לא, זה לא באמת מנקה וזה ממש לא מבטיח שאחרי תקופה של התעלמות לא תוכלו למצוא סימני טחב ועובש על הווילון. אורך החיים של וילון המקלחת תלוי בסוג החומר של הווילון ובלחות הכללית בחדר האמבטיה וגם לנו יש יד בתוחלת החיים של הווילון. ככל שנאוורר יותר את חדר האמבטיה לאחר המקלחת ונשים לב שהווילון משוחרר כך הוא יצלח עוד ועוד ימי חסד בלי להתעפש. חיידקים גדלים לאט יותר בסביבות נקיות ויבשות – חדר אמבטיה נקי, יבש ומאוורר יעזור גם לווילון להישאר נקי. 5 דברים שמזמן לא ניקיתם בחדר הרחצה

שורה תחתונה: ככל שתשמרו עליו מאוורר כך הוא ישרוד לאורך זמן

מיטה (צילום: shutterstock / IMG Stock Studio)
צילום: shutterstock / IMG Stock Studio

כל כמה זמן להחליף מצעים?

הפער בין כמות הזמן שאנחנו מבלים במיטה להשקעה שלנו בניקיון שלה הוא די מדהים. וזה שאנחנו רק "ישנים" בה לא פוטר אותנו מאחריות. קרוב לחצי מהרווקים מחליפים מצעים בממוצע פעם בארבעה חודשים. סביר? על פי ד"ר זייכנר, מנהל מחלקת המחקר בתחום רפואת העור בבית החולים מאונט סיני בניו יורק כולנו משילים כ-500 מיליון תאי עור ביום וחלק מהם – בתוספת לחות, קשקשים, אבק, פטריות ועובש - נשארים במיטה שלנו, זאת לצד הצטברות של שומנים, זיעה ואיפור. מה זה אומר למעשה? ד"ר זייכנר ממליץ להחליף מצעים לפחות פעם בשבוע. גורמים שמצדיקים כביסה תכופה יותר של המצעים:

  • יש לכם אלרגיות או רגישות לאבק
  • חיית המחמד ישנה אתכם במיטה
  • אתם אוכלים במיטה
  • אתם הולכים לישון בלי להתקלח
  • אתם ישנים בעירום

9 טיפים לכביסת מצעים

שורה תחתונה: לפחות פעם בשבוע

מגבות נקיות (צילום: shutterstock / New Africa)
צילום: shutterstock / New Africa

כל כמה זמן להחליף מגבות?

כל מגבת והסיפור שלה. אתם אמורים לצאת נקיים מהמקלחת, אבל כשאתם משתמשים במגבת היא הופכת להיות קרקע פורייה לחיידקים, פטריות, תאי עור מתים, רוק ועוד שלל חיידקים, ואם במקרה יש בחדר האמבטיה גם שירותים, אז החגיגה רק גדלה. הלאה, מגבות מטבח הן קרקע פורייה לחיידקים, אין יותר מדי מה להסביר, רק נאמר שהן הגרסה המעודנת של ספוג הכלים המדובר למעלה. ומה עם מגבות ידיים?

רק עשירית מחליפים או מכבסים את מגבת הידיים יותר מפעם בשבוע, כך עולה מסקר שערכה חברת פרוקטר אנד גמבל. בסקר שערכה חברת ג'נרל אלקטריק מחצית מהנשאלים הודו שהם משתמשים במגבת לפחות חמש פעמים לפני שהם מכבסים אותה, ו-14 אחוז אמרו שהם משתמשים בה לפחות 8 פעמים לפני הכביסה. איפה אתם על הסקאלה?

אז מתי מחליפים מה - בואו נעשה סדר או ליתר דיוק, ניתן למומחים לעשות סדר: מגבות גוף - לפחות פעם בשבוע; מגבות מטבח - רצוי מדי יום; מגבות ידיים: לפחות פעם בשבוע

הטמפרטורה המומלצת לכביסת מגבות

שורה תחתונה: בכל מה שקשור למגבות, לקנות ולהחליף כמה שיותר 

ילדה שותה מים (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2

כל כמה זמן להחליף בקבוק מים?

בקבוקי מים רב פעמיים מנירוסטה או זכוכית עמידים יותר ומזהמים פחות אך גם הם יכולים לאכלס חיידקים אם לא מנקים אותם באופן קבוע ונכון. איתותי אזהרה יכולים לכלול בין היתר ריחות רעים באופן קבוע שעולים מהבקבוק לצד סדקים חיצוניים ופנימיים שמהווים בית חם לחיידקים. מבחוץ הבקבוק יכול להיראות נוצץ אבל חיידקים גדלים בסביבות חשוכות ולחות, מה שהופך את החלק הפנימי של הבקבוק לכר גידול מושלם לחיידקים. בכל מקרה ולמען הסר ספק, המומחים ממליצים על תחלופה מינימלית של לפחות פעם בשנה.

ומה עם בקבוקי פלסטיק? שם פוטנציאל החיידקים מאבד שליטה. על פי המחקר הזה, לגימה חוזרת מבקבוק פלסטיק אחרי שבוע ללא שטיפה שווה ערך לליקוק מושב האסלה. על פי תוצאות המחקר, אחד מבקבוקי המים הכיל יותר מ-900 אלף מושבות של חיידקים בממוצע לסנטימטר מרובע. זו לא סיבה לזרוק מיד את הבקבוק, אבל כן לשטוף אותו היטב היטב במים חמים ובסבון.

שורה תחתונה: בקבוקי פלסטיק - כמה שיותר. בקבוק זכוכית - לפחות פעם בשנה.