אפרסקים הינם פירות קיץ גלעיניים עתיקים. הם מקור עשיר למינרלים, ויטמינים סיבים תזונתיים ורכיבים צמחיים הנקראים פוליפנולים, המשמשים כנוגדי חמצון ומספקים יתרונות בריאותיים רבים. עם זאת, באפרסקים תכולת סוכר גבוהה, על כן כדאי לשלב אותם במתינות בתזונה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

  1. שמו הבוטני הוא פורנוס פריסקה ממקור איראני, אך למען האמת מקור האפרסק הוא בכלל מסין ששם מתועד גידול כבר למעלה מ-3,000 שנים ואף מוזכר בכמה מקורות ב'משנה' בתרבות היהודית.
  2. אם נדמה לנו שבגלל שהאפרסק הוא פרי קיץ אז הוא לא נאכל הרבה, מתברר שהאפרסק הוא פרי העץ השלישי בחשיבותו ברחבי העולם אחרי התפוח והאגס והיקף ייצרו מגיע ל-18 מיליון טונות בשנה.
  3. כיום ברחבי העולם מגדלים זנים רבים של אפרסק השונים בצורתם (מוארכת/עגולה או שטוחה), צבע הבשר (צהוב או לבן), מרקם הקליפה (קבוצת הנקטרינות), מרקם הבשר וקצב ההבשלה, פיגמנטים אדומים וכמות הסוכרים שבהם לדוגמה: רוב הנקטרינות מתוקות יותר מזני האפרסקים האחרים.
  4. בשל התכונות המיוחדות של אפרסק ותכולת הסוכר הגדולה שבו ניתן לאכול את הפרי בצורתו הטרייה במגשי פירות ובסלטים אך גם להשתמש בו בבישול כמו בריבות ובקינוחים כמו עוגות פרי ופאי. מתכון לקינוח זריז כמו במסעדת יוקרה: צורבים פרוסות אפרסק על פלאנצ'ה, הסוכר בפרי הופך לקרמל והחום מרכך את בשר הפרי ומתקבל קינוח מתוק ובריא.
    אפרסקים (צילום: עודד קרני)
    רק אל תקלפו | צילום: עודד קרני
  5. אפרסקים טריים מכילים תרכובות צמחיות הנקראות פוליפנולים וקרוטנואידים, שלהן השפעות נוגדות חמצון גבוהות ואנטי דלקתיות המונעות נזק הנגרם כתוצאה מרדיקלים חופשיים ופעולות דלקתיות בגופנו או התפתחות תאי סרטן. הפוליפנולים הן תרכובות אורגניות הנמצאות בצמחים ועוזרות לצמח להילחם בחומרים רדיקליים הגורמים להרס של התאים.
  6. הקרוטנואידים הם תרכובות פיגמנט (צבע) וכך מעניקים לאפרסק את צבעו הצהבהב-אדמדם. הקרטנואידים הופכים בגופנו לוויטמין חשוב - ויטמין A התורם למערכת הראייה (מונע עיוורון לילה), חשוב לחידוש רקמת העור, חשוב במניעת דלקות בדרכי הנשימה, דרכי שתן, תהליכי גדילה ומשמש כנוגד חמצון חשוב.
    עוד ב-mako בריאות:
    >> רעבים כל הזמן? אולי זאת הסיבה
    >> נחש הופיע בחלום שלכם? זו המשמעות
  7. אפרסק אחד בינוני מכיל 1.5-3 גרם סיבים תזונתיים העוזרים למניעת עצירות ותורמים לפעילות מעיים תקינה ולשיפור תנועתיות המעי ולכן מומלץ לא לקלף את הפרי אלא לאכול יחד עם קליפתו. יש אנשים שתחושת הקליפה השעירה של הפרי מפריעה להם על כן אכילה של נקטרינה בעלת קליפה חלקה תעניק את אותם יתרונות תזונתיים.

    ערכים תזונתיים עבור אפרסק בינוני כ-170 גרם:

    אנרגיה (קק"ל): 67; חלבונים: 1.5 גרם; פחמימות: 15.6 גרם; סיבים תזונתיים: 2.5 גרם; שומנים: 0.4 גרם; ויטמין A: 27.6 מק"ג; סה"כ ויטמני B: 1.8 מ"ג; ויטמין C: 11.4 מ"ג.

* אלכס שצ'וקין, דיאטנית קלינית  BSc. R.D בחברת חלי ממן רשת המתמחה באורח חיים בריא.