10 ימים אחרי פרוץ המהומות במצרים, ואחרי שיאים רבים של מתיחות - הגיע יום גורלי נוסף של הנשיא חוסני מובארק, אולי הגורלי מכולם: יותר ממיליון בני אדם התרכזו בכיכר תחריר בלב קהיר ודורשו את הדחתו המיידית של הנשיא המכהן. במקביל, אל-בראדעי הודיע כי לא יתמודד לנשיאות.

במצרים מתנהל כעת משא ומתן, בין סגן הנשיא עומר סולימאן וקבוצה של ממונים מטעם עצמם כמתווכים, לגיבוש פשרה שיאפשר לנשיא מובארק להישאר במצרים. על פי ההצעה, מובארק יעביר כל סמכויותיו לסגנו, יחזיק בתואר נשיא עד הקיץ, ייעשו שינויים מידיים של החוקה, האחים המוסלמים לא יציעו מועמד לנשיאות ותוקם ממשלת מעבר של אישים עצמאיים ומומחים.

בינתיים, מוחמד אל-בראדעי ותנועת "האחים המוסלמים" מתנגדים שמובארק יישאר תחת התואר נשיא, וגם ראש הממשלה החדש, אחמד שפיק מאמין כי הצעת הפשרה תהיה קשה מבחינה חוקתית.

עדכון ההתפתחויות האחרונות במצרים:

• הנשיא האנריקני ברק אובמה נאם בשידור חי וקרא למובארק לעזוב מיד את המדינה. "מצרים שייכת לעם המצרי", אמר אובמה. הנשיא גם קרא לצבא המצרי שלא להפעיל אלימות נגד מחאה שקטה.

• האו"ם החליט לפנות את אנשיו ממצרים. דובר האו"ם בקפריסין הודיע כי "מטעמים בטחוניים" ארבע טיסות מיוחדות העבירו 600 מעובדי האו"ם ממצרים לקפריסין, שם יישהו עד שהמצב הבטחוני במדינה ישתקם.

• רשת "sky news" מדווחת כי קולות ירי נשמעו בכיכר תחריר במצרים בו מפגינים כעת המוני אזרחים מרחבי מצרים במטרה להדיח את מובארק מהשלטון. לא ידוע על נפגעים.

• מנהיג האופוזיציה במצרים, מוחמד אל-בראדעי אמר בראיון לעיתון אוסטרי כי לא ייקח חלק בבחירות לנשיאות. "אני יכול רק לכהן כסוכן של השינוי במצרים", אמר

• מנהיגי האיחוד האירופאי קוראים לרשויות במצרים ללכת לקראת העם, לערוך רפורמות, לא לדכא את ההמונים ברחובות וקוראים לממשל להתחיל ברפורמות ללא דיחוי. "האיחוד האירופאי טוען שהוא עוקב בדאגה אחרי האירועים במצרים" לשון ההודעה המשותפת של מנהיגי 27 מדינות האיחוד האירופאי.  

• שר האוצר המצרי, סמיר רדואן, אומר היום כי הכלכלה המצרית ספגה מהלומה קשה מפרוץ המהומות, אך הוא מתחייב לכך כי מצרים תמשיך ותעמוד בכל ההתחייבויות שלה בכלכלת העולם. כמן כן הוא מבהיר שהפעילות בתעלת סואץ לא תיפסק.

• האדמירל מייקל מאלן העומד בראש כוחות הצבא האמריקנים, אומר כי לארצות הברית אין כל כוונה להתערב בנעשה במצרים. "אנחנו במצב של עירנות מוגברת, אבל לא העלנו את רמת הכוננות", סיפר מאלן בריאיון לרשת ABC. האדמירל הוסיף כי שוחח עם מפקד הכוחות הצבא במצרים שהבטיח כי החיילים לא יפתחו באש נגד המפגינים.

• מזכיר הליגה הערבית עומר מוסא, מצטרף להפגנות ההמוניות בכיכר תחריר. בפני ההמונים הכריז מוסא  כי בכוונתו להתמודד על הנשיאות במצרים. עם זאת, מוסא, שסומן מראש כאחד מיורשיו האפשריים של מובארק, אמר כי לדעתו, מובארק לא יפנה את כיסאו עד הבחירות בספטמבר.

• קרוב למיליון בני אדם הגיעו לכיכר תחריר. בתום תפילה המונית החלו ההמונים לקרוא לסילוקו של הנשיא חוסני מובארק. עדיין לא דווח על תקריות אלימות במקום.

• סגן נשיא מצרים עומר סולימאן קורא למפגינים בכיכר לחזור לביתם, אך מדגיש כי הוא לא מתכוון להורות לצבא לפזר אותם בכוח.

• המנהיג הרוחני של אירן האייטולה עלי חמנאי, אומר בתגובה לאירועים במצרים: "אם המפגינים יצליחו בהתקוממות, אז נראה תבוסה מוחלטת למדיניות האמריקנית במזרח התיכון". עוד מוסיף חמנאי: "האמריקנים והציונים מודאגים יותר מכולם מהמצב במצרים, אך אין להן פתרון למצב".

• טנקים וחיילים רבים מקיפים את כיכר תחריר מחשש למהומות אלימות. שר ההגנה המצרי הגיע למקום כדי להנחות את הכוחות בשטח לפני הגעת המתפללים לכיכר. 

• סוכנויות זרות מדווחות כי וושינגטון מנהלת בימים האחרונים מגעים עם מובארק בנוגע לעתיד השלטון במצרים, ואחת האפשרויות שעלתה היא חילוץ הנשיא המצרי מן המדינה.

• בראיון לרשת ABC אמר הנשיא מובארק כי הוא מוכן להתפטר מתפקידו, אך הוא מפחד מכאוס שיפרוץ במדינה. לדבריו, הוא יישאר בתפקידו כדי שהסדר במצרים יישמר.

• הישראלי תומר סחייק, שנעצר בסיני ונחשד במצרים בהתססה ובהשתתפות במהומות, שוחרר הלילה ממעצרו ועבר את הגבול לישראל.

• דיווחים של רופאים ועדי ראייה בכיכר תחריר לפיהם לפחות עשרה בני אדם נהרגו במהלך יום האתמול בעימותים בין תומכי מובארק למפגינים נגד המשך כהונתו בשלטון. עשרות בני אדם נפצעו.

• ארגון "אל-קעידה" פרסם היום הודעה מיוחדת, בה עודד את המשך התקוממות העם המצרי נגד שלטון מובארק. בהודעה, שפורסמה על ידי אחד מאנשיו של איימן א-זוואהירי, סגנו של אוסמה בן לאדן, קרא הארגון להפיל את משטר מובארק ולגרש את אנשיו.

• התובע הכללי במצרים פרסם צו עיכוב יציאה מן הארץ לשלושה שרים בכירים בממשל הקודם: שר הפנים, השיכון והתיירות לשעבר וכן הורה על הקפאת חשבונות הבנק שלהם. זאת, לצד הקפאתם של חשבונות בנק של שרים בכירים נוספים ואנשי עסקים אמידים במדינה.

• ראש ממשלת מצרים החדש, אחמד שפיק, כינס מסיבת עיתונאים בה הביע צער על אירועי היומיים האחרונים, שגבו קורבנות רבים. לדבריו, הוקם גוף מיוחד מטעם הממשלה שיבדוק מה היו הנסיבות להתחדשות המהומות האלימות, אחרי ימים של הפגנות שקטות במדינה. "אירועי אמש קרו בשל היעדר כוחות ביטחון ושיטור", אמר והבטיח לחקור ביסודיות את העימותים. "האירועים שהובילו לתקריות האלימות בלתי מתקבלים על הדעת", אמר.

מובארק: חושש לשלום המדינה

ארצות הברית ממשיכה ללחוץ על המשטר הנוכחי. עיתון הניו יורק טיימס מדווח כי האמריקאים מקיימים דיונים עם הממשל על חילופי שלטון שקטים ומידיים מידי מובארק לידי שלטון הכולל את כל הכוחות הפוליטיים במצרים. בהצעה זו יעבור השלטון לידי סגן הנשיא עד לבחירות בספטמבר.

אמש שבו וקראו המפגינים לצאת להפגנות ענק היום, אחרי תפילות יום השישי, בדרישה סופית ממובארק לעזוב מיד את תפקידו בטרם יפנו לדרכים אלימות עוד יותר מאלו שנראו עד כה, שעלולות אף להוביל למלחמת אזרחים במדינה.

ארמונו של מובארק, המודע לפוטנציאל הנפיץ של המהומות בסוף השבוע הקרוב, ניסה במהלך אתמול להרגיע ככל שניתן את המצב בשטח, ולמרות העימותים הקשים לקראת שעות הערב, הודיע על שורה של "מחוות" לגורמי האופוזיציה - ובהן שחרור מאות עצורים מימי ההפגנות האחרונים והודעה פומבית כל כוונת ההנהגה לדון בכל סעיפי החוקה ולא רק בחלקם, במסגרת השינויים הפוליטיים הצפויים.

הלילה העניק מובארק ריאיון ראשון מאז פרוץ המהומות, לכריסטיאן אמנפור ברשת ABC, בו הבהיר כי הישארותו בשלטון נובעת מחששו לעתיד המדינה. עוד קודם לכן התראיין סגן הנשיא עומר סולימאן לטלוויזיה המצרית, וקרא לכל הגופים הפוליטיים במדינה - ובהם גם האחים המוסלמים, להצטרף לדיאלוג הלאומי.

רוצים לקבל עדכונים שוטפים על המהפכה במצרים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לצפייה במפת המהומות במצרים לחצו - כאן

מיוחד: כל העדכונים על המהפכה במצרים 

בהכנת הידיעה השתתפו כתבינו תום שרון, עמית ולדמן, אהוד יערי, גאנם איברהים, אוהד חמו, אודי סגל, אהרון ברנע וירון שניידר

מהפכה במצרים - סיקור מיוחד:

המון זועם תקף את שגרירות ישראל בקהיר

צפו: הקרב האלים על הגשר בקהיר

מי אתה, מוחמד אל בראדעי?

צפו: סיור וירטואלי במוקדי המהפכה

"המודיעין לא צפה את ההפיכה במצרים"

נתניהו: "נשמור על השלום עם מצרים"